Лято на отчаянието смени пролетта на надеждите

Асошиейтед прес

Масовият протест в Тел Авив. Снимка: аарец

Надеждите на Арабската пролет бяха заменени за някои от най-утвърдените демокрации в света с „лято на отчаянието“. Размирици във Великобритания. Парализираща дългова криза в Гърция и Испания. В Индия потоп от корупционни скандали отслаби най-голямата демокрация в света в момент, когато широки слоеве от населението страдат от недохранване и отчаяно се нуждаят от поземлена реформа.

Да оставим на президента Барак Обама да обобщи картината в САЩ, обременени от мъчителни икономически проблеми, огромни дългове и често пъти сюрреалистични политически препирни, които за малко да доведат страната до неплатежоспособност. „Бог ми е свидетел, че все още имаме нефункционираща политическа система във Вашингтон“, заяви той неотдавна на проява за набиране на средства. Докато Близкият изток е залят от протести на хора от низините, целящи да свалят авторитарните лидери, нефункционалността се превърна в нещо обичайно за голяма част от демократичния свят, където правителствата се борят с фалити, насилие и политическа парализа – от Вашингтон през Рим до Делхи.

Демокрацията, разбира се, е трудна работа. Когато всеки има свободата да изразява мнението си, политиката естествено е борба на противоречащи си възгледи. Но годината беше особено трудна. Малцина бяха изненаданите, след като протестите прераснаха в насилие в Гърция, където уличните битки имат дълга история. Но никой не очакваше обхваналото Великобритания насилие, по-голямата част от което очевидно беше безцелно грабене и хулиганство.

В последните дни стожерите на демокрацията не предлагат нищо друго освен шокиращ контраст с борещите се за свобода в арабския свят. „Изглежда, че точно когато тези страни се домогват до инструментите на демокрацията, ние ги намираме за ръждясали и притъпени в нашите ръце“, написа британският в. „Гардиън“. Годината започна с протести, които сложиха край на 23-годишната диктатура на тунизийския президент Зин ал Абидин Бен Али. Няколко дни по-късно, когато заразата на надеждата се разпространи в Египет, площад „Тахрир“ започна да се изпълва с демонстранти, което накрая доведе до падането от власт на дългогодишния управник Хосни Мубарак.

Оттам призивите за свобода продължиха да се разнасят в Бахрейн, Йемен, Либия, Сирия и дори – много тихо и за много кратко – в Китай. Борбата срещу авторитарните лидери продължава в арабския свят, но първоначалните надежди на неговата пролет не се сбъдват веднага. Някои диктатори – в Либия, Бахрейн и Сирия най-вече – предприеха откровено брутални репресии, за да възпрат опозицията. Други страни са затънали в политически препирни. И докато хиляди протестиращи в Близкия изток продължават да рискуват живота си с искане за демокрация, най-утвърдените демокрации в света преживяват най-трудната си година от десетилетия.

„Съществува усещане (на Запад), че нещо тотално се е объркало“, казва Шади Хамид, ръководител на научните изследвания във филиала в Доха на института „Брукингс“. „Поне в места като Египет и Тунис го има чувството, че „всички заедно сме в това“. „Арабите осъзнаха, че не трябва да чакат САЩ (или някоя друга сила) да донесе промяната… Те са хората, които могат да вземат нещата в свои ръце и да кажат: „Достатъчно търпяхме, няма да чакаме повече.“ В крайна сметка това може да се окаже достатъчно, за да се промени глобалната политика; ако надигналият се арабски свят беше способен поне отчасти да измести доминиращите сега демокрации.

Определено размириците в Лондон, където мнозина просто търсеха да откраднат нещо, извадиха на бял свят една култура с дълбоки проблеми. Част от насилието избухна в бедни, проблемни квартали, но сред обвиняемите във Великобритания има завършил университет, балерина в тийнейджърска възраст и колежанин от процъфтяващо предградие на Лондон. Това беше достатъчно да доведе до злорадстване в други части на света.

Защо тогава съществува този контраст? Защо богатите демокрации се борят с безброй проблеми, докато някои от най-репресираните народи в света се противопоставят безстрашно на деспотичните управници? Може би е така, защото богатите демокрации вече не са чак толкова богати. Изминалите няколко години изкараха наяве доста от финансовите грехове на Запада: прекомерно отпускане на кредити, занижен правителствен контрол, скрити бюджетни дефицити. Докато само до преди няколко години Америка изглеждаше като непоклатима финансова сила, днешните икономисти очакват деня, в който тя ще бъде засенчена от Китай.

Може би е все още твърде рано да възвестим демокрацията в арабския свят или да оплакваме тъжното състояние на Запада. „Демократичните страни – а към тях спада и Израел – имат сериозни политически проблеми“, казва Шломо Авинери, преподавател по политически науки и бивш директор във външното министерство на Израел. Но „те нямат проблеми, свързани с демокрацията им. Демокрацията се състои в това да се преодолеят тези проблеми без насилие и това да бъде направено от правителства, носещи отговорност пред избирателите.“ Така че дори когато утвърдените демокрации имат своите проблеми – своите размирици, дългове, политически спорове – поне имат и демокрация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.