Колеги от вестници и телевизии, много сме зле

Антимафиот №1 иска реставрация на комунизма, никой не реагира; Медии се забавляват с момче на 16 г.

Този кадър с момчето в съда мина през всички новини на националните телевизии. Само в Нова ТВ беше малко по-отдалеч, но не от грижа да не му покажат лицето, а просто се случило операторът да е по-настрани. Снимка: от тв екрана

В този случай не искам да се разграничавам от журналистическата колегия и да обяснявам колко са зле вестниците и телевизиите. Зле сме всички. И като професионална колегия, и като общество.
Когато шефът на службата за борба с мафията (ГДБОП) Станимир Флоров каза, че единственият начин да се оправят нещата с престъпността е да се върне времето от преди 1989 г., помислих, че ще стане скандал. Досега висш шеф в държавната администрация и полицията не беше искал така директно реставрация на комунизма. „Това е единственото решение на проблема”, подчерта той пред камерата на бТВ и репортерката Миролюба Бенатова. Тя, колкото и да е опитна, направо се шашна и не знаеше как да реагира (виж тук).

Очаквах в сутрешни блокове, коментарни колонки на вестници колеги от всякакви издания да задават въпроси, да коментират, да питат политиците. Очаквах някой да поиска оставката на въпросния Флоров. Най-малкото защото очевидно е ограничен и неспособен да се бори с престъпността, не познава законите и механизмите на демократичната държава. Не познава законите на собствената си държава, щом приравнява наркоманите към криминалните престъпници.
Нищо не се случи. Пълна тишина. Все едно нищо особено не беше станало.
Само Иво Инджев написа в сайта си един коментар с логичната констатация, че вече 2 дни въпросният Флоров не е уволнен.
А може би трябва да върнем комунизма, за да му е лесно на Флоров с престъпниците?

Липсата на реакция в този случай дава шанс на такива изкопаеми да се чувстват прави и недосегаеми. Една бурна реакция в медиите щеше да го постави на мястото му. Неговите шефове Цветанов и Борисов можеха да му поискат оставката. Но сега няма никакъв шанс. И България ще продължи да има за шеф на антимафиотската служба очевиден некадърник. Ето колко е важна ролята на медиите.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров поиска реставрация на комунизма и никой не реагира. Снимка: от екрана

Така няма как на мястото на флоровци да дойдат други, които ще гонят наистина престъпниците, вместо да се оплакват, че им е трудно и трябва да стане като едно време.
Заедно с това овчедушно отношение към антимафиот №1 се случи нещо друго, което показва, че държавата по манталитет още е далеч от демокрацията.
Момче на 16 години уби друго момче на 12 години. И всички национални телевизии показаха в новините това момче как го водят в съда като закоравял престъпник, без да закриват лицето му. Никъде в демократична държава това не може да се случи.
Полицаите, които го арестуваха, очевидно бяха по-грамотни и от журналистите от телевизиите, защото бяха закрили главата на момчето с дрехата. Но 2 дни по-късно съдебната охрана го водеше като мечка в цирк и камерите на телевизиите го заснеха, редактори и шефове го пуснаха във всички централни новини, без да закрият лицето му.

Неотдавна бях в Италия и с любопитство гледах как италианските медии прикриват лицето на танцьорката Руби, която забавлявала Берлускони, пък той дал едни пари на бедното момиче да й помогне и т. н.. Тя нямаше навършени 18 години. Нищо, че прилича на професионална проститутка и сигурно може да издуха топка за тенис през градински маркуч. Показаха лицето й чак в деня, в който навърши 18.

Тук няколко вестника нарекоха момчето няколко пъти „16-годишният убиец”, „убиецът” и т. н. И отново никой не реагира. В демократична и правова държава преди да има съдебно решение не можеш да наречеш убиец човек, дори да е заловен как ръга с ножа някого и да е направил самопризнания.
Тук вестниците се надпреварват да обявят за касапин непълнолетно момче. За Бога – 30 или колкото там удара с нож – това нормално ли е? Та това е психическо отклонение. Това момче трябва да го лекуват, с него да се занимават психиатри. Медиите трябва да издирват що за индивид е баща му, който го е пребивал, да дадат думата на психолози, които да обяснят как могат децата да станат убийци при такова отношение.
Вместо това вестниците се забавляват да го изкарват със заглавия някакъв касапин. Атрактивно. Ефектно. Ще продадем повече.

В демократична страна това момче и родителите му могат да осъдят няколко вестника и телевизии, правозащитни организации ще се намесят незабавно, адвокатски кантори ще си предложат услугите. Тук – нищо.
Най-страшното е, че медиите, които трябва да са съдник на институциите, в много случаи са на доста по-ниско равнище от тях.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.