Чий е Александър Велики? Спорът между Гърция и Македония продължава

ДПА

Паметникът на Александър Велики в Скопие е висок 22 метра. Снимка: комитата

Археолози в бившата македонска столица Еге, а сега Вергина, в Северна Гърция, продължават разкопките в гигантския дворец на цар Филип Втори Македонски (382-336 пр н.е.) въпреки августовските горещини. Преди две години модерен музей бе построен в близката Пела. В центъра на цялото внимание е прочутият син на Филип, който написа световната история – Александър Велики (356 – 323 пр. н.е.)

Не много на север от това място Скопие, столица на модерната република Македония, се префасонира. Появиха се нови музеи, статуи и сгради в исторически стил, включително и триумфални арки. Една от статуите е 22-метров паметник, изобразяващ Александър Велики като античен войн на кон. Както Гърция, така и съседката й Македония, имат претенции към древния си прародител – спор, който доведе до застой в отношенията между двете държави.

Скъпото преуреждане на центъра на Скопие носи единствено посланието – вижте ни, ние сме истинските наследници на Александър Велики, който е бил не грък, а македонец. Политици и историци се опитват да докажат тази теза от създаването на малката балканска държава през 1991 г., когато Югославия се разпадна. Като „наказание“ Гърция блокира каквото и да било приближаване на Македония към ЕС и НАТО. Гърция настоява балканската държава да промени името си. В международен план Скопие действа под дългото название „Бивша Югославска Република Македония“.

Паметникът на Александър Македонски в Солун, висок “само” шест метра. Снимка: Пибейз

Всеки прилежен ученик знае от уроците по история, че Александър Велики принадлежи на Гърция, така както и Акрополът в Атина. И все пак професорът по гръцка история Баси Гунарис в Солун казва, че „този конфликт никога няма да се разреши. Залагам парите си за това“, казва той. Това, което прави Скопие, е национализъм в стил 19 век, добавя Гунарис, осъждайки последните събития. А в Гърция нито една политическа партия не поема риска да реши проблема – историята е единственото нещо, което „държи заедно гръцкото население“, добавя професорът. „Античната история има такава огромна стойност за нас, че не можем да приемем никакъв компромис“, изтъкна Гунарис.

В музея в Пела археологът Анастасия Хрисостому обяснява абсурността на твърденията в Скопие. Всички надписи на колони и паметници са на древногръцки. Ангелики Котардиу, директор на разкопките в гръцката част на Македония, спори по същия начин. Предците на Александър били от дорийците, едно от главните племена в древна Гърция. Те говорели гръцки диалект и славели една и съща гръцка богиня като гърците в градовете-държави Атина, Коринт, Спарта. Претенциите на съседката за Александър Велики са груба популистка фалшификация.

В Скопие хората, които отговарят за новата столица, не са на разположение за коментар. На чуждестранните журналисти се отказват интервюта. Администрацията на община Стари град сочи към правителството. Правителството не отговаря на никакви въпроси. Изглежда очевидно, че главният архитект Оливер Петроски трябваше да отмени среща по нареждане от самия връх.

Историческа истина или не, гигантският проект „Скопие 2014“ цели да създаде веществени факти с цел да подкрепи позицията на Република Македония. В сърцето на новия исторически център на столицата е поставена колосална бронзова статуя на Александър. Но това не е всичко. Националният театър, археологическият музей, сградите на външното министерство, конституционния съд и финансовата полиция се строят в стил, копиращ античната класика. Гъста мрежа от големи статуи покрива центъра на града. Някои са от мрамор, някои са от бронз.

Бях шокиран, когато се завърнах от следването си в Германия, коментира Анастас Вангели архитектурната дейност в родния си град. Според проучвания на общественото мнение мнозинството от жителите на Скопие са против проекта. Те биха предпочели огромните средства да бъдат вложени в остарялата инфраструктура на града, лошото здравеопазване или занемарените блокове.

Докато правителството оценява проекта на 80 милиона евро, Вангели, анализатор в политически институт, смята, че истинската цена е значително над 200 милиона евро. Опозицията дори говори за 500 милиона евро. Котариду, гръцкият директор на разкопките в Пела, не оспорва всичко това. Тя е доволна от парите на ЕС, с които се плаща за разкопките в двореца на Филип Втори в Еге. Котариду и нейният екип в момента работят по виртуален музей на Александър, който ще събере на едно място цялата дейност на прочутия син на региона. На мястото на разкопките археолозите откриха повтарящия се символ на стилизирана звезда или слънце, към която също има претенции от Скопие. Звездата украсява флага на Република Македония.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.