Станишев – тук, Станишко – там!

Румен Белчев

„Дни на огнени горещници палят столичния град, бягат всички тлъсти грешници из курортите на хлад“…

Писано е от Христо Смирненски преди стотина години, но пак си звучи злободневно. Правителството се изнесе на морето за сватби, заседания и други забавления и остави нещастното вестникарско войнство да си скубе косите в дирене на новини. „24 ЧАСА“ открива състезанието със сензацията, че „Сергей Станишев чисти килими в Англия“. Става въпрос за просто съвпадение на имената, но една вестникарска страничка се напълва – в тая суша – берекет версин!

„НОВИНАР“ отвръща на удара с новината, че във Варна „Подариха зайче Станишко на Борисов“. Варненецът, който, за да попадне в новините, веднъж се появи гол на заседание на общинския съвет, а друг път на Йордановден хвърли надуваема кукла от сексшоп в морето, преди свещеникът да е хвърлил кръста, този път се е проявил по-умерено – сложил е наколенката с обяснението, че това било пожелание за успех в изборите. Жалко, че са му свършили куклите – можеше и него да снимат за вестниците!

Да не си мислите, че премиерът е на море само за да избяга от столичните жеги и да си ожени външния министър! Напротив – край морето кипи неспирен труд! Във вторник например г-н Борисов залови 936 мастербокса контрабандни цигари и заяви, че „до февруари 2012 г. е крайният срок да не допуснем нито една кутия контрабандни цигари“. Какво ще стане, ако все пак допуснем – „ТРУД“ не уточнява.

На другия ден премиерът издаде друга заповед: „Бойко нареди: махат от плажа отпадните води“. Филолозите могат да се позабавляват с това заглавие на „24 ЧАСА“ – шефът е наредил нещо да стане, според заглавието нареждането вече е изпълнено.

„СТАНДАРТ“ се е заел сериозно с просвещаването на своите читатели. Уникалната вест „Славейков черпи сила от дърво на живота“ става още по-уникална с твърдението, че изумен от феноменалната сила на вековния чинар в Белащица, поетът го възпял в поемата „Неразделни“. Не се забелязва никакво смущение, че в нея става въпрос за кичест явор – дърво, което няма много общо с чинара.

Приключвайки с ботаническото ни ограмотяване, вестникът продължава с литературното. В коментара „Андрешковци по рождение“ г-жа Стела Стоянова ни запознава със „синдрома „Андрешко“- „да надхитриш държавата е златно правило – доказателство, че не си балък и можеш да се оправяш в живота“. Прочетете поне веднъж разказа, мили дами, не разчитайте на полуграмотните речи от парламентарната трибуна – Андрешко не лъже държавата, Андрешко не крие данъци, Андрешко не се пише инвалид – той само се опитва да спаси свой беден съселянин от съдия-изпълнителя!

„ТРУД“ ни стряска с културната вест, че „Емануела се бели като кромид“. Слава Богу, певицата си е в добро здраве и нищо не е обелила от себе си, освен облеклото, както пише в газетата, „докато кринолинът се превърна в сутиен и бикини. 8-хилядната публика на стадион „Христо Ботев“ изригна в одобрителни възгласи“.

С хептен лятно настроение е „НОВИНАР“ – „Жените с голям бюст са най-умни“. Тая гореща новина се премята всяка година през летните месеци из вестниците – само снимката на цицоранката се променя. Но половин страничка се изпълва, както и окото на читателя.

Очи пълни – ръце празни – имаше такава поговорка. Но пък поне за малко разсейва от мисълта, че и джобовете са празнички. Което очевидно е и целта на пресзанятието.

От в. „Стършел“ и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.