300 професори срещу данъците в Гърция

Службата за борба с финансовите престъпления в Гърция е открила 300 университетски преподаватели, които са скрили доходи от възнаграждения, хонорари и обезщетения, получени от тях за участие в различни проекти и програма в размер на 1,8 млн. евро за периода 2009-2010 г. Разследването се очаква да се разшири и да обхване всички висши учебни заведения в страната, за да бъдат открити и други подобни случаи, и нарушителите да бъдат накарани да платят законните данъци на държавата или да бъдат съдени.

Излиза, че всеки от въпросните 300 професори не е декларирал в данъчната служба доход от 6000 евро. Проверяващите са изпратили на данъчните своите доклади от разследването, за да може на нарушителите да бъдат наложени глоби. Разкритието е станало след проверка на Службата за борба с финансовите престъпления в университета в град Янина, където е било установено, че от специалната сметка на учебното заведение са изтекли държавни и европейски пари за възнаграждения на преподавателите, участвали в различни изследвания.

След отварянето на сметката било констатирано, че десетки милиони евро са отишли в преподавателите, които не са ги декларирали, за да не плащат данъци. Става дума за 60 преподаватели от университета в Янина и за над 240 научни сътрудници, участвали под различна форма в изследователски програми. Изчисленията показват, че всеки от преподавателите, който не е декларирал възнаграждения в размер на 15 000 евро, е ощетил поне с 4 500 евро държавата от неплатени данъци.

Проверяващите са изпратили своите доклади в близо 80 данъчни служби, към които се числят въпросните нелоялни данъкоплатци, за да бъдат накарани да внесат дължащите от тях допълнителни плащания по данъците им. От Службата за борба с финансовите престъпления заявяват, че разследванията за конкретната категория хора ще се разширят и ще обхванат и данъчните декларации за доходите им през 2009 г., за да бъде установено дали има нарушения за неплатени налози.

Инспекторите ще проверяват още имотното им състояние и ще отворят банковите им сметки. Нашият опит показва, че в такива случаи неплащането на данъци е в много по-големи размери отколкото е било установено първоначално, казват източници от финансовото министерство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.