Все по-жестоки банди никнат в Мексико

Ройтерс

Малцина бяха чували за „Ръката с очите“, преди наркобандата да захвърли през март отрязана глава в работнически квартал в предградията на Мексико сити. Грубо надраскан надпис на местопрестъплението гласеше „Ръката с очите“ забавя, но не забравя. Последен шанс да се изнесете от Валие де Мехико“.

Създадената само преди година банда вече е смятана за отговорна за стотици убийства. Заради нея жестоките кръвопролития, обичайни за градовете по границата със САЩ, вече са по-близо до мексиканската столица, която засега до голяма степен остава незасегната. Прокурори казват, че бандата е една от няколкото нови, крайно жестоки групи, които се отцепват от големи наркокартели и си създават репутация на банди, извършващи безпричинно насилие.

„Преди картелите убиваха при нужда. Не като сега. Сега убиват заради тръпката“, твърди Алфредо Кастильо, прокурор в индустриалния град Толука, на час път от столицата. „Ръката с очите“ или „Мано кон охос“ на испански в Толука е създадена от членове на почти напълно разпадналия се картел Белтран Лейва. Тя води война с местния си съперник „Картел дел сентро“ за контрола над уличната търговия с наркотици.

Когато президентът Фелипе Калдерон встъпи в длъжност, имаше само четири големи престъпни организации, действащи в Мексико. Сега, почти пет години след като той изпрати въоръжените сили срещу картелите, някои анализатори на сигурността казват, че има най-малко дузина групи, които си съперничат, за да оцелеят. Те се доказват с ескалиращи актове на насилие и печелят допълнително пари, като извършват паралелни престъпления като отвличане и изнудване. „Всеки ден чуваме за нова група. Повече са, отколкото мога да преброя“, каза американски служител в Мексико.

Променящата се конфигурация на картелите е отговорност на Калдерон, чийто мандат приключва догодина. Той не може да се кандидатира отново (конституцията позволява само един 6-годишен мандат – бел.прев.), а неговата управляваща партия се бори да промени ниския рейтинг, който отчасти се дължи на насилието. Сигурността ще е главно предизвикателство за следващия президент, тъй като насилието, отнело живота на 42 000 души от края на 2006 г. досега, едва ли ще спре след изборите.

Правителството отбеляза победа миналата седмица, след като полицията арестува лидера на „Ръката с очите“ Оскар Гарсия – един от над 20-те мафиотски босове, убити или заловени от правителството на Калдерон. Гарсия, бивш морски пехотинец, призна, че е убил 300 души и е разпоредил убийството на още 300. Калдерон и американски служители, помагащи на Мексико в борбата срещу нарконасилието, казват, че систематично отслабват картелите, като атакуват командните им структури.

Но стратегията да се преследват висшите ешелони на картелите може да даде обратен ефект, тъй като други влизат във вакуума и поемат контрола. „Когато премахнете лидерите на организацията, това създава объркване, никой не знае кой командва“, каза американски служител, пожелал анонимност. Разширяването на търговията с наркотици на Мексико, която носи приблизително 40 млрд. долара годишно, може да разпали вътрешни съперничества и разделения. Отглеждането на макове в Мексико нарасна с 500 процента между 2003 и 2009 г., а това на марихуана се утрои, твърди американското правителство.

„Когато една организация стане твърде голяма, тези, които са номер 2 в нея също стават много амбициозни, мислят си, че не вземат заслужения дял от печалбата и започват да създават отцепнически групи“, каза мексиканският анализатор на сигурността Алберто Ислас. „Това е като развод“. Мнозина смятат, че наркотърговията в Мексико е започнала от един единствен човек – Мигел Анхел Феликс Галярдо, бивш полицай, наричан „Кръстникът“, който изгради национална мрежа за трафик на кокаин през 80-те години на миналия век, като се свърза с колумбийски трафиканти.

След ареста на Галярдо през 1989 г. от неговата империя изникнаха четири основни престъпни организации. Последваха още разцепления. Братята Белтран Лейва, които работеха за Хоакин Гусман „Дребосъка“, лидер на картела Синалоа и най-издирваният човек в Мексико, се отцепиха и създадоха свой собствен картел през 2008 г. Един от братята бе убит в престрелка с морски пехотинци година по-късно. Това предизвика следващо отделяне на най-малко три нови банди, включително „Мано кон охос“.

По-малките групи не контролират големите мрежи за презграничен трафик като по-големите си съперници, така че често печелят допълнителни пари чрез отвличане, рекети, трафик на хора, кражба на коли, пиратски аудио и видеозаписи и кражба на петрол и карго, казват анализатори. Една от най-жестоките банди в Мексико – Сетас, някога бе паравоенното крило на картела Гълф, но сега води война с бившия си работодател в Тамаулипас и бизнес града Монтерей.

Сред новопоявилите се групи в последните месеци е „Орденът на тамплиерите“ – група, изповядваща псевдорелигиозни вярвания, която се отцепи от „Семейството“ в щата Мичоакан, след като лидерът му бе убит. Ванда Фелбаб-Браун, изследовател в института Брукингс във Вашингтон, каза, че отцепването не е от значение за местните. „Там където присъствието на държавата е минимално, няма значение дали групата е голяма или малка. Животът на хората продължава да е доминиран от престъпни банди“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.