Ал Каида – ударена, но не унищожена

ДПА

Барак Обама обявява смъртта на Осама бин Ладен. Снимка: от тв екрана

Неспособността на Ал Каида да удари САЩ през десетте години след атентатите от 11 септември показва, че войната срещу тероризма е дала резултат, макар американското правителство все още се се опитва да повиши ефикасността на контратерористичните си действия. Водената от САЩ международна война срещу тероризма отслаби достатъчно организацията на Осама бин Ладен в последните години, която през последните години така и не можа да извърши нов удар, съизмерим с нападенията през септември от 2001 г. или да организира голям атентат срещу обекти на Запад .

„Очевидно правим нещо правилно“, казва Джон Пайк, анализатор към организацията „Глобъл секюрити“, базирана близо до Вашингтон. „Ликвидирахме Бин Ладен, нямаше някакъв значим – определено не и грандиозен – атентат срещу Америка след 11 септември, както и вече шест години не е имало големи нападения.“ Основната цел на Бин Ладен бяха атентатите срещу Запада. Последните два големи удара бяха в Мадрид през 2004 г. и в Лондон през 2005 г.

След 11 септември 2001 г. тогавашният президент Джордж Буш нареди да бъде извършено най-голямото преструктуриране в сферата на сигурността от Втората световна война насам. Той създаде Министерството на вътрешната сигурност с цел да се повиши сигурността вътре в страната. Буш също така създаде и поста „директор на националното разузнаване“, който да координира работата на повече от дузина разузнавателни служби. Неспособността да се обменя информация между правителствени агенции бе отчетена като основна причина за провала при засичането и предотвратяването на атентатите през 2001 г., които отнеха живота на близо 3000 души.

Макар че бе отбелязан напредък в подобряването на обмена на информация, той все още е далеч от необходимото, за да се чувства страната сигурна, казва Стивън Уебър, преподавател по политически науки и външна политика в Калифорнийския университет, Бъркли. „В някои случаи обменът на информация не се извършва толкова добре, колкото трябва“, казва Уебър, добавяйки, че разузнавателната общност остава „раздробена“.

Макар САЩ да издигат все по-високи стени, за да предотвратят терористични нападения, някои екстремисти успяха да се промъкнат през пролуките и – ако действията им бяха завършили с успех – можеха да имат катастрофални последствия. Три месеца след 11 септември Ричард Рейд, който живеел в Лондон, се опита да взриви самолет, пътуващ за САЩ, чрез експлозиви, натъпкани в токовете на обувките му. Той обаче не можа да ги взриви преди той да бъде обезвреден от други пътници. Рейд получи доживотна присъда от американски съд.

На Коледа през 2009 г. Умар Фарук Абдулмуталаб, нигериец с предполагаеми връзки с йеменския клон на Ал Каида, както се твърди, се качил на борда на полет от Амстердам за Детройт с експлозиви, скрити в бельото му. Те също не успяват да се взривят, а Абдулмуталаб остава в американски арест, очаквайки да започне делото срещу него.

През май миналата година роденият в Пакистан американец Файсал Шахзад се опита да извърши атентат с кола-бомба на „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк. Бомбата не успя да се взриви, а Шахзад, за когото американските власти предполагат, че е действал от името на Ал Каида, беше заловен при опит да напусне САЩ. Той се призна за виновен и излежава доживотна присъда.

Нападенията показват, че терористите все още могат да проникват през защитите и да се измъкват на органите за сигурност достатъчно дълго, за да стигнат до опити да осъществят плановете си, но както изглежда Ал Каида вече е неспособна да извърши голяма операция, близка до мащабите на 11 септември, където и да било.

Предотвратените опити за атентати освен това показват, че организацията е толкова отслабена, че й се е наложило да се обърне към отделни хора, действащи сами, с подготвени по примитивен начин експлозиви, които не могат да се взривяват. „Явно нямат с какво да ни изненадат, щом най-доброто, което могат да измислят, е да си подпалят бельото“, каза Пайк.

Все пак Ал Каида все още е жива. Докато водената от САЩ коалиция ограничава присъствието си по границата между Пакистан и Афганистан, групировката се появи в Йемен. Оттогава САЩ засилиха натиска срещу членовете на Ал Каида там. Вашингтон е загрижен, че свързаните с Ал Каида терористи могат да се укрепят в тази страна, възползвайки се от отслабеното от протестите правителство.

„Ние и нашите международни партньори упражнихме значителен натиск върху Ал Каида и ограничихме чувствително нейните оперативни възможности, включително капацитета й за обучение и да набира средства, да обучава нови членове, да планира нападения извън региона. Въпреки това, тя все още си остава заплаха“, заяви на 27 юли говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

По-голямата част от вниманието в борбата срещу тероризма се насочи към войните в Ирак и Афганистан, ударите с безпилотни самолети в Пакистан и залавянето или премахването на основните лидери на Ал Каида, включително Бин Ладен, който бе ликвидиран от американски командоси през май. Но САЩ и другите страни работиха дискретно зад кулисите, за да отрежат достъпа на Ал Каида до финансови институции, което затрудни прехвърлянето на средства на терористичната мрежа за финансиране на операции по целия свят.

„Заловихме и ликвидирахме голяма част от ръководството на Ал Каида, но правителството беше доста по-ефективно в отрязването на достъпа до финансиране“, каза Уебър. „Това може би оказва много по-голямо влияние, отколкото ликвидирането на отделни лица, въпреки че именно тези удари влизат във водещите новини.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.