Дянков срещу Джоузеф Стиглиц – кой е по-компетентен?

Джоузеф Стиглиц. Снимка: личен сайт

Цитатите от статията във в. „Файненшъл таймс“ от онзи ден на Нобеловия лауреат за икономика и преподавател в Колумбийския университет в Ню Йорк Джоузеф Стиглиц по долу коренно се различават от изказванията на българския финансов министър Симеон Дянков (още по-надолу). Всеки сам може да направи сравнение.

Джоузеф Стиглиц:

…Много европейски политици залагат само на затягането на фискалната дисциплина. Уместно е да си припомним, че както Ирландия, така и Испания имаха бюджетни излишъци и ниско съотношение на дълг към БВП преди кризата (б. р. – също и България).
…Мерки за затягане на коланите могат да гарантират единствено че европейската икономика ще нараства с по-бавни темпове, а бюджетните проблеми ще продължат да се трупат.

Съвсем наскоро европейските лидери признаха, че Гърция и останалите изпитващи затруднения страни от периферията на еврозоната се нуждаят от икономически растеж, а затягането на коланите никога няма да доведе до този растеж

…Все по-реална е опасността САЩ и Европа отново да изпаднат в рецесия, евентуален нулев растеж също в никакъв случай не е добра новина. Критичният минимален ръст на икономиката е този, при който предлагането на работа спре да намалява.
…За съжаление сегашният ръст в САЩ и Европа е около 1%, или по-малко от половината от необходимия“.

В началото на рецесията бяха изказани много мъдри мнения за това как сме научили уроците от Голямата депресия и дългата стагнация в Япония. Сега разбираме, че не сме научили нищо. Програмите ни за стимулиране на икономиката бяха прекалено слаби, краткотрайни и не добре структурирани, а банките не бяха принудени да възобновят кредитирането.

Симеон Дянков. Снимка: София фото ейджънси

Политическите лидери се опитаха да прикрият икономическата слабост – вероятно поради страх, че реалността би подкопала крехкото доверие в още по-голяма степен. Това беше игра на покер, която загубихме.

Сега мащабите на проблема са очевидни и това ни вдъхна нова увереност – увереността, че каквото и да правим, нещата ще стават все по зле…
…Една дълга стагнация сега изглежда като оптимистичен сценарий.

И какво каза Симеон Дянков:

„Не идва нова световна криза. Някои държави може да имат проблеми с фискалната си стабилност, но в България няма такива и няма да има.

…По-висока безработица и инфлация може и да има някъде по света, но в България категорично няма да има такива проблеми.
…Това, което се случва в момента, е само борсов срив.
…Всеки да си върши работата спокойно и да не се заразява от борсовата паника.“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.