Пак вълнения за руски изтребител – Т 50. Докога запалянковщина?

Новината, че два прототипа на новият руски изтребител Т 50 са участвали в авиошоу край Москва пред очите на Путин, който ги харесал, пак възбуди вълна от коментари във вестниците в интернет.

Привържениците на руската военна техника имат дълбоки традиции у нас. Поради обективната изостаналост на Русия от САЩ във военно отношение, те посрещат особено ревностно всяка новина за някакво ново руско оръжие. Ама Русия пуснала военен спътник – голяма радост. Русия направила успешен опит с ракета – ето, показаха им! Новината за руски изтребител 5-о поколение докара до делириум запалянковците.

Но случаят е особено тъжен. Те трябва да приемат подигравките, че руският Т 50 е копие на американския F 22 „Раптор”. Само че американският Раптор е на въоръжение от 2003 г., а тази година го спряха от производство и правят изтребители ново поколение. А руският Т 50 ще се произвежда от 2017 г. Тогава в САЩ ще пускат вероятно безпилотни изтребители, които ще се командват на екрана на компютъра, като детски игрички.

Изостаналостта на Русия е сериозна, няма технологии, електроника и т. н. Руското оръжие има свои достойнства, главно в „хардуера” и нискотехнологичните изделия. Но не е там въпросът. По-чудно е защо е тая запалянковщина? Какво толкова важно, че Русия прави изтребител?

Наистина, хората обичат да се делят на два отбора като запалянковци. В България има фенове на сините „Челси”, има и на червените „Манчестър Юнайтед”. Така има фенове, които искат някой да натрие носа на САЩ. Има фенове на Русия. Дори и съвсем нови фенове, по на 18-20 години, а не само обременените от социалистическата пропаганда за мощта на съветското оръжие.

Така че вълненията около нов руски изтребител имат няколко страни. Запалянковщината, фенове за тия, или за ония са едната страна. Има и безумни технически спорове за параметрите на един или друг самолет, което е смехотворно, защото никой от тези коментатори във форумите на вестниците не е компетентен по въпроса. Но когато в e-vestnik преди време цитирахме руски експерти, че Русия няма капацитет за изтребител 5-о поколение, и руски издания, които нарекоха Т-50 „Наш ответ Раптору” (нашият отговор на „Раптър”), във форума под статията се подредиха 640 коментара (виж тук), много от които обвиняваха автора, че не бил компетентен. А той просто цитираше руски издания.

Тези безкрайни спорове за руски оръжия издават една сериозна инфантилност на обществото.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.