Започва надпревара за подводните съкровища

Несметни залежи никел, мед и злато за 33 трилиона долара чакат в морските дълбини

Подводницата „Мир 1“ стигна дъното на океана под Северния полюс и заби там руското знаме. Кремъл не крие апетитите си към природните богатства в региона. Снимка от телевизионния екран

Писателят Жул Верн е наречен от съвременниците си фантазьор, когато през 1870 година слага в устата на главния герой на романа си „20 000 левги под водата“ следните думи: „На морското дъно има в изобилие цинк, желязо, сребро и дори златна руда.“ „Измислицата“ тогава вече е реалност. Неизмеримите находища, за които Верн само фантазира, наистина съществуват. Амбициозни държави и могъщи концерни се въоръжават за надпреварата за суровини, които лежат на дълбочина до 11 километра под морската повърхност.

Според Международния орган по морското дъно към ООН в тази зона има около 500 милиарда тона „манганови буци“ – парчета руда с големина на картоф, които нарастват с едва 5 милиметра за един милион години. Във вътрешността им се съдържат ценни суровини, най-вече мед, никел и необходимите на много технологични концерни редкоземни метали като лантан и неодим. Според най-високите оценки стойността на тези руди (според сегашната пазарна цена на съответните суровини) се равнява на фантастичните 33 трилиона долара. Това са пари, които премахват всяко колебание у страните, подписали Конвенцията на ООН по морско право. Международният орган по морското дъно, чието седалище е в град Кингстън, Ямайка, регулира правомерното използване на морското дъно.

Ценовите скокове на пазара на суровини и свързаните с тях възможности за печалба въздействат на правителствата и концерните като звън на будилник. „Все повече държави започват подготовка за експлоатация на морските дълбини“, отбелязва Кристиан Райхерт, ръководител на департамента за изследвания на морските суровини в германския Федерален институт за геоложки науки и суровини. Райхерт е представител на германското министерството на икономиката в САЩ.

Германия, например, си е осигурила за проучвания площ от 75 000 квадратни километра в средата на Тихия океан. В тази „германска зона“ между Хаваите и Мексико би трябвало да има залежи на суровини за 561 милиарда долара според сегашните пазарни цени. Това е близо 30 пъти над борсовата цена на международен концерн като Thyssen-Krupp. Големи суровинни концерни като BHP Billiton, Rio Tinto и Vale, но и новопоявили се компании като канадската Nautilus или американската Neptun вече правят проекти за инвестиции.

Бизнесът на тези нови компании е свързан най-вече с проучвания и подготовка за професионална експлоатация. Старите и нови световни сили обаче също се насочват към морските дълбини. Преди няколко дни китайски апарат се спусна до 5000 метра – дълбочина, непостигана преди. С дългия 8,20 метра батискаф „Цзяолун“ трима океанолози се потопиха за четири часа във водите на Тихия океан, проучвайки потенциални находища за гладния за суровини Китай.

Германските компании също искат да се включат в печалбите. За корабостроителната индустрия бумът на морското дъно е като печалба от тотото. Вместо обикновени товарни кораби корабостроителници като J.J. Sietas от Хамбург, P+S Werfen и Nordic Jards искат да строят високотехнологичните кораби, които ще бъдат необходими. До редицата средно големи компании се наредиха и концерни като Siemens, който се надява да осигурява с електроенергия подводните заводи.

Водещите политици на Франция имат добър усет за включване в нови области, които представляват интерес за страната. Поради тази причина вниманието бе привлечено към реч, която френският премиер Франсоа Фийон произнесе в началото на юни. „Надеждите са големи и от икономическа гледна точка в играта е заложено много“, заяви довереникът на президента Никола Саркози и допълни, че в морските изследвания Франция би трябвало да бъде сред основните играчи. „Франция и Европа трябва бързо да заемат своето място. Ако не направят това, то други страни ще поискат разрешителни“, отбеляза Фийон. От изявлението  му се разбра едно – в дълбините на океана може и да господства вечен мрак, но от икономическа гледна точка от тях струи лъч светлина за гладния за суровини свят.

Проблемът е огромното налягане в дълбините. На 6000 метра дълбочина на всеки квадратен сантиметър налягането достига 600 килограма. Долу обаче лежат ценни метали и минерали – мед, никел, както и силно желаните редкоземни метали, които се използват от производителите на високотехнологични продукти. Богатство, което пробужда алчността на почти всички страни по света без значение дали имат достъп до дълбокия океан. Надпреварата за все още недостигнатото съкровище на Световния океан вече настана.

За всички участници е ясно, че ще минат години, преди да започне промишленият добив. Само че цените на суровините на световните пазари непрекъснато се повишават и затова още сега си заслужава да се включиш в скъпото разработване на тези „морски дарове“. Става дума най-вече за мангановите буци и съдържащите кобалт наслоявания. В дълбините вероятно има и злато, находищата на петрол и газ пък са само в по-близките до брега райони.

От края на 2008 година промишлените метали като медта и никелът поскъпнаха със съответно 180% и 160%. Цените се повишават най-вече заради нуждата от суровини на бързо развиващи се държави като Китай и Индия. Тъй като се очаква това повишение да продължи, то и суровините ще запазят ценовото си равнище. Експлоатацията на съкровищата, лежащи на дълбочина 800 метра и повече, пък вече е реална възможност.

Тенденциите са толкова многообещаващи, че дори Германия, която не е морска сила, още от 2006 година си е осигурила зона от общо 75 000 квадратни километра в средата на Тихия океан между Хаваите и Мексико. Преди около 30 години германски компании вече са правили предварителни изследвания в района и залежите са определени като многообещаващи. Площта, за чието проучване германците имат лиценз, обаче е само малка частица от ареала. Според данни на Международния орган по морското дъно в Ямайка целият ареал на Хаваите обхваща близо 4,5 милиона квадратни километра.

Във фазата на проучвания след 2006 година Германия е инвестирала близо 10 милиона евро при три изследователски експедиции за търсене на суровини в дълбоки води. Изследвани са находища на манганови буци на дълбочина от 4000 до 5000 метра. Според изчисления на Федералния институт за геоложки науки и суровини на един квадратен метър от морското дъно има средно 12 килограма манганови буци. Следователно само в германската лицензионна зона има 19 тона мед, никел и кобалт – през април миналата година според оценки тези метали са стрували 561 милиарда долара.

Дали Германия или някоя друга страна ще успее в действителност да извади на повърхността съкровищата обаче е въпрос, който чака отговор. „Всъщност все още никой не е добивал на практика минерални суровини от дълбокия океан. Засега държавите само изследват потенциала“, отбелязва Кристиан Райхерт.

Анализаторите също са скептични за находките в дълбоките океански зони. Оптимистите се насочват най-вече към откритията на природни изкопаеми в по-близки до бреговете води. За тях също дълго време се твърдеше, че не могат да бъдат добивани. Сега обаче те са мощен икономически фактор – според консултантската компания в областта на енергетиката Wood Mackenzie между 2000 и 2009 година петролните и газовите концерни са вложили общо 330 милиарда долара в търсенето на нови залежи.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.