Майкрософт демонстира магия от филмите – Microsoft Surface

Софтуерният гигант е разработил нов тачскрийн компютър, който ще промени света.

Снимките се прехвърлят от фотоапарата на масичката-екран без кабел, после се увеличават и въртят в различни посоки с пръсти, без клавиатура и мишка.

От известно време Майкрософт тихичко разработва първата изцяло нова компютърна платформа след персоналния компютър – проекта с кодово име “Милан”. Най-добре пазената от години тайна на Майкрософт се оказа на вид…масичка за кафе.Масичка за кафе обаче, която ще промени веднъж за винаги света на технологиите. Продуктът зад проекта “Милан” се нарича Microsoft Surface и беше показан на репортери от popularmechanics.com от Джеф Гатис.

Всички днес сме затрупани от кабели, драйвери и протоколи, чрез които свързваме периферните си устройства към персоналния компютър. За Surface не са нужни никакви кабели или външни USB портове, където периферните устройства да се включват. Съответно, новият компютър няма клавиатура, мишка или джойстик – никакъв интерактивен инструмент освен екрана.

Когато поставим дигитален фотоапарат върху Surface, снимките от него автоматично се разпиляват по “масичката за кафе”. Единствено с помощта на ръцете си, човек може да манипулира със снимките, да променя големината им, да ги завърта под различни ъгли или да ги изпраща към други устройства – например мобилен телефон (виж как действа в клипа по-доле). Ако поставим такъв телефон върху Surface и с ръце буквално вкараме в него няколко от тъкмо извадените от фотоапарата снимки – просто така и снимките вече са ъплоудвани в телефона. Всичко изглежда като магия – вкарваш виртуално съдържание във физически обект и всичко това с двете си ръце.Името Surface (повърхност) идва от „surface computing“. Майкрософт вижда “масичката за кафе” като само първото от много такива устройства. Новата технология използва няколко wireless протокола и специални тагове, четящи всевъзможни устройства и форми, за да слеят в едно реалния и виртуалния свят. Екипът, стоящ зад “Милан”, нарича идеята “смесена реалност”. Новият компютър може да бъде с различни безжични приемно-предавателни устройства като Bluetooth, Wi-Fi и дори идентификатор на радио вълни, които му помагат да се синхронизира моментално с всичко, което докосне повърхността му.

Гледай филмчето тук .

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/rP5y7yp06n0″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

В основата на новата технология стои „multitouch“ екрана. Подобна идея циркулира в научните среди още от 80те години, а днес постепенно се превръща в най-модерния възможен интерфейс. Новият iPhone на Apple поддържа multitouch скролване и манипулация със снимки. Multitouch устройствата приемат сигнал от всички пръсти едновременно, дори от няколко човека едновременно. По този начин чрез тях могат да се изпълняват комплекси действия – като хващане, разтягане, въртене и плъзгане на виртуални обекти по цялото протежение на екрана. Surface има предимството на хоризонталния екран – много хора могат да го използват едновременно. Интерфейсът му е точно обратното на персоналния компютър – кооперативен, без периферни устройства и създаден да се ползва на обществени места.

Ако изглежда, че подобна революционна технология като Surface е дошла от нищото, то е само защото Майкрософт я пазиха необичайно дълго в тайна. Идеята за подобен компютър се е родила още през 2001 г., когато Анди Уилсън и Стивън Батиш първи са започнали да разработват новата технология. Батиш, говори за еволюцията на проекта “Милан” с очевидното въодушевление на човек, който е пазил най-значимото дело на живота си в тайна цели шест години. “Минахме през няколко варианта на машината,” казва той. “Едва след като Бил Гейтс одобри проекта, ние минахме от чисто изследователска работа към внимателно планиране на продукта.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/8hVSnCfN8OI“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Естествено, продукт като Surface ще е изключително атрактивен за индустрията. Майкрософт вече работи заедно с мобилния оператор T-Mobile, хотелския конгломерат Starwood Hotels and Resorts и казино гиганта от Лас Вегас Harrah’s Entertainment. Новите компютри ще могат да влязат в употреба към края на годината.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/EYrJ1IkPNLc“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Тогава например, ще можете да влезете в магазин на T-Mobile, да си изберете телефон и да го поставите на Surface. Компютърът ще се свърже с телефона или чрез Bluetooth или чрез сканиране на специален код върху него. Около телефона ще се появи всевъзможна графична информация – цена, характеристики и т.н. След като изберете тарифен план и нужните аксесоари, просто ще поставите кредитната си карта върху Surface и телефонът вече ще е ваш. Не само това, но и всички желани от вас настройки вече ще са въведени – всичко това без да сте говорили с нито един служител на T-Mobile.

Всичко изглежда твърде футуристично, за да е истина. Но запитайте се? Кога за последно изтеглихте пари от банката от служител на касата, а не от дебитната си карта? Surface компютърът е толкова гъвкав, че може да се използва за всичко. Може да поръчаш храна за вкъщи от него, докато я чакаш да сърфираш из интернет, а след това да ядеш ползвайки същия компютър като маса. Всяка една такава машина автоматично може да служи и като уредба, телевизор или рекламен билборд. (Не си мислите, че рекламните агенции ще пропуснат подобна възможност, нали?)

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/FlZxuqjJDgk“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Разбира се, първоначалната цена на Surface компютрите ще е висока – между 5000 и 10 000 долара. Но с постепенния спад на цените, подобни устройства със сигурност ще намерят място и в домовете. “Ще се случи както с плазмените телевизори,” казва Пийт Томпсън, главен мениджър на Майкрософт, отговарящ за новата технология. “Хората ще свикнат с нея от барове и ресторанти и постепенно ще искат да я вкарат и в личното си пространство.” Вероятно сегашната форма на масичка за кафе може да еволюира във всевъзможни други футуристични мебели. “Това е платформа, която може да бъде поставена във всяка форма,” казва Томпсън. “Създадохме начин, по който можем да вкараме техннологията дори в парче дърво.”

Компютърните специалисти виждат подобни устройства като нова ера в технологиите. Ера, в която всичко е интеракривно и всеки обект носи своите възможности. Джеф Хан, професор в Ню Йоркският университет, смята, че в бъдеще във всяка учебна зала, на всеки чин ще има подобен компютър. “Всяка повърхност ще може да бъде използвана за интеракция с компютър с помощта на интерфейс като този на Surface”, добавя Хан.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/nnumOOu6JKc“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Краткотрайният успех на една технология се измерва от това колко внимание тя събира, когато излезе. Дълготрайният успех се изчислява, когато се види колко ефективно продуктът влиза в рутината на ежедневния живот. Surface компютърът има огромния потенциал и за краткотраен и за дълготраен успех. Той е предоставя впечатляващ нов интерфейс, който нормално генерира много медиен шум около себе си, но в същото време е буквално и мебел. Това е все още млада технология и дори нейните създатели не могат да предвидят нейното бъдещо влияние. Но възможностите ще са огромни и навсякъде – във всяка възможна повърхност.

( по popularmechanics.com, с малки съкращения )

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.