Кой ще застане на опашката за Кремъл?

Все руски повече политици искат да се борят за президент на изборите през следващата година. Заявките за мястото в Кремъл вече са повече от пет. Снимка: руборд

Президентските избори в Русия са насрочени за догодина, но политиците вече бързат да заявят, че ще мерят сили в борбата за първия пост в страната. Кандидатурата на властта обаче надали ще бъде обявена в близко бъдеще. Според експерти загадката около приемника на Путин няма да бъде разкрита до есента на 2007 година. Затова пък в либералния лагер цари оживление. В политическата борба се включват дори легендарни личности от дисидентското движение от епохата на Брежнев. Експертите са убедени, че на изборите през 2008 година за президентския пост ще се борят четири или пет кандидати.novie_izvestia-logo-2.jpg

Участието си в президентските избори обяви в средата на май бившият шеф на централната банка, днес председател на директорския борд на Юкос Виктор Герашченко. През 2004 година той се кандидатира за президент, но беше спрян от Централната избирателна комисия. Според наблюдатели банкерът може да отклони малка част от гласовете, на които разчита левицата, но като цяло шансовете му все още не изглеждат много сериозни.

Още по-несигурни се очертават перспективите пред друг кандидат – Владимир Буковски. Тази седмица известният съветски дисидент, който живее във Великобритания, беше предложен за президентския пост от инициативна група граждани. През 1976 година Буковски беше разменен от съветските власти срещу лидера на ЦК на чилийската компартия Луис Корвалан и беше лишен както от правото да влиза в страната, така и от гражданство. След разпадането на СССР правата на дисидента-„хулиган“ (както го нарече съветският официоз „Правда“) бяха възстановени и понякога той пътува до Москва, но живее постоянно в Лондон. Затова Буковски най-вероятно няма дори да бъде регистриран за изборите – нарушени са две конституционни норми. Той има двойно гражданство и не живее постоянно в Руската федерация.

През уикенда в редиците на желаещите да се борят за президентския пост в Русия ще влезе и Михаил Касянов. В Москва ще се състои конгрес на Руския народнодемократически съюз, който се очаква да одобри издигането на Касянов за кандидат. Бившият премиер обяви желанието си да участва в президентската кампания още през май 2005 година. Той беше подкрепен веднага от Ирина Хакамада, а либералната общественост в Русия започна да говори за единен кандидат на десните сили. Подобни изявления направиха Генадий Селезньов и Владимир Жириновски, но като че ли останаха незабелязани.

Думата си обаче още не са казали всички демократични лидери. Ръководителят на „Яблоко“ Григорий Явлински например още през април изрази убеденост, че десните все пак ще се споразумеят и ще излъчат единен кандидат. Когато наближи президентската кампания, Явлински обеща да информира дали ще участва в изборите.

Друг претендент за поста, Владимир Рижков, чиято Републиканска партия наскоро беше разпусната от Върховния съд, е убеден, че единен кандидат на демократите ще стане самият той. Независимият депутат заяви на пресконференция, че единният кандидат трябва да бъде определен от конгрес на демократичните сили след първични избори.

„Няма да има никакви първични избори,“ убеден е Дмитрий Орлов, генерален директор на руската Агенция за политически и икономически комуникации. Според него десните няма да стигнат до споразумение заради „организационни, технологически и политтехнологически въпроси, свързани с големите им амбиции“. Той смята, че в президентската надпревара ще участват четирима или петима кандидати на различни демократични партии.

Президентът на Русия Владимир Путин говори по телефона в Кремъл на 31 май. Той все още не е обявил кандидатурата си за свой приемник за президентските избори. Снимка: Ройтерс

Междувременно редица политици внезапно се отказаха от натрапчивата идея за трети мандат на настоящия президент. Това може би означава, че на държавния връх най-после е взето решение за кандидатурата на неговия приемник.

Експертите на „Новие известия“ обаче са убедени, че още не му е дошло времето. “Не бива да забравяме, че щом Путин вземе решение за кандидатурата на своя приемник, тутакси ще стане излишен,” заяви пред вестника Станислав Белковски, президент на руския Институт за национална стратегия. “Путин ще изгуби контрола върху ситуацията, а приемникът му ще обере цялата критика,” поясни аналитикът. “Времето за избор още не е дошло. Оптималният срок е през октомври-ноември – точно преди официалния старт на борбата за поста държавен глава на Русия,” смята Белковски.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.