Фидел като сянка над Куба

Кастро празнува 85-ия си рожден ден, изцяло оттеглил се от властта

Фидел Кастро на представяне на новата му книга на 2 август 2010 г. Снимка: кубадебате

Бившият кубински президент Фидел Кастро празнува своя осемдесет и пети рожден ден (на 13 август – б.р.), напълно оттеглил се от властта и предал на брат си Раул задачата да реформира социалистическия икономически модел, изграждан от Фидел в продължение на повече от половин столетие, но достигнал до ръба на фалита.Рожденият ден на Фидел, за разлика от този на брат му Раул, който навърши 80 години през юни, е повод за многобройни тържества на острова. Кулминацията е „Серенадата на верността“ – спектакъл, организиран от фондацията на неговия приятел, еквадорския художник Осуалдо Гуаясамин, в прочутия хавански театър „Карл Маркс“, където се провеждат повечето тържествени събития на комунистическата партия. Не се знае дали „бащата на Революцията“ ще присъства на спектакъла.

След 48 години на власт Фидел Кастро отстъпи управлението на брат си Раул през 2006 г. по здравословни причини и така сложи края на една епоха за Куба с нейните 11 милиона жители, които малко по малко свикнаха с отсъствието на някога вездесъщия им лидер.

От пет години Раул Кастро се старае със собствен ритъм да наложи серия от икономически реформи, одобрени през април на исторически конгрес на Кубинската комунистическа партия и предвиждащи отваряне на страната към пазарната икономика и чуждите капитали и драстично свиване на държавния сектор.

„Раул е на командния пост. Фидел го оторизира да взима решенията, но му наложи и ограничения, особено за реформите, които напредват бавно, много предпазливо“, коментира за Франс прес Майкъл Шифтър, ръководител на мозъчния тръст „Междуамерикански диалог“, базиран във Вашингтон.

„Фидел вече е история. Партийният конгрес отбеляза укрепването на властта на Раул, който не е демократ, а прагматик и се опитва да поправи грешките и провалите на брат си. Съвременна Куба не е Куба от 2006 г.“, смята кубинският икономист и дисидент Оскар Еспиноса.

Оттеглянето на Фидел Кастро съвпадна с момент, в който Латинска Америка, в която той мечтаеше да изнесе своята революция, направи завой наляво с прогресистките правителства на Бразилия, Венецуела, Еквадор, Перу, Боливия, Аржентина, Уругвай, Парагвай, Салвадор и Никарагуа.

Възможно е политическият наследник на Кастро, венецуелецът Уго Чавес, също да присъства на тържествата в Хавана, където е подложен на химиотерапия, след като през юни, по време на посещение в Куба, му беше поставена диагноза рак.

Неповторим оратор, способен да говори с часове, Фидел Кастро от няколко години се е посветил на писането на „размисли“ по големи международни теми. Досега е публикувал 361 статии, написани в резиденцията му западно от Хавана, където живее със съпругата си Далия Сото дел Вайе.

Публичните му изяви са рядкост. Последната беше през април, на конгреса на ККП. Оттогава няколко видеозаписа го показаха как разговаря с приятеля си Уго Чавес, който е на лечение в разположена наблизо военна болница.

Син на имигрант от испанската област Галисия и кубинска селянка, баща на осем деца, никое от които не е в политиката, Фидел Кастро е последният жив свидетел на големите събития от Студената война и една от най-противоречивите фигури на XX-ти век. Върл антиамериканист и антиимпериалист, за привържениците си Фидел Кастро си остава велик революционер хуманист, а за критиците си – безмилостен диктатор.

Враговете на Фидел се надяваха, че със слизането му от политическата сцена ще настъпи и краят на революцията. Но заболяването му даде възможност за безпроблемна приемственост във властта. На въпроса какво ще се случи в Куба, когато той умре, повечето анализаторите най-често отговарят простичко: „историческо погребение“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.