Как Бойко Б. разказва приказки

Из "Аз, Бойко" от сценаристите на Слави

Краси Радков като Бойко Б. Фрагмент от корицата на книгата

„В тая книга съм разказал сичко за сички неща. Тва океани, континенти, планини, реки, сичко. От – до. Направих го кълбото, резнах му лентичката, ама бех сам. Нема кой едно „конграчулейшънс” да ми каже. Та се наложи да направя и хора. Първо направих Цецо, после сички останали… А накрая направих и тая книга, в която съм разказал най-важните моменти от моя живот и от живота на други велики хора. Четете я внимателно и си водете бележки, щото после ше се изпитваме.”


Аз и приказките


“И тогава вълкът казал на Червената шапчица:
Искаш ли автограф, ма?”
Бойко Б.

Напоследък стана модерно световно известни личности да пишат приказки – например оная пикла Мадона. Същата, дето изпя “Лайк а върджин”. Истината е, че това парче лично аз й го изпeх и го записах в едно студио в Синсинати. Дето се вика, направих й един буфосинхронизъм, след което Мадона вече беше “върджин”, ама само в ушите. Ще ми пише приказки! Единственият, който знае, може и требва да пише приказки – съм аз. Ето как се прави:Имало едно време една баба и един дeдо, които били много бедни, щото гласували за Станишев. Пада им се! Били бедни и защото имали кокошка, която снасяла златни яйца, но като им платели патентния данък и ДДС-то, бабата и дeдото резко обеднявали. Добре, че бил добрият юнак Бойко, да им даде двайсет и пет лева надбавка за Коледа, та три дни яли, пили и се веселили.

Внучка им се казвала Червената шапчица. Тя била послушно момиченце, но нощно време бачкала на Околовръстното, за да можела да занесе после на баба си питка и масълце. Дето се вика – за едната питка работела с едната пичка. Това не е много за деца, ама е житейска мъдрост. Веднъж на Околовръстното минал Големият Лош Вълк. “Дошъл съм да те прибера, боклук!”, казал той на Червената шапчица, а тя нагло му отвърнала: “Да, ама не можеш. Щото Бойко вече ти отне лиценза да събираш боклука в София!”.

По това време София била страхотен приказен град. Имало много кестени и една златна ябълка. Имало и трима братя – Големият Компир, Малкият Компир и Средния Алабаш. Заради златната ябълка те били във война с Триглавата ламя, която имала цели три глави – съдебна, изпълнителна и законодателна. Но понеже главите не общували много помежду си, тримата братя винаги успявали да прецакат ламята и си хрупали от златната ябълка.

По едно време тримата братя се захванали с бизнеса с отвличания. И кого-кого да отвлекат – Кашчей Безсмъртни. Винаги били на далавера с Кашчей. Ако близките му не платели откупа, те застрелвали Кашчей, той се съживявал и братята пак искали откуп. Заради тeхната дързост и красота всички започнали да им викат “Наглите”. Обаче приказният стражар Цецо ги задържал и започнал да ги пуска един по един, щото немал никви доказателства, но гледал да ги респектира.

Освен златната ябълка в ония времена имало още много златни неща. В това се убедил и един беден момък, който хванал златната рибка. “Пусни ме, момко, и ще ти изпълня три желания!”, крещяла рибката, докато се пържела, а глухонемият момък наливал още олио в тигана.

И докато се разигравала тази приказна трагедия, Хензел и Гретел си вървели по един столичен булевард, щото – като добри деца – били избeгали от час по математика, за да пушат трева. Не щеш ли, по пътя си срещнали Бойко Борисов, който попитал Хензел и Гретел: „За какво хвърляте тия трохи, дечица? Спокойно, нема да се загубите, от тука все направо, направо и сте на Цариградско шосе!” А Хензел и Гретел в един глас отвърнали: „Това не са трохи, това е чакъл, след малко ще асфалтираме.”

Междувременно големият пластичен хирург Татко Карло взел една дебела костинбродска цепеница и от нея издялкал приказно момче на име Азис. За разлика от Пинокио – като лъжел, на Азис му растял не носът, а пишката. “Аз съм момиче, аз съм момиче!”, лъжел Азис, а пишката му растяла. И от това неговото гадже – Карабас Китаеца – бил много доволен и направо цъфтял от щастие и отзад.

Спящата красавица обаче била нещастна. Тя лежала непробудно в своя палат сам-сама, докато не дошъл храбрият юнак Бойко. “Спиш ли, ма?” – сритал я той в ребрата, но тя не помръдвала. Тогава Бойко започнал да я целува. Целувал я къде ли не. Давал й и тя да го целува къде ли не – без тя да осъзнава. Но Спящата красавица така и не се събуждала. “Не е фригидна. Тая верно е мъртва!” – промърморил юнакът Бойко и извикал съдебния лекар Доктор Охболи. Разбира се никой не знаел откъде идвал този псевдоним на доктора, защото – както и при всеки друг съдебен лекар – неговите покойни пациенти не можели да говорят, камо ли да охкат. Нещата бързо се разнищили, понеже в хода на следствието се установило, че лицето “Спящата красавица” всъщност е злата Баба Яга. Тя от години се преструвала на умрела, за да намаже некой и друг юнашки боздуган.

По това време вдън горите Тилилейски и предимно на пиацата около Министерството на земеделието бродел Котаракът в чизми, какъвто бил приказният псевдоним на чутовния травестит Урсула. Веднъж, както си вървял в гората травеститът Урсула видел чудна гледка: едно магаре, а върху него – едно куче. А върху кучето – един котарак, а върху котарака – един петел. “Страхотно!” – възкликнал травеститът Урсула – “Оргия! Содомия!” А магарето отвърнало: “Не. Ние сме Бременските музиканти!”

Изобщо в гората било едно, а в двореца – съвсем друго. След като изгонила дъщерите си Туршия и Руска салата, Злата Кралица натирила и Снежанка при перверзните горски джуджета. След това Злата Кралица застанала пред вълшебното огледало и попитала: “Огледалце, огледалце от стената, кажи ми коя е най-красива на земята?” Тук, иззад кралицата се показал Бойко и строго казал на огледалото: “Внимавай кво ше отговориш, щото много такива като тебе вече плакаха!”

Търкулнала се Медената питка. И се търкаляла три дни и три нощи. Абе голям търкал паднал. Докато накрая Медената питка се търкулнала право в лапите на лакомата Кума Лиса. “Не ме, яж, Кума Лисо!”, проплакала Медената питка, но лисицата я захапала. И после изкрещяла от болка, щото си счупила зъбите. А Медената питка се усмихнала и лукаво казала: “Ех, Кума Лисо, ако Бойко беше запълнил дупките по магистрала “Тракия”, сега немаше да си строшиш зъбите!” “Засто?” – изфъфлила лисицата, а Медената питка отвърнала: “Щото аз съм автомобилен тас!”

Това е, мили деца! И аз там бех, три дни ядох, пих и се веселих, докато накрая попът смутено ми каза: “Господин Борисов, моля ви, ориентирайте се към приключване. Все пак това е панихида.”

Откъс от книгата „Аз, Бойко“, подготвена от ИК „Сиела“. Виж още Как създадох Вселената

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.