В десетката: Как вестниците се пълнят с оргии, наркотици и корупция (ама друг път!)

Катерина Кресал, словенската министърка на вътрешните работи, която подаде оставка. Снимка: от тв екрана

Наскоро тук имах повод вкратце да спомена името на Катерина Кресал, словенската министърка на вътрешните работи, която подаде оставка след разкрити корупционни практики. И аз, като повечето нормални българи, реших, че този пример дава много вкусна храна за размисъл на фона на историята – например – с разкритите дарителски практики в българското МВР.

Както винаги, оказа се, че не съм бил прав. Корупцията изобщо не е най-важната причина за оттеглянето на Катерина Кресал. За това ме информират мощни двигатели в най-новата история на българската журналистика като 24 часа, Монитор и, разбира се, Стандарт. Нека цитирам в цялост нещо по-масово – варианта на 24 часа:

„Министърка напуска заради групов секс и содомия

Красивата министърка на вътрешните работи на Словения Катерина Кресал е подала оставка след участие в оргия, смъркане на кокаин и заради корупционни схеми. Кресал се оттегли в сряда и правителството на Борут Пахор бе на ръба да загуби подкрепата си от мнозинството в парламента поради скандалните разкрития около нея. Приятелят на Кресал – адвокатът Миро Сеница, организирал „оргии с кучета“.

Сексаферата „Булмастифи“ месеци наред разтърсва словенската политическа сцена. На 2 февруари 2010 г. рано сутринта три подивели кучeта от породата булмастиф разкъсват стопанина си д-р Саша Баричевич в гаража му в Любляна. Постепенно излизат подробностите – Саша всъщност е жена, която е обладавала кучетата многократно с изкуствен пенис. Но в гаража бе открита и човешка сперма, което породи съмнения, че във фаталната оргия е участвал и друг. […]

Нали стана ясно? Жената е подала оставка преди всичко в качеството си на зоофил и наркоман.

Все в този дух, ако разгърнете Монитор, ще разберете, че „Дрога и оргии свалиха словенски МВР шеф“. Според Стандарт пък „Катя Груповия секс лъсна гола в нета. Оргиите на палавата министърка хвърлиха Словения в политическа криза“.

Докато в Труд все пак признават, че причина за оттеглянето на министърката са докладите на Сметната палата и отреждат на оргиите и наркотиците почетните второ и трето място, в Darik News степенуват нещата другояче; така се оказва, че „красивата министърка на вътрешните работи на Словения Катерина Кресал е подала оставка поради участие в групов секс, използването на кокаин и огромни корупционни схеми“.

И още: „Групов секс, употреба на наркотици и вземане на подкупи свалиха от поста й словенския вътрешен министър Катерина Кресал“ (bTV);

„Скандал в Словения. Министърка оплетена с дрога и секс“ (Dnes.bg);

Словенска министърка подава оставка заради участие в групов секс“ (bNews); и още много, страшно много други.

Някои вероятно ще се учудят от стотиците материали от българското медийно уеб пространство, които отговарят на ключови думи „министър, Словения, секс“. За сравнение, реших да си направя експеримент и да потърся нещо на английски. Единственото, на което попаднах, беше „Drugs, Dog Orgy, a Transvestite Doctor and the Interior Minister“ на иначе непзнатия ми Suite101.

Така попаднах и на извора – публикация в хърватския (!) ежедневник Jutarnji list със следното заглавие: „Lijepa slovenska ministrica usred skandala s malverzacijama, kokainom i orgijama s divljim psima!“.

Верятно българските колеги са преписвали именно от това издание, според което словенската министърка е „lijepa“, т.е. хубава – уточнение, което неизменно присъства в българските варианти. Подобно нещо не открих в материала от втора ръка на Suite101.

Да, много български издания могат да бъдат обвинени, че преписват; но могат и да бъдат похвалени, че го правят качествено, избирателно и според нуждата.

Защото покрай горещите разкрития за интимния живот на Катерина Кресал едва ли на някого ще му хрумне, че в Словения корупцията е достатъчно условие за подаване на оставка; и със сигурност никой няма да възнегодува, че „там може, а тук – не!“, защото там освен корупция ги мъчи и разврат, а ние имаме рядкото щастие да страдаме само от първото.

От блога на Мартин Осиковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.