Замениха ли САЩ свободата си за повече сигурност след 11 септември?

Франс прес

Сензационни снимки от 11 септември 2001 г.
За първи път Асошиейтед прес разпространи снимки на Кулите близнаци в Ню Йорк, направени от въздуха след терористичния акт. Те са дело на полицейски фотограф и стават публични по Закона за достъп до информация. Снимка: АП/БТА

Засилването на мерките за сигурност след атентатите от 11 септември, мълчаливото приемане на изтезанията като похват при разпити на заподозрени в тероризъм и възстановяването на принципа на тоягата спрямо мюсюлманската общност превърнаха Съединените американски щати в общество, което е по-малко свободно отколкото преди десет години, твърдят експерти.

Ерозията на основните американски ценности, както и огромните разходи за вътрешната сигурност на страната, към които се добавят и разходите за две войни, изглежда позволиха на Ал Кайда да постигне някои от целите си. Изглежда обаче, че по-голямата част от американците не се вълнуват от тази констатация.

Според изследванията по-голямата част от тях са готови да изоставят някои от гражданските си свободи в замяна на една по-сигурна държава и едва една четвърт считат, че изтезанията на заподозрени за тероризъм лица не могат да бъдат оправдани.

„Много хора отговориха категорично положително, защото смятат, че такива мерки като подслушване без специално разрешение ще бъдат използвани само срещу други лица, а не срещу самите тях“, коментира за Франс прес Андреа Празоу, съветничка на организацията Хюмэн райтс уоч. „Историята доказва, че това не е вярно. Веднъж получило подобна власт, правителството никога няма да се откаже от нея“.

„Тези промени не засягат само личната свобода на лицата, които са несправедливо обвинени, а и правния ред“ заради „прекомерното използване на тайни средства“, изтъква Майкъл Джърман, съветник на влиятелния Американски съюз за граждански свободи ACLU, American Civil Liberties Union .

Конгресът подготвя проектозакон, който би позволил безсрочно задържане без процес – въпрос, който преди 11 септември би никой не би поставил, както и никой не би могъл преди да си представи, че американски президент ще приеме симулацията на удавяне и други форми на „разпит с използване на сила“.

„САЩ не бяха същите преди десет години. Страната беше един несъвършен лидер, но все пак лидер, работещ за утвърждаване на правата на човека“, добавя г-жа Празоу. „Терористите се стремят да променят някоя държава или народ – и точно това се случва“.

Ответната реакция не е пропорционална на заплахата, добавя Бен Визнер от ACLU. Едва няколко са успешните опита за атентати на американска земя от 11 септември насам. Най-много жертви взе атентатът във Форт Худ в Тексас през 2009 г. – 14 убити и 29 ранени, много по-малко от 30-те хиляди жертви на автомобилни катастрофи всяка година. „Става дума за реална заплаха, която обаче не застрашава съществуването ни“, счита Визнер. „Въпреки това ние се отнасяме към нея така, сякаш става въпрос за Първата световна война“.

Войната срещу тероризма доведе до безпрецедентен контрол върху електронните пощи, телефонните разговори и финансови транзакции на американските и чужди граждани, за да бъде записвана и съхранявана информацията в огромна база данни. „Това беше едновременно неизбежно и необходимо“, счита Рон Маркс, специалист от Института за вътрешна сигурност към университета Джордж Вашингтон и бивш служител на Централното разузнавателно управление.

„Няма как да се върнем към периода преди 11-ти септември. Духът бе пуснат от бутилката… Ще трябва да станем дори още по-любопитни… Атентатите бяха травмиращи за всички американци. Проблемът е, че правителството използва срещу американски граждани средства, създадени през годините за борба срещу враговете“ на държавата, насочени най-вече срещу мюсюлманите и имигрантите“, коментира той. Освен това Рон Маркс е „загрижен за възприятията в обществото“, подчертавайки „загубата на гъвкавост“ по отношение на различните мнения и дълбокото недоверие към мюсюлманите.

Много републиканци използват това недоверие като „стратегия в предизборната си кампания“, счита Дауд Уалид, ръководител на Съвета за американско-ислямски отношения в Мичиган. „Политическата полемика е станала открито ислямофобска и това се приема от голяма част от обществото, а това е плашещо“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.