Икономика на тайгата или Русия като падаща ракета

Върху Алтай се изсипаха отломки от съветската икономика

Руският президент Медведев на военен полигон преди изстрелването на балистична ракета „Топол“. Снимка: Фишки

Серията от космически несполуки в руския космически отрасъл е най-нагледното потвърждение за това, че 20 години след разпадането на Съветския съюз Русия все още няма собствена пълноценна национална икономика.

Взривът на товарния кораб „Прогрес М-12М“, отломките от който след взривяването му във въздуха паднаха някъде в алтайската тайга, предизвика естествените технологически последици. Изстрелването на космическите ракети-носители „Союз“ временно са спрени поради неуспешното изстрелване на „Прогрес“ от Байконур, съобщиха за Интерфакс от ракетно-космическия отрасъл.

Но първата в постсъветската история на Русия авария с „Прогрес“, излиза обаче извън рамките на тясно космическите или военните несполуки, с които вече сме свикнали. Една ракета излита – следващата не, сателити не се извеждат в орбита, изтребител от пето поколение (с двигател от четвърто) за малко да експлодира още на земята пред очите на публиката, дошла да види главното авиокосмическо изложение в страната.

Тази авария визуализира модела за развитие на страната, избран от властта, която народът безгрижно насърчи. В Русия няма пълноценна национална икономика. Върху алтайската тайга се посипаха отломки още от съветската – 75 на сто от нея бяха обвързани с военнопромишления комплекс (включително с космоса). Русия успя да създаде пазар, доста деформиран от държавния капитализъм, с относителна свобода на търговията и валутен обмен, но не и нова промишленост, нито нова национална пазарна икономика.

Целият основен БВП все още идва от добива на петрол и газ от съветски находища, със съветско или вносно оборудване, както и производството на съветски модели оръжия за износ в държави от третия свят. И след като някои режими паднаха, част от тези страни може би ще спрат да купуват оръжия от нас.

„Рособоронекспорт“ вече заяви, че заради свалянето на Кадафи руската оръжейна търговия е понесла щети за 4 милиарда долара. Но дори да не бяха подменяни авторитарни режими къде ли не, които си препълват складовете с руски оръжия (също съветски като разработка и произвеждани главно от руски кадри с родни или вносни машини от съветско време), това оръжие, както и цялата ни икономика, умира по чисто геронтологични причини – от старост.

Затова задачата на Русия не е само да модернизира, не е само да създава иновационна икономика вместо суровинната. Трябва да градим някаква – каква да е, но изцяло руска икономика, а не да дояждаме трохите от неефективната, останала от съветски времена икономика.

Енергийните ресурси засега ни дават възможност да решаваме продоволствените си проблеми чрез внос. Няма начин обаче да спрем разработката на алтернативни енергоизточници. В обозримо бъдеще петролът и газът неизбежно ще поевтинеят и Русия ще изгуби един от двата съществени източника, даващи някакъв приход.

Вторият източник – оръжията и износът на космически технологии, вече изчезва с всяка поредна несполука в космическия отрасъл, с всеки скандал около отказите на държави купувачи от руско оръжие, които също се множат. А фактът, че Русия започва да купува чуждестранни оръжия, и безкрайният конфликт около държавната поръчка за отбраната само потвърждават тази тенденция.

Очевидно е, че нова руска икономика не може да бъде създадена с проекти за хвърляне на прах в очите като „Сколково“. Всъщност проектът „Сколково“, дори ако излезе успешен, по принцип е замислен като изключение от правилата, като някакъв резерват на икономическа свобода на територията на Русия.

Тъкмо липсата на достатъчни икономически и политически свободи обаче не позволява на страната ни съдържателно да трансформира своята икономика. Необходими са ни инструменти и институции, осигуряващи пълноценна икономика. Реални гаранции за собствеността. Съдилища, които да съдят според закона. Истински политически партии, готови, ако спечелят властта с честна конкурентна борба (качеството на икономиката зависи от политическата конкуренция поне колкото и от самата икономическа), да водят политика, насърчаваща икономическата активност на населението.

Реално погледнато, главната цел на онова, което властта у нас нарича модернизация, е тъкмо създаването на нова, постсъветска, национална руска икономика. Такава, в която национално достояние няма да е „Газпром“, а милионите нови частни предприемачи – свободни граждани, новите частни предприятия от високотехнологичните отрасли, новите изтъкнати руски учени, които ще имат възможността пълноценно да се интегрират в световната – фактически трансгранична – наука, без да се спасяват с професионално бягство от Русия.

Отломките от космическия кораб, наречен „Прогрес“, паднаха в дълбоката тайга – символично до краен предел. Прогресът у нас е само в кавички, а Русия е затънала до уши в дивия икономически гъсталак, оплел една третокачествена страна със свръхдържавни амбиции на велика сила.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.