Москва – Киев: пак газова криза?

Президентите Янукович и Медведев преговарят в Сочи. Снимка: официален сайт

Призракът на нова енергийна криза в Европа започва да придобива много опасни очертания, пише италианският в. „Република“ в понеделник по повод обтегнатите отношения между Русия и Украйна. След неуспешните преговори на върха между руския президент Дмитрий Медведев и украинския му колега Виктор Янукович миналата седмица в Сочи, експертите от двете страни бяха откровени: „Ще се готвим за трудна есен и за война, в която ще бъде въвлечена цяла Европа“, съобщава вестникът.

Цената на руския газ е прекалено висока за Украйна, но ако няма договор, тя може да поскъпне още. При първото просрочие в плащанията Русия ще прекрати доставките, а за Киев ще остане един единствен изход, за да не държи населението си на студено и да не парализира промишлеността – да пренасочи към националните си тръбопроводи газ, предназначен за други клиенти на Русия – Германия, Полша, Чехия и Италия, пише „Република“.

Посочва се, че ситуацията е изключително сложна, тъй като очевидно не става дума за чисто търговски преговори, а за политическо противостояние, при което Москва се опитва да разшири влиянието върху бившата си съветска република.

Украинският президент Виктор Янукович, който бе избран на поста с подкрепата на руското правителство, при това не само морална, не може да реши дали да влезе в руската политическа сфера. Москва кани Киев да се присъедини единния Митнически съюз заедно с Беларус и Казахстан, но Янукович проучва европейските предложения за открита търговска зона със Запада.

Докато Русия вижда разширяването на НАТО като опасност за своите интереси, Украйна взема участие във военни учения на пакта и допуска ракетен крайцер на американските военноморски сили в Черно море.

Москва иска от Киев твърди гаранции: благоприятни условия за руските капитали и сливане на ядрените агенции. Но преди всичко – сливане между „Газпром“ и „Нафтогаз“ – държавното предприятие, което контролира всички тръбопроводи на украинска територия.

Руският президент Медведев повтори, че само при това условие Москва може да разгледа въпроса за понижение на газовите цени. Янукович възнегодува: „За това и дума не може да става, това е въпрос на нашия суверенитет“. Новата газова атака вече е открита, заключава „Република“.

„Периодът на сближаване и стабилност в руско-украинските отношения след избирането на Янукович за президент явно е приключил“, коментира срещата на високо равнище в Сочи „Комерсант“.

По данни на вестника, двамата лидери не са решили нито един от многото проблеми в двустранните отношения, включително и за газовите цени. Източници на изданието в двете правителства очаквали „продължително противопоставяне“.

Външният министър на Украйна Константин Гришченко коментира неохотно пред немския „Велт“, че не вижда сериозно влошаване на връзките с Русия. Просто Украйна има своите национални интереси, които не съвпадат с интересите на руския партньор, заяви той от „Велт -онлайн“. Той обаче изтъква, че в други области е отбелязан напредък – като се започне от въпроса за уреждане на границите и се стигне до съвместно самолетостроене.

Разминаването на интересите е гигантско, пише немското издание и напомня, че неотдавна парламентът на Украйна одобри с мнозинство от три четвърти курса за интеграция на страната в ЕС. Киев и Брюксел водят преговори за споразумение за асоцииране, което включва създаване на зона за свободна търговия. Очаква се документът да бъде парафиран към края на годината.

Путин отправи контрапредложение, като покани Украйна в Митническия съюз с Русия. Сега Киев трябва да избира между двете.

Русия се стреми да създаде около себе си „система от държави -васали с послушни политици“, подчертава икономистът Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин. Москва задейства огромни ресурси и включи и секретните си служби, за да засили своето влияние.

Основният конфликт се състои в това, че по-голямата част от населението на Украйна подтиква правителството на страната на ЕС, а правителството в Москва се кани да промени в свой интерес статуквото в Източна Европа, пише „Велт“.

Припомня се, че след „Оранжевата революция“ политиците в Киев избраха прозападен курс, но реформаторският порив на Украйна отслабна и през 2010 г. махалото се върна в обратна посока, след като проруският политик Виктор Юшченко спечели президентските избори. Оттогава Москва засипва Киев с разнообразни предложения за сътрудничество, но краят на дружбата като че ли е настъпил, пише немското издание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.