Дъновистите си присвояват района около хижа „Седемте езера“

Комендантка казва на туристи: Това е наше място, ние го стопанисваме

Барака за обслужване на дъновистите, построена на 2200 м надморска височина. Снимка: Люлин Стаменов

Б. р. Следващите редове са от фоторепортера Люлин Стаменов, дългогодишен журналист във в. “Новинар”, сега на свободна практика. Той е известен и като запален планинар. При поход из Рила в последните дни той се сблъсква с дъновисти, които са обсебили района около 7-те езера, преди наближаващия им празник – Нова година по техния календар на 17 август. Целият район всяка година по това време

е изпълнен с палатки, а горе до езерото “Бъбрека” хиляди дъновисти от България и чужбина играят своя танц паневритмия. След празненствата по случай Нова година след палатковите лагери и нашествието дъновисти остават купчини боклуци. Доброволци ги събират, но не могат 100%, а временните палаткови лагери накърняват природата.

Онзи ден се качихме на Рила – на хижа „Седемте езера“, където се намира второто езеро. Там обикновено се събират дъновистите – от хижата до склона всичко беше с палатки. И ние си потърсихме място там, но изобщо нямаше къде да се разпъне още една палатка.
Изкачихме целия склон и стигнахме до върха – там от край време има една каменна маса, дълга 10-15 метра, тя си е на дъновистите, но сега до нея са изникнали две дървени бараки, в доста суров вид. Това все пак е височина 2200-2300 метра, но те си направили пункт да се черпят и си продават някакви неща.

Палатковият лагер край хижа „7-те езера“ още не е достигнал апогея си, към средата на август е най-населено. Снимка: Люлин Стаменов

Отидохме с един приятел да питаме за кафе. И като ни се развикаха – “Какво искате, това да не ви е бар!” Аз още не бях схванал, че това са на дъновистите бараки. После моят приятел си запали цигара. Жената от бараките пристигна още по-ядосана и продължи да крещи – “Това да не е бар тука, какво правите тук, какви сте вие, и цигари пушите, и кафе търсите, как може такова нещо, това е наше място!” Представи се като Няголова, комендант на лагера. Викам – “Какво значи ваше, да не сте го купили?” “Ами, наше е, ние го стопанисваме, имаме и документ.”

Имали  разрешение от министърката Нона Караджова, мястото било тяхно, било силно  духовно място. Казах й, че знам много добре какво е мястото, но откъде-накъде само те ще го  използват? Взе да вика какви били тия фотоапарати, нямали сме право да снимаме, щяла да извика полиция.

Дъновистите танцуват паневритмия всеки ден в продължение на десетина дни в средата август по повод на тяхната Нова година. Снимка: Люлин Стаменов

С какво право? И защо да не може да снимаме природата и планината? Излиза, че дъновисти направо са го обсебили това място и си го смятат за своя собственост. И никой не може да стъпи там. Или като отиде, трябва да се съобразява с техните закони. Долу имаше опъната лента и разбрахме, че събират по десет лева от палатка. Имаше една табелка, която беше обозначила лагера и там прочетох, че могат само до три дена да седят палатките, а те са се настанали месец преди това, доколкото разбрах.

За питейна вода има един единствен извор, който те също са го приватизирали и там денонощно има опашка от хора с туби. Аз си налях направо от реката, защото и там водата е кристално чиста, но онази от извора била златна, върху камъка, от който излиза, има нарисувана котва.

Дъновистите по време на танца паневритмия, снимани от високо. Снимка: Люлин Стаменов

Около всеки храст са направени кръгове от камъни, трупат камъни, разни фигури правят. Но това е биосферен резерват, трябва да се пази, те правят някакви кръгове, пишат по скалите, което също си е намеса в природата. За биосферен резерват е недопустимо.

Но това не е най-важното, въпросът е, че някои там не търпят инакомислещи и стават скандали. Ползват мястото като свое. Само те да са там и всички с тях да се съобразяват. По принцип нямам лошо мнение за дъновистите. Два пъти съм правил репортажи за тях с колеги, съвсем позитивни. Но сега те се капсулират. Не допускат външен човек. А планината е за всички.

По камъните те изписват разни дъновистки мъдрости. Една от тях гласи: „Отворете си сърцето за доброто“. Препоръчвам им да си следват постулатите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.