Удушаване с връв – евтаназия по български

Две малки новинки минаха тия дни в малките колонки на 1-2 вестника. Първата, че в Лясковец 50-годишна жена загинала на място, защото стоманена козирка от покривната конструкция се срутила на главата й. Има и други подобни случки в последните години, повечето от които завършили без смърт, и поради това никой не им обръща внимание. На някои места падат балкони, на други фрагменти от фасадата и т. н. Ако загине някой – абе, късмет, нещастен случай. А в София, като се срути цяла сграда и затрупа две момичета, всички търсеха виновник…

Нещо не е наред. Първото e, че България е място, където неквалифицирани хора строят къщи или правят ремонти. За такава работа са иска квалификация. Колко арматура да сложиш в бетона, как. А по селата и малките градчета самоуки строят без проект. И правят балконите, примерно, като слагат в бетона желязо на кило – стари вериги, метални пръчки от вторични суровини и т. н. И после – паднал бил един балкон. Разминало се. Има и сгради с бетонни плочи върху тухлени стени, без носещи колони. Това означава, че няма и строителен контрол.

Не в селата, а в София има стотици сгради без акт 16, в които живеят хора. Защо? Някои от тях са напълно изправни, но строителните бюрократи бавят процедурата с години. Други са с дефекти, които не могат да се отстранят лесно или въобще. Но хората се нанасят. Живеят си прекрасно, като в цивилизована държава, вече член на ЕС.

В ъгълчето на някои вестникарски страници се появява новина от Димитровград: 25-годишен мъж удуши с връв болната си от рак майка. 49-годишната жена изпитвала силни болки. Затова я удуших, признал синът.

Боже, евтаназия по български – удушаване с връв. С това България може да влезе в световните новини. Тук или процентът на психопатите е висок, или средата е толкова бездушна, че удушаването с връв е някаква обикновена практика.

“Евтаназираната” от сина си жена била безработна и неосигурена, нямала възможност да се лекува. Съвсем неотдавна от Франция дойде новината, че според последно изследване, един от всеки двама болни от рак там са излекувани. Най-висока е продължителността на живот на болните от рак в САЩ, после във Великобритания. Там се дават и най-много пари за лечение на човек. От здравно-осигурителни фондове, разбира се. Тук… само врява около Здравната каса, милион и нещо неосигурени, сива икономика. България се опитва да достигне западния стандарт, докато хората все повече оскотяват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.