Жена в Италия – бъди красива или се бори

сп. Мадам Фигаро

Ла велина – италианската адреналинка. Снимка: от тв екрана

Моделът на „велината“ – амбициозно и съблазнително създание, което върлува из телевизионните студия, продължава да поразява цяло едно поколение млади момичета в управляваната от Силвио Берлускони Италия. Но от известно време в Италия се появява все по-добре структурирана феминистка съпротива, а в същото време властта на Кавалера Берлускони е разклатена.

В телевизионното студио на предаването „Господари на ефира“, знакова емисия на телевизия Канале чинкуе и пародия на действителността, човек вижда само тях – брюнетката Федерика Нарги и блондинката Костанца Карачоло. Съблазнителни усмивки, грейнали над оскъдна бяла блузка с дълбоко деколте, черни ултра къси панталонки, едва прикриващи безкрайно дълги и загорели крака. Тези две момичета на 21 години са велините (италианската дума за адреналинките). Тези създания въплъщават телевизионния успех по италиански. В журналистическия жаргон първото значение на думата „велина“ е неофициално циркулярно писмо на правителството до медийните редакции, което подсказва как да бъде представена дадена информация.

През 2011 г. хиляди млади жени продължават да прииждат от всички краища на страната в Рим, за да опитат късмета си на кастингите за велини в популярните телевизионни програми. Всички те хранят надеждата, че ще получат достъп до вълшебния свят на спектакъла.

„Наложени в края на 80-те години в медиите като доминиращ модел, велините налагат представата едновременно за лекота, за престъпване на правилата и за социален успех“, казва социоложката Антонела Чемси. „В един свят, в който толкова млади хора са отчаяни, че не могат да планират бъдещето си, в който девет от десет момичета си остават вкъщи защото нямат работа или пари, велините въплъщават успеха и достойните за завиждане планове за бъдещето“, допълва Чемси.

Преминаването през телевизията се смята от мнозина млади италианки за задължителен етап за успешната кариера. Включително и за успешна кариера в политиката. Отлична илюстрация за това е Мара Карфаня, бившата шоугърла на телевизия Медиасет, която през 2008 г. стана министър на равноправието. През 2007 г. Силвио Берлускони заяви по неин адрес: „Ако не бях женен, щях да се оженя за нея начаса“. В списъка с фаворитките на министър-председателя фигурира и името на Микела Витория Бамбрила, министърката на туризма, която има в актива си няколко голи фотосесии, както и Барбара Матера, бившата финалистка на конкурса „Мис Италия“ през 2000 г., която Кавалерът уреди за депутатка в Европейския парламент, като я включи в партийните си листи за европейските избори.

Италианската преса предприе обширно разследване на скандалните отношения, които някои от тези велини вероятно поддържат с благодетеля си. Такъв е случаят с Никол Минети, 26-годишната стоматологична асистентка, която стана областна съветничка в Ломбардия. Сега тя е заподозряна в склоняване към проституция по случая „Рубигейт“, кръстен на младата мароканка Руби, за чийто сексуални услуги се предполага, че Берлускони е платил, когато тя е била непълнолетна.

Но въпреки това магията, която продължава да упражнява този женски модел върху цяло едно поколение млади италианки, не намалява. Няма нужда от познания в областта на културата, от професионален опит, от препоръки в този свят, в който всяка втора жена се е отказала да си търси работа. Външният вид е достатъчен.

Но в Италия велините са обект на подражание не само за скромните италиански момичета. В Рим момичетата от моста Милвио – мястото, където се събира облагодетелстваната италианска младеж – също изглеждат сякаш излезли от сериала „Клюкарката“. В модерните барове в този район на столицата момичетата идват, за да се оглеждат и най-вече, за да се показват и изглеждат също като велините – къси поли, наблъскани със силикон бюстове, силен грим, 12-сантиметрови тънки токчета. Все едно, че са в телевизията.

В студиото на програмата си „Форум“ – друго знаково предаване на Канале чинкуе – Рита Дала Киеза съжалява, че днес телевизията представлява 70-80 процента от културния багаж на младите в Италия. Телевизионната журналистка, чийто баща, полицейският началник на Палермо Карло Алберто Дала Киеза беше убит от мафията през 1982 г., обяснява, че за 20 години италианките са преживели дълбока метаморфоза.

„В желанието си да променят социалния си статут, италианките масово прибягват до пластичната хирургия“, казва Дала Киеза. Потвърждава го и Микела Марцано, преподавател по философия в университета Париж Пет и автор на книгата „Бъди красива или мълчи“, която е поразяващ памфлет за отстъплението от ценностите в Италия.

В това отношение нещата понякога стигат прекалено далеч. Подслушването на телефонните разговори по време на разследването на аферата „Рубигейт“ разкри, че някои родители са подтиквали дъщерите си да участват в оргиите в Аркоре вилата на премиера край Милано . Сякаш това е цената, която човек трябва да плати, за да има шанса да бъде забелязан от Кавалера и да познае след това лесния живот. „Ако една майка не защитава дъщеря си от такова поведение и практика, кой друг ще го направи?“, възмущава се Марцано.

