В преследване на Кадафи Призрака

Асошиейтед прес

Бунтовниците щурмуваха столицата и превзеха резиденцията му, но либийският лидер Муамар Кадафи разполага с още много места, където да се укрие. Например под земята. Твърди се, че мъжът, който управляваше Либия 42 години, притежава бункери дълбоко под комплекса Баб ел Азизия в Триполи, който бунтовниците вчера превзеха. Някои бивши служители на режима казват, че комплексът е свързан чрез тайна мрежа от дълги тунели с отдалечени части на Триполи, по които може бързо да се избяга.

Малцина са виждали тези тунели и не е сигурно дали те съществуват. Но предполагаемият „подземен град“ пасва на аурата, която Кадафи култивираше – смесица от хитрости, слухове и митове, която караше либийският народ да гадае, а неговите опоненти де се смущават. Тази аура – плюс солидната доза брутална отмъстителност – му е помогнала да оцелее при десетки опити за покушение и евентуални преврати през десетилетията управление. По време на шестмесечното въстание срещу него Кадафи често демонстрираше уменията на дух, като внезапно се появяваше публично, след което изчезваше.

И когато рано в понеделник бунтовниците бяха завладели голяма част от Триполи, той отново стана Кадафи Призрака. Мнозина бунтовници бяха убедени, че той се крие в обширния комплекс Баб ал Азизия, а бившият висш служител на режима Фатхи ал Баджа каза, че има сведения за това, че наближаващият 70-те Кадафи е получил сърдечен удар и е прикован на легло в Баб ал Азизия.

А когато превзеха комплекса във вторник, намериха там множество оръжия, една от голф количките, с която Кадафи се е придвижвал, бедуинската шатра, в която е раздавал правосъдие. Но не и самия Кадафи. Не е известно дали той е бил там и е избягал, или изобщо не е бил там. „В Триполи има много дупки за плъхове. Търсим го в дупките“, казва полковник Ахмед Бани, военен говорител на бунтовниците.

Докато Кадафи е на свобода, той разполага с потенциала да нанесе ответен удар. Сили на Кадафи остават в околностите на Триполи в готовност да ударят по всяко време, казват бунтовници. Не са известни и местонахожденията на синовете му Хамис и Мутасим, които командват елитни части.

Два важни града също остават в ръцете на Кадафи: родното му място Сирт на брега на Средиземно море, източно от Триполи, и Себха, който е дълбоко в пустинята на 650 км южно от Триполи. В Себха има голяма военновъздушна база и ако Кадафи съумее да стигне до нея, това ще му осигури лесно бягство през пустинята в съседните Нигер и Чад.

Бани казва, че е възможно Кадафи да е в Себха, макар че „това е само една от многото възможности“. Представители на бунтовниците и жители на Себха съобщиха за сблъсъци в града между привърженици и опоненти на Кадафи след падането на Триполи.

Бунтовниците вярват, че по време на няколкото месеца въздушни удари на НАТО, вкл. и по мишени в Триполи, Кадафи е бил в постоянно движение. А Кадафи се обвива в облак на тайнственост. „Аз съм на място, където не можете да ме достигнете“, каза той в аудиопослание, излъчено по националната телевизия преди седмица. „Аз живея в сърцата на милиони.“

По време на въстанието Кадафи изненада привържениците си с внезапна поява на стената на историческата Червена крепост на главния площад в Триполи, за да говори пред тълпата долу. Някои бивши приближени на режима твърдят, че крепостта е свързана с Баб ел Азизия с тунел с дължина около три километра.

По думите на Мохамед Ганбауа, който координира действията на няколко опозиционни групи, бунтовниците смятат, че през последните седмици Кадафи се е придвижвал между жилищата на синовете си, спял е в болница и даже в хотел „Риксос“, където са отседнали чуждестранните журналисти, отразяващи конфликта.

Известно е, че в Баб ел Азизия има бункер, изграден за Кадафи от западногермански инженери, който може да устоява на масирани атаки. Доктор Лиасир Рибейро, извършил пластична операция на Кадафи през 1995 г., е сред малцината, които твърдят, че имат информация от първа ръка. Рибейро е бил ескортиран под земята посреднощ до бункера, където е имало „две напълно оборудвани и много модерни операционни, фитнес зала и плувен басейн“, каза той за АП по-рано тази година от дома си в Бразилия.

Омар Хусейн, служил като полицай в Триполи, преди да се присъедини към бунтовниците, казва, че сред жителите на столицата е разпространено убеждението, че Баб ел Азизия стои върху „подземен град“. „Знаем, че има тунели, свързващи неговия комплекс със Стария град“, където е Червената крепост, и водещи до главните командвания на силите за сигурност.

Абдел-Монейм ал Хуни – участвал заедно с Кадафи в преврата от 1969 г. и заемал голям брой постове в режима, преди да избяга при бунтовниците тази година – признава, че никога не е виждал предполагаемата мрежа от тунели. Но той твърди, че един още по-приближен на режима – бившият външен министър Муса Куса – ги е виждал и му ги е описвал, вкл. тунела между Баб ел Азизия и хотел „Риксос“. „Той бе превърнал цял етаж от хотела в команден център“, казва Хуни.

През 1984 г. опозиционната група в емиграция Национален фронт за спасение на Либия извършва дръзко нападение срещу Баб ел Азизия в опит да свали Кадафи. Фаез Джибрил, участвал в планирането на нападението, разказва, че заговорниците са се опитали да картографират предполагаемите тунели за придвижване на Кадафи. „Беше много важно да разполагаш с такива карти, ако правиш заговор за преврат“, казва той пред АП.

По думите му неговата група е проследила тунелите от Баб ел Азизия до Червената крепост и други места в Триполи, вкл. и до Двореца на народа и Двореца за гости с гледка към Средиземно море. Имаше даже бункер под зоологическата градина, допълва той. Мащабната подготовка и дълбоката секретност са типични за лидер, който прави подземни бункери срещу вихрещите се заговори около него.

Бани, който е бил полковник в либийските ВВС, преди да се присъедини към опозицията и да стане неин военен говорител, изчислява, че либийският лидер е оцелял при 52 опита за убийство и неуспешни преврата. Много от тях са били последвани от обесване на дисиденти по площадите, за да бъдат сплашени всички, които се изкушават да опитат.

Дори най-доверените му приближени са се шпионирали взаимно, казва дългогодишният либийски дисидент Ахмед Зейдан. „Те си нямат доверие един на друг“, добавя той. „Като те погледнат и има 10 процента шанс да си предател, ти си свършен.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.