Путин хареса изтребител – Т-50 щял да се произвежда 2017 г.

Изтребителят Т-50. Снимка: от тв екрана

Владимир Путин провери крилете на Русия, пише руският в. „Независимая газета“. Печатът обширно отразява международното авиационно-космическо изложение МАКС-2011 в гр. Жуковски край Москва, посетено вчера от правителствени служители начело с министър-председателя. Премиерът Путин видя първия публичен полет на руския изтребител от пето поколение Т-50, отбелязва „Комерсант“. Според вестника събитието било следено с „ажиотажно внимание“ и от неговите придружители – вицепремиера Сергей Иванов и главнокомандващия Военновъздушните сили генерал-полковник Александър Зелин.

Широката общественост (представена впрочем на изложението само от тясна прослойка) още не бе виждала този самолет за разлика от Владимир Путин, който според Сергей Иванов го е виждал поне 5 пъти, пише изданието. Високите гости отделили внимание и на други машини, участвали в показни изпълнения. Един от експерименталните самолети МиГ-29ОВТ бързо се повредил и кацнал аварийно, но двата Т-50 „си свършили работата“, като „се показвали отвсякъде“ като професионални манекени, пише всекидневникът.

Очаква се Т-50 да бъдат пуснати в серийно производство най-късно през 2017 г., уверил Сергей Иванов, който „несъмнено се гордеел“ с този самолет. Използваните композитни и наноматериали го правят много лек и незабележим за радарите, а цялото въоръжение е скрито в корпуса и „нищо не стърчи“, изтъкнал вицепремиерът.

Свои самолети и оръжия представят в Жуковски компании от 40 държави; очаква се да бъдат сключени договори за 10 милиарда долара, пише „Независимая газета“. За две десетилетия МАКС още не се е превърнал в Мека за световните самолетостроители, които предпочитат да представят новите си модели в британския град Фарнбъро или в парижкото преградие Бурже. Дебютът на Т-50 бе едва ли не единственото значимо събитие от тазгодишното изложение, твърди всекидневникът.

Мнозина специалисти дават според него дават критични оценки за МАКС-2011. „Колкото до космонавтиката (…), няма нищо освен макети. Т-50 си е направо недовършен. Самолетът е празен. За него още не са разработени нито двигател, нито авионика, нито въоръжение“, заявил пред вестника независим руски експерт.

Сред основните задачи на МАКС е да привлича челни технологии в руската авиационно-космическа промишленост. Вниманието естествено е насочено главно към фирмите – световни лидери в отделни отраслови насоки, посочва „Комсомолская правда“. Чуждестранните клиенти предпочитат руските планери – силовите конструкции на самолетния корпус, но често поставят специфични изисквания за електрониката. За да ги изпълнят, руските компании на този етап имат остра нужда от тясно сътрудничество с партньори от чужбина, пояснява изданието.

„Росийская газета“ описва по-подробно бойните машини от пето поколение, каквито създавали до неотдавна само САЩ. Руските Т-50 „станаха истинска сензация“ на изложението край Москва, подчертава официозът. „Глупаво е да говорим за достоверни характеристики на новия самолет – това са строго секретни сведения“, отбелязва той. Вестникът обаче помества данни от прессъобщение, в което се споменава „принципно новата“ авионика на машината, „безпрецедентно ниската й забележимост“ за противника и „значително повишената бойна ефективност срещу въздушни и наземни цели по всяко време на денонощието“.

За разлика от аналогичните американски образци, 85 на сто от покритието на Т-50 е направено от „уникални нанотехнологични материали“, които го правят по-малко видим и намаляват въздушното съпротивление. Ракетите на руския самолет са по-добри от тези на американския Ф-22 „Раптър“ и за разлика от него Т-50 може да ги изстрелва на свръхзвукова скорост, добавя „Росийская газета“.

Премиерът Путин потвърди вчера, че в Жуковски ще бъде създаден авиостроителен център на световно равнище. Според него, в перспектива там ще се формира „иновационното ядро“ на авиационната индустрия в Русия, информира „Комерсант“. Путин заявил освен това, че Русия влиза в четворката водещи държави по разходи за овладяване на космоса и се връща към програмите за изследване на планетите от Слънчевата система.

На 23 август ще заседава руска правителствена комисия, която ще огласи строги мерки за сигурност в транспорта, планирани от кабинета след неотдавнашните големи аварии, по-специално по въздушни и водни маршрути. Очаква се да се разисква закриването на голям брой дребни авиокомпании – в Русия има днес 123 въздушни превозвача, допълва „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.