Но съпротивата в Италия започва да се организира. Първо в Рим все повече жени започнаха да отхвърлят този скандален модел. Сред тях са двайсетина студентки от пети курс по социология в римския университет Сапиенца. „Стереотипите, разпространявани от телевизията, не са се превърнали в наши идеали. Ние не възприемаме женствеността по този начин“, казват те и допълват, че да станеш манекенка или компаньонка за тях не е печеливш модел. Тези студентки са изкарали вече много безплатни стажове – опит, който им е причинил и невероятен стрес.

Много от тях се оплакват от сексуален тормоз. „Не е имало стаж без ухажване, което често пъти е било доста настойчиво“, казва една от студентките. А ако някое от тези момичета забременее, за него работата на постоянен договор става немислима. „Много фирми ни карат да подпишем документ, в който поемаме ангажимента, че до три години няма да имаме деца“, разказва друго момиче.

В Италия 800 000 жени губят работата си при раждането на първото си дете. А почти всички – при раждането на второто дете. Никакви семейни надбавки не се изплащат на младите майки. А за да запишат децата си в детските ясли или в градините, италианките трябва да представят мъж до себе си.

Жертви на безработицата, достигаща 40 процента сред младите до 35 години, получаващи заплати с 20 процента по-ниски от тези на мъжете въпреки арсенала си от дипломи, италианките се оплакват, че са принудени да търпят стереотипа, който е в сила в една от най-мачовските европейски страни.

„Италианките са първо съпруги, после майки, след това метреси или момичета на повикване и едва накрая те са жени, които искат да се реализират професионално“, обобщава заместник-председателката на италианския Сенат Ема Бонино.

Тази страстна защитничка на феминистката кауза критикува остро лицемерието на обществото, което омаловажава ролята на жената, принуждавайки я същевременно да играе ролята на заместителка на една социална държава, която не предвижда никакви държавни структури в подкрепа на семействата.

Италианските мениджърки или бизнесменки също са подложени на стрес. „За да успеят, тези жени трябва да имат изключителен кураж, желязно здраве и неизчерпаема физическа и морална енергия“, казва Алесандра Перацели, висш служител в италианска банка и основателка на асоциация за насърчаване на професионалната реализация на жените в Италия.

„Парадоксално аферата „Рубигейт“ ще даде тласък на феминистката кауза в Италия“, уверена е италианската режисьорка Кристина Коменчини, която през 2010 г. създаде заедно с шепа приятелки асоциацията „Отново“. „Италия е страна със стари сексуални схващания, държава, която не обръща внимание на исканията на жените“, смята Коменчини.

От зимата насам обаче Кавалерът не престава да губи подкрепата на обществото. Допреди „Рубигейт“ италианците винаги прощаваха изцепките му. Малко по-малко обаче премиерът беше наказан в избирателните урни. На местните и областните избори на 29 и 30 май левицата открадна от Берлускони Милано, който 18 години беше негов избирателен бастион. Тогава коментаторът на вестник „Кориере дела сера“ Серджо Романо написа, че залезът на Берлускони е започнал.

„Ако Берлускони напусне властта, това едва ли ще промени изцяло живота на италианките, но ще помогне до голяма степен за неговото подобряване“, заключава Микела Марцано. В средата на юли Берлускони обяви, че няма да се кандидатира на изборите през 2013 г.

На 9 и 10 юли в Сиена се състоя първата всеобща среща на италианските жени. И тогава се роди едно движение, наречено „Ако не сега, то кога?“ – думи, заимствани от писателя Примо Леви. Движението възникна в разгара на демонстрациите, разтърсили италианската зима този февруари, когато един милион италианци и италианки протестираха в големите италиански градове и настояха по призива на „Отново“ за уважение и защита на достойнството на италианските жени.

„Нашият приоритет е да изградим едно модерно общество, в което жените ще заемат полагаемото им се място“, казва Николета Дентико, представителка на „Ако не сега, то кога?“ Активистите на движението твърдят, че тяхната борба се простира отвъд отхвърлянето на Силвио Берлускони. Те се стремят да прокарат идеите си, но без да ги превръщат в политически инструмент.

Четири дни след срещата в Сиена, „Ако не сега, то кога?“ организира протест пред парламента срещу съкращенията от 4 милиарда евро на бюджетните средства за жените. Същия ден Комисията за елиминиране на дискриминацията спрямо жените обсъждаше в Ню Йорк ситуацията на жените в Италия. А тя е следната:

– В Италия 90 процента от жените между 18 и 24 години живеят при родителите си.
– Жените в Италия се женят средно на 31 години и 3 месеца.
– Шейсет и пет процента от италианките имат диплома за средно образование.
– Жените в Италия печелят между 20 и 25 процента по-малко от мъжете.
– В управителните съвети на 50-те най-големи италиански компании има само 5 процента жени.
– Една италианка отделя средно по 5 часа на ден за домакинска работа, докато един италианец посвещава на тези задължения едва 73 минути дневно.
– Седемдесет процента от журналистите в телевизия Канале чинкуе (една от телевизиите на Берлускони) са жени.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.