Освен криза, пак идат и по-високи цени на газа и парното… Накъде?

Т. нар. газов монополист на България – “Булгаргаз” поиска увеличение от 20% на цената на природния газ от октомври. Всъщност газовият монополист на България се казва Русия, представлявана от “Газпром”. “Булгаргаз” е само измислена фирма, която да получава доставките от Русия и да ги продава на частните предприятия, а на държавни като Топлофикация – София дава газ, пък да чака пари.

Чака, чака, те не идват.Топлофикация – София има дълг, който вече не се знае колко е. Към края на 2010 г. общо задълженията му са били към 547 млн. лв. Същевременно към Топлофикация – София има дългове от 358 млн. лв. – това са неплатени сметки на софиянци. Събираемостта от битовите абонати към края на миналата година е 49.12%, което означава, че половината не си плащат.

Така Топлофикация – София и “Булгаргаз” служат като буфер да трупат дълг, който се плаща от бюджета на руския доставчик.

Това е измислена икономика. Правителствата до момента не са решили въобще проблема с парното. С парно в България се топлят около 20% от населението. А от тях – най-много в София. И се оказва, че в София парното наполовина не се плаща. В нито един друг град не е така – там си плащат, дълговете са малък процент. Държавата дотира топленето на парно на софиянци, за сметка на всички останали.

Докога? Накъде? Наесен ще има увеличение със сигурност. Вестниците не пишат, защото спестяват неприятните новини за правителството. Чакат Бойко Борисов да каже как ще се договори с руснаците, за да изпраскат големи заглавия, че той им поискал по-ниска цена, пък те обещали. Този филм вече го прожектираха през 2010 г. И после тихомълком цената скочи към 20%. Сега пак същия филм ще пуснат.

Държавната комисия ще разреши на “Булгаргаз” примерно увеличение на цената на газа с 13%, а не с 20%, което пак ще е за сметка на някакви дългове или орязване на необходими разходи. След това към Нова година пак ще я увеличат и всичко ще си дойде на мястото. Русия няма да дава без пари, както при Брежнев и братската КПСС.

И като е така, защо държавата не ще да продаде Топлофикация – София? За нея има кандидати от години. Точно държавата може да разбие монопола на Топлофикация – София. Поне на 4 части може да го разбие – има четири големи топлофикационни мощности в столицата, които могат да се продадат отделно на търг.

Не всички от тях имат когенерации, тоест да правят и ток. А без да дават ток парното излиза по-скъпо. Който ги купи, веднага ще поевтини производството, ще започне да слага и по-малки мощности в кварталите, за да намали загубите от разпределението на дълги разстояния. И т. н.

Сега държавата и общината стискат Топлофикация – София и трупат дългове за сметка на 80% от българите, което се топлят на ток и твърдо гориво. Някои търси удобен момент или начин да сложи ръка на най-голямата Топлофикация  в страната.

Някой иска да се обогати от тази приватизация. Цените обаче вече са такива, че не се знае какво ще стане още тази зима. Никой вече не може да плаща, дълговете стават грамада. И така накъде?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.