Хърватска супа вместо сръбска чорба в Косово

След българските бизнесмени, в Прищина пристигнаха и хърватските с надеждата, че ще поемат сделки на стойност 450 милиона долара, които досега държаха компании от Сърбия. Ще има все повече супа и все по-малко чорба в Косово.

Това е един от резултатите от ембаргото върху сръбските стоки, след което започна търговска война за косовския пазар. Заедно с хърватския премиер Ядранка Косор, на посещение в Косово бе и група хърватски бизнесмени, които разгледаха възможностите за инвестиции в Косово след забраната на вноса на стоки от Сърбия в Косово.

Изключително съм доволна, че с делегацията на правителството пристигнаха около 70 представители на хърватски компании, изтъкна по време на посещението си в Прищина Косор.

От друга страна в правителството на Сърбия очакват, че решението на търговския спор между Белград и Прищина ще бъде постигнато с диалог и няма да продължи дълго, тъй като в противен случай сръбските компании ще останат без милиони печалби през тази година.

Юрий Байец, съветник на премиера на Сърбия, обяснява, че от сегашното положение губят и Сърбия, и Косово. Той очаква да се появят и други заинтересовани от този пазар, но добавя, че транспортните разходи правят позицията на Сърбия добра; опасението му обаче е че търговията може да премине в сиви канали.

Байец напомни, че сръбските стоки са търсени в южната сръбска област и че албанците и сърбите обичат сръбските стоки. Ако в Косово попитате и албанци, и сърби дали харесват сръбските стоки, дали строителните материали са евтини и дали е приемлива цената на хранителните стоки, те ще ви отговорят положително, заяви Байец.

Същевременно директорът на концерна Бамби-Банат Мирослав Милетич обяснява, че загубата на пазар е голям кошмар за всички производители. Милетич изтъква, че пазарът на Косово е пълен със сръбски продукти и обяснява, че съществува традиция и когато нещата се разглеждат от гледна точка на икономиката този пазар по нищо не се различава от пазара на централна Сърбия.

Той посочва, че ще мине доста време, докато се върнат сръбските позиции, които са били изключително добри. Според него с продължаването на преговорите между Сърбия и Косово ще бъде намерен компромис и сръбските стоки отново ще се върнат на този пазар.

Между Косово и останалата част от Сърбия е прекратено всякакво движение на стоки. Оценява се, че ако ембаргото продължи до края на годината, сръбските компании ще останат без 250 милиона долара.

Зоран Бойович от Стопанската камара на Сърбия казва, че е напълно нормално да се очаква, че когато рафтовете са празни и когато се очакват липси в Косово, да се търсят стоки-заместители. Нормално е да се очаква, че всички страни от региона в момент на икономическа криза побързаха да използват ситуацията, до която се стигна в Косово.

България, Хърватия, Македония, Албания и Турция, както и страни от по-широкия регион искат да се наместят в празното пространство, тъй като Косово трябва да внася много продукти, които досега пристигаха от вътрешността на Сърбия. Става дума преди всичко за жито, брашно, захар и други хранителни стоки, безалкохолни напитки, цимент и други строителни материали.

Председателят на Стопанската камара на Сърбия Милош Бугарин казва, че страните от региона се състезават за дял в пазара в района на южната сръбска област (както наричат Косово в Белград – бел. ред.). И това се прави и от хърватските бизнесмени, и от гърците, българите и румънците – всички, които искат да се наместят в пазарната ниша на Косово.

След като косовските власти едностранно блокираха достъпа на сръбски стоки на административните пунктове, в празното пространство първа се опита да се прехвърли България. Миналата седмица областта бе посетена от неколкостотин стопански дейци от тази страна, които в разговори с домакините изразиха готовност за разширяване на стоковия обмен.

В случай на липси ние сме готови да снабдяваме Косово с храна, ако е необходимо дори от стоковите резерви, заяви по този повод министърът на земеделието Мирослав Найденов. Прищина от своя страна изрази готовност да премахне административните и митнически бариери за внос на храни от България.

Македония вече има много добре развито икономическо сътрудничество с Косово, което миналата година достигна 320 милиона долара. Ние и досега имахме интензивно сътрудничество, което доведе до резултати. Но заради развитието на ситуацията между Сърбия и Косово, това сътрудничество ще се задълбочи, заяви Ядранка Аризанковски от Стопанската камара на Македония.

В Албания също очакват бъдещо развитие на сътрудничеството. Проблемът обаче е в това, че и най-бедната страна в Европа е изправена пред липсата на много продукти, които също трябва да внася.

Турция от първия ден на признаването на независимостта на правителството в Прищина присъства силно в Косово не само чрез търговия, но и с големи инвестиции.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.