Партията на Путин търси предизборни обещания

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

„Единна Русия“ – партията на руския премиер Владимир Путин, вече е взела решение с какви лозунги ще тръгне на изборите за Държавна дума през декември. В борбата за избиратели тя ще се концентрира главно върху проблема с алкохолизма и наркоманията в страната, твърди руският в. „РБК дейли“.

„Единните“ са готови да приравнят наркодилърите към серийните убийци и да наказват пияните шофьори според това колко са изпили. Въпросът вече се контролира лично от председателя на руския парламент Борис Гризлов, който оглавява висшия съвет на „Единна Русия“, пише изданието, като се позовава на източник от партийното ръководство.

Броят на наркоманите във федерацията е нараснал 11 пъти за 5 години

Според различни оценки днес те са над 5 милиона души. Тази цифра е катастрофа за генофонда на всяка държава, цитира всекидневникът Владимир Поцупян, шеф на специална работна група по проблема, формирана от „Единна Русия“. Само през миналата година от наркотици са загинали над 100 000 души в Русия – повече, отколкото при пожари и автомобилни катастрофи. При това броят на наркоманите сред децата е нараснал 42 пъти, а възрастта на първото опитване е намаляла на 11 години, алармира Поцупян.

В „Единна Русия“ активно се обсъжда идеята за наркодилърите да бъде въведено ново наказание – доживотна каторга, заявил за „РБК дейли“ Андрей Исаев от партийното ръководство. Наказателното преследване на наркомани може обаче да бъде сменено с принудително лечение и парламентът да разгледа съответните поправки в закона още наесен, отбелязал Владимир Поцупян.

Втора точка от партийната предизборна програма ще стане борбата срещу алкохолизма – „един от петте основни проблема“ на Русия наред с пътищата, жилищата и цените на комуналните услуги, посочил Тимур Прокопенко, лидер на „Млада гвардия“, младежката организация на властовата партия. „Според наши анкети, жертви на недъга стават основно млади хора, завършили висше образование, жители на милионни градове и на села“, изтъкнал той.

„Единна Русия“ обаче помни несполучливия опит от времето на Михаил Горбачов и ще решава проблема с алкохолизма без излишно бързане, пише вестникът. „Вече имахме прецедент, при който активната борба срещу алкохолиците предизвика нарастване на токсикоманията“, коментирал неговият източник от висшите партийни среди.

Дейността на тайните служби в Русия е абсолютно непрозрачна

„Петербургският експрес пристигна в голямата политика“, пише в заглавие „Независимая газета“. Тези дни шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников съобщи на президента Дмитрий Медведев, че е предотвратен терористичен акт. Стана ясно, че терористи планирали да взривят скоростния влак „Сапсан“, пътуващ по маршрута Москва – Санкт Петербург, пояснява всекидневникът. Според експерти, докладите за успехите на правоохранителните органи се превръщат в част от кампанията за президентските избори в Русия през март 2012 г., посочва той.

Дейността на тайните служби в Русия „е абсолютно непрозрачна, затова не можем да кажем доколко противодействат на терористите, а доколко сътрудничат с онези, срещу които се борят“, заявява руски социолог, цитиран в материала. Ако редовно се съобщава за предотвратени атентати, това може да повлияе върху нагласите в руското общество, смята той.

„Хората ще са по-склонни да се ориентират към по-силни фигури във властта, които биха могли „да сложат ред в страната“. А символ на слагането на ред у нас е Владимир Владимирович Путин. Сиреч всякакви игри в полето на реалната опасност повишават симпатиите към премиера“, обяснява експертът. Тайните служби „могат всеки ден да вадят“ разкрития като тези за удара срещу „Сапсан“, коментира за изданието московски политолог.

„Това е съществен резерв и той се използва, щом стане нужда. Най-често, когато има много критики срещу властта. Или когато експлозиите станат страшно много и трябва да се доказва, че тайните служби не се излежават, а наистина ловят мишки, и то активно. Или ако почне някаква кампания като днешната – за президентските избори“, добавя руският наблюдател.

Социалната политика на Русия възпроизвежда бедността в страната

В. „Ведомости“ съобщава, че експерти, на които руското правителство е възложило да се произнесат по стратегията за развитие на Русия до 2020 г., фактически са признали социалната и икономическата политика на правителството за несъстоятелна. Предстои докладът да бъде обсъден на заседание начело с премиера Владимир Путин.

Докладът на експертите, озаглавен „Нов модел на растеж – нова социална политика“, предлага растеж на базата на високо качество на човешкия капитал, а не само за сметка на природни ресурси и голям вътрешен пазар. Такъв завой предполага промяна в системата на икономическите стимули, промяна на макропараметрите, но най-вече нова социална политика.

Новият модел на растеж трябва да бъде ориентиран към постиндустриалната икономика – сферата на услуги, свързани с развитие на човешкия капитал: образование, медицина, информационни технологии, медии, дизайн, „икономика на впечатленията“. В развитите и развиващите се страни възниква креативна класа – хора на творческия труд, създаващи иновации в хода на обичайната си работа. Именно такива хора ще обезпечават решаващите конкурентни предимства в съревнованието между икономиките през 21 век, се казва в доклада.

Новата социална политика трябва да поддържа не само незащитените групи от населението, но и онези, способни на иновации – тоест средната или, както я наричат експертите, креативната класа, чиито доходи и социално положение й позволяват да избира модел на трудово поведение и потребление. Това не означава отказ от борба с бедността, тъй като социалната стабилност трябва да бъде съхранена.

Експертите посочват, че макар делът на хората с доходи под жизнения минимум да се е свил почти тройно от 2000 г. досега, концентрацията на деца в бедни семейства води към снижаване на качеството на човешкия потенциал на страната. Всъщност, в Русия е започнало възпроизводство на бедни едновременно с формирането у тях на особена субкултура на бедност.

През 2009 г. 6.3 милиона мъже в трудоспособна възраст не изразяват желание да работят (през 2000 г. броят им е бил 5.9 милиона), което означава ръст на получателите на социална помощ и лумпенизация на населението. Носители на субкултурата на бедност в Русия са 5 млн. човека (без да се смятат бездомните и нелегалните мигранти). Експертите отбелязват, че в бъдеще развитите страни ще се конкурират повече за хора, отколкото за природни или финансови ресурси. Сега в Русия се е формирала среда, която не съдейства за изява на инициативните.

Русия е изостанала в областта на урбанистиката, екологията, медицината, транспорта, информационната среда и т.н. Нужни са градове, удобни за живеене, а средата трябва да съдейства за изява на инициативата у хората, а не да я убива, пише в доклада, цитиран от в. „Ведомости“. За да се промени социалната политика, ще е нужно увеличение на бюджетните разходи с 4% към 2020 г. При това е възможно съкращение на други разходи с 2%.
По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.