Как Газпром източва Европа

„Газпром“ заработва купища пари благодарение на договорите си за доставка на природен газ, които пък в същото време станаха причина за гигантски загуби за германската компания Е.ОН, пише във вторник вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. В анализ за отношенията между двете компании, озаглавен „Руснаците се смеят последни“, вестникът отбелязва, че в ръководството на концерна от Дюселдорф нараства възмущението и то вече се е обърнало към Международния арбитражен съд.

От време на време в своите публични изказвания шефът на „Газпром“ Алексей Милер си спомня добрите стари времена, пише вестникът и ни връща към 1970 година, в разгара на „судената“ война. Тогава Германия и Русия сключват сделка, която, придавайки и почни мистичен характер, посветените смятат за една от най-важните за мира, а заедно с това – едно от най-изгодните споразумения с Изтока в търговската сфера. Става дума за договора „природан газ срещу тръби“.

Русия тогава получава тръбопроводи на фирмата „Манесман“, кредит от банков консорциум начело с Дойче банк, както и гаранции на федерално ниво. Срещу това Русия започна да доставя в Германия добиван в Сибир природен газ. Негов главен разпределител става компанията от град Есен „Рургаз“, която благодарение на тази сделка се превръща от регионална фирма в мощен концерн, и днес принадлежи на Е.ОН. От руската страна на този тръбопровод се намираше „Газпром“, който благодарение на сключените споразумения стана забележима величина на световния енергиен пазар.

Изглеждаше, че поддържаният от бившия германски канцлер (Герхард Шрьодер – бел. прев.) и неговия приятел Владимир Путин Балтийски газопровод ще укрепи още повече връзките между предприятията от Изтока и Запада. Е.ОН и други европейски компании подписаха дългосрочни договори (до 2035 г.) за доставки на природен газ, чиято цена бе „вързана“ за цената на петрола, пише по-нататък германският вестник.

Но след това настъпи драма – в много кратък период световният пазар на природен газ радикално се промени. Вече около година доставчиците се тълпят на пазара и подбиват цената, докато петролът продължава да си бъде скъп. По морските вълни плават танкери с втечнен газ и отчаяно търсят потребители.

За „Газпром“ това не е добра новина, но не е и лоша – той продава газ по отдавна установени фиксирани цени на потребители като Е.ОН, отбелязва „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

За шефа на Е.ОН Йоханес Тайсен обаче тази ситуация представлява катастрофа. Тази година загубите на компанията ще възлязат на около 1 милиард евро. Работата е там, че Е.ОН не може да продава газ по високите газпромовски цени. Местните снабдителски фирми купуват природен газ от други доставчици.

Нараства възмущението сред колегите на Тайсен. Досега не е имало такава ситуация в отношенията в сферата на газовите доставки – при която единият партньор заработва купища пари, докато другият търпи големи загуби, оплакват се мениджъри от концерна пред германското издание.

По-нататък вестникът припомня, че компанията от Дюселдорф се обърна към Международния арбитражен съд, след като посещението на Тайсен при Милер през юли не донесе никакви резултати. В момента освен това независимостта на дъщерната на Е.ОН компания „Рургаз“ може да стане предмет на преговори. Тайсен е принуден да предприеме крайни мерки за икономии, пише вестникът.

„Газпром“ обаче продължава да държи на твърдата си позиция. Руснаците припомнят, че в определен момент са доставяли газ на фиксираните цени, въпреки че на световния пазар са могли да получат по-висока цена.

Вече е ясно какво се готви да направи Милер с получените печалби, отбелязва „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ – отправя се за покупки. А защо да не го направи в Германия, пита вестникът и добавя, че в момента руснаците водят преговори с конкурентния на Е.ОН концерн RWE, за придобиване на собственост във въглищни и газови електростанции в Германия, страните от Бенелюкс, както и Великобритания.

На шефа на Юрген Гросман също спешно му трябват пари. И той би могъл да ги получи от сделка с „Газпром“. Мисълта, че с получените от Е.ОН средства „Газпром“ може да придобие активи на RWE, още повече разваля настроението на Тайсен. В началото на годината шефът на „Газпром“ Милер каза в едно интервю, че „обича своите клиенти“. Сега това изказване придобива нов смисъл, завършва анализът на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.