Идиот* начело на ГДБОП. С такива ли МВР бори мафията?

Да прощава читателят за грубото определение, но няма друго за шефа на ГДБОП Станимир Флоров. В репортаж на бТВ той каза директно, че трябва да се върне комунизма, това било единствения начин да се преборим с престъпността.

Ето точните му думи:

„…Единственият начин да се оправят нещата, е ако се върнат нещата отпреди 1989 година. Това е единственото решение на проблема. Друг… решаване на проблема няма. Колкото и добре да са службите, колкото и добре да работят… В смисъл, че само тогава имаше ред и дисциплина в отношение на престъпността, защото всички наркозависими, всички криминални лица бяха известни…”

За такова изказване в една демократична страна шефът на ГДБОП трябва веднага да бъде уволнен. Не защото изпитва носталгия по комунизма, а защото е откровен бездарник, който не разбира смисъла на своите задължения, няма идея как трябва да се бори с престъпността и не познава механизмите на демократичната държава.

Какво означават думите, че да се върнат нещата отпреди 1989 г. е „единственото решение на проблема”? Този екземпляр къде живее? Колко страни с демократични режими по света имат много по-ефективна полиция (и същевременно по-малобройна), и служби за борба с организираната престъпност? Очевидно Флоров не знае това. Примитивните му разбирания виждат като решение на престъпността единствено тоталитарен режим. Както той казва – всеки режим си има хубави страни.

Удивително изкопаемо е отгледало МВР и го е настанило за шеф на службата за борба с мафията. И някой очаква от този да противодейства на организираната престъпност? Той е напълно неспособен.

Думите му, че „тогава”, при комунизма, имало „ред и дисциплина в отношение на престъпността” са идиотизъм. Думите му, че „всички наркозависими, всички криминални бяха известни” показват, че този отпадък от комунизма смята наркоманите за престъпници. Такъв очевидно не познава и законите на страната, в която живее.

Той очевидно не знае и какво трябва да се прави с престъпността, как да се ловят престъпници и да се събират доказателства. За него трябва да е лесно като едно време – досиета на всички и като стане нещо, ги прибираме, докато някой си изпее. И самопризнанията (с бой или без бой) се приемат в съда. И никакви адвокати.

Съвсем страничен въпрос е, че носталгици по комунизма като него си съчиняват как тогава хората си държали отключени къщите и колите. Тогава, преди 1989 г., имаше много кражби от апартаменти, вили, селски къщи, и дори на коли, но не пишеха по вестниците.

Кражбите на коли бяха за авточасти – открадват ти ладата, за която си чакал ред 15 години, и я разфасоват. А застрахователят ДЗИ ти плаща след една година, ако представиш документи от милицията и следователя, една сума, с която не можеш да си купиш нито нова, нито стара.

Ако Борисов и Цветанов не накарат този индивид начело на ГДБОП да подаде оставка, означава, че те са същите като него. За което дават признаци.

Излиянията на Флоров

––––––––-
* В e-vestnik сме готови да се явим в съда да отговаряме за тази квалификация. Ще докажем пред съдиите, че човекът, на когото сме дали това определение, напълно съответства на него. Според етимологията на думата (от гръцки) тя означава „прост човек”. В разговорния език означава глупав, тъп. В медицински смисъл означава слабоумие, неизлечима психическа болест, уродство.

** За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията. 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.