Гърция ще моли Германия за още помощ

Сътресенията на европейската и световна икономика подсилват реакциите в средите на правителствената коалиция в Германия относно допълнителната финансова помощ за Гърция.

Колебанията идват малко преди одобряването на новата финансова помощ за Гърция, която се очаква през септември. Те стават в момент, когато са изчерпани възможностите за разбирателство между партньорите, тъй като в тримесечните си оценки така наречената тройка, ЕК, ЕЦБ и МВФ, са констатирали закъснения и отклонения от целите, поставени, когато бе подписано първоначалното споразумение за отпускане на заеми на Гърция през май 2010 г.

В тази насока в Германия се чуват гласове да бъдат преразгледани решенията за предоставянето на нов спасителен пакет на Гърция за излизане от кризата, взети от лидерите на еврозоната на срещата им в Брюксел на 21 юли. Негативните настроения се виждат и от изследване на института Форса за сп. „Щерн“. 52 на сто от членовете на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и на братската партия на Християнсоциалния съюз се обявяват против мерките за спасяване на страните от еврозоната, които се намират в затруднено положение, а едва 42 на сто одобряват спасителните пакети за Гърция, Ирландия и Португалия.

Лесният отговор, който някои в Гърция биха дали, е Берлин „да бъде порицан“ за липсата на европейска солидарност. Критиката, която се чу доста изчерпателно през последната година и половина, е полезна, но в нея не се отчита един съществен факт. А именно, че Германия е страната, която миналата година бе призвана, а следващия месец също отново ще бъде призвана да внесе най-голямата сума от парите, които ще бъдат отпуснати на Гърция.

От тази гледна точка колебанията на много германски данъкоплатци и не само на тях, но и на представителите им в парламента за това дали да продължи да бъде финансирана Гърция, са напълно разбираеми. Още повече, че Гърция не само не подходи прозрачно и разумно към европейските субсидии в продължение на десетилетия, но показа, че не е изпълнила ангажиментите, поети от нея миналата година.

И тъй като до няколко седмици нещата пак ще са трудни за Гърция и всички ще анализират причините, поради които германското общество е реагирало така, а Меркел, нейната партия и правителствената коалиция отново ще изпаднат в затрудено положение и на риск ще бъде изложено новото финансиране на Гърция, добре би било страната своевременно да се мобилизира и методично да се постарае да осигури тази помощ.

За целта са необходими координирани действия от страна на правителството в Атина, което да се опита да убеди народа и политическото ръководство на Германия в необходимостта от тази помощ. Но за да успее една такава кампания, са нужни доказателства за постигнат напредък в реализацията на някои реформи и приватизации в следващите седмици.

Главно действащо лице в тези усилия може да бъде само премиерът Георгиос Папандреу. Въпреки че популярността му понесе удар, все пак той остава най-авторитетната фигура за пред света. На 6 юли министрите на финансите и външните работи Евангелос Венизелос и Ставрос Ламбринидис посетиха Берлин, а срещите с германските им колеги бяха оценени като добри.

Ситуацията сега обаче е критична и това дава основания за нови посещения в началото на септември, тъй като само със срещи, изявления и всякакви такива намеси германският народ може да бъде убеден, че Гърция оценява подкрепата на Германия, но също така и да бъде подчертано, че Гърция не получава подаръци, а заеми, които погасява, при това с лихви.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.