Мелбърн най-добър за живот, Лондон – столица на света

Вторият по големина австралийски град Мелбърн е най-доброто място за живеене в света, според класация, в която влизат 140 града. Мелбърн събира 97,5%, след него се нарежда Виена с 97,4% и Ванкувър – с 97,3%, сочи годишното проучване на „Икономист интелиджънс юнит“.

В първата