ОНД в период на полуразпадане

Светлана Гамова, Сохбет Мамедов

Общността на независимите държави (ОНД) предстои да отбележи 20-годишен юбилей, но вместо парадни рапорти ще се наложи да брои поредните загуби. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев няма да участва в срещата на върха на Общността, насрочена за 2 и 3 септември в Душанбе. Като причина се сочат неуспешните преговори за Нагорни Карабах, проведени от Алиев с Дмитрий Медведев в Сочи на 9 август.

Експерти виждат в тази стъпка сигнал, насочен към Москва: партньорите на Русия престават да я разглеждат като посредник за уреждане на конфликти. Нещо повече, в някои братски столици я обвиняват, че разпалва търговски войни, за да наложи изгодни за Кремъл икономически и политически компромиси. Такива мнения се изказват предимно в държавите от ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова). Текущата година, провъзгласена за Година на ОНД в страните от Общността, не бе от най-успешните. Особено в сферата на интеграцията, която бе предвидено през това време да се разшири отвъд Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

„Путин фактически блокира договора за свободна търговия, който всъщност бе целта на всички държави от ОНД. Без него всички останали програми на Общността – варианти за взаимопомощ в различни области, ни карат да се запитаме: защо е всичко това? Нещо особено актуално за Украйна, където днес се говори, че „Газпром“ ни готви поредната газова война и ни тласка да влезем в Митническия съюз“, отбеляза пред „Независимая газета“ Сергий Толстов, директор на киевския Институт за политически анализ и международни изследвания.

Според него, Виктор Янукович няма да последва примера на Илхам Алиев и директно да откаже участие във форума в Душанбе. Но ако се запази онзи стил в отношенията, който използва Москва в диалога с партньорите си от ОНД, президентът на Украйна ще намери много други начини, за да избягва лидерските срещи на Общността. „Факторът, че ОНД може да бъде използвана като терен за смекчаване на противоречията между членките й, вече спира да действа“, каза Толстов.

„Това, че Алиев се реши на подобна стъпка, е зле за Русия. Защото тя губи образа на посредник в очите на партньорите си и добива друг – образа на лобист за Армения. Това, че го прави тъкмо Алиев – предпазлив и умен политик, показва (от позициите на самия Алиев) докъде са го докарали. Жалко и за ОНД, която посреща своята 20-годишнина без Грузия“, коментира Алексей Малашенко, експерт от Московския център „Карнеги“.

„Тази стъпка на Алиев е потвърждение за недееспособността на ОНД. Доказват го постоянните търговски войни и междудържавни конфликти в нейните рамки“, каза Малашенко пред „Независимая газета“. Новината, че азербайджанският лидер няма да участва в предстоящия лидерски форум на ОНД, пристигна вчера и предизвика ред въпроси. Главно защо официален Баку, потвърдил първоначално участието на Алиев, три дни по-късно внезапно променя своето решение. Коментар от официални източници засега няма.

Това бе повод за предположения, че демаршът на Алиев се дължи главно на последните събития в преговорния процес във връзка с арменско-азербайджанския конфликт за Нагорни Карабах. Говори се, че Баку е недоволен от позицията на посредниците, по-специално от нежеланието им да упражнят натиск върху Армения, която почти от 20 години окупира седем от най-големите и значими в икономически план райони на Азербайджан.

„Азербайджан не игнорира срещата на върха на ОНД и ще бъде представен там на високо равнище – от министър-председателя Артур Расизаде. Не бих се учудил, ако по този начин постъпят и лидерите на други някои страни от ОНД. Това не се случва за пръв път, тъй че няма смисъл да се драматизира положението“, заяви за „Независимая газета“ известният политолог Расим Мусабеков, член на външнополитическата комисия в азербайджанския парламент.

Според него, „не само неформалните, но дори и официалните срещи на върха на ОНД всъщност са се превърнали в един вид клуб на постсъветски президенти. През последното десетилетие там на многостранна основа се приемат и осъществяват само решения по маловажни, ритуални по-скоро въпроси като честването на поредната кръгла дата от Победата във Великата отечествена война. Затова лидерските форуми представляват интерес като място за двустранни срещи. Не е тайна, че мнозина президенти пристигат на среща между лидери от ОНД, ако предварително са договорили среща с президента на Русия“. В този смисъл президентът Алиев няма мотив да участва в неформалния форум на ОНД в Душанбе, поясни Мусабеков.

„Азербайджан поддържа здрави отношения с всички страни от ОНД, няма нужда Общността да служи за опора на тези връзки. Илхам Алиев съвсем неотдавна разговаря с руския президент Дмитрий Медведев в Сочи и подробно обсъди както руско-азербайджанскияте отношения, така и ситуацията около уреждането в Карабах“, каза Мусабеков.

„Упоритият стремеж на арменската страна в една или друга форма да прокара възможността за отцепване на Нагорни Карабах на този етап е лишил от перспектива по-нататъшните преговори. Следователно няма да има смисъл от тристранна среща между Алиев, Медведев и Саркисян и такава не се предвижда. При това положение няма защо (Алиев) да заминава за Душанбе и да губи време“, смята азербайджанският депутат и политолог.

Азербайджан и Украйна членуват в ГУАМ – регионално обединение, замислено навремето като елемент, възпиращ амбициите на Москва в постсъветското пространство. Грузия бе първата му участничка, напуснала ОНД. Молдова също се канеше да го стори, но тя се води по своята по-влиятелна съседка Украйна. Която засега се опитва да спази приличията и да остане в приятелски отношения с „братска“ Русия.

В последно време обаче здравината на тези отношения все по-често се подлага на проверка. И Янукович, поел и други задължения – например към ЕС и МВФ, не може да ги пренебрегва. Нито пък националните интереси на страната си. Тъй че лидерът на Украйна не желае да прехвърля в активите на Руската федерация собствената газотранспортна система на страната, както направи Беларус.

„Янукович няма да отстъпи на Русия ключовете от вътрешния пазар на Украйна“, каза Толстов. И отбеляза, че „в отговор Москва ще упражни натиск върху Киев, за да принуди Украйна да влезе в Митническия съюз, да докаже на ЕС, че транзитът през Украйна е несигурен, и така да лобира за „Южен поток“. Затова не е изключено следващата стъпка встрани от ОНД да бъде направена от Украйна. Тогава със сигурност ще я последва и Молдова.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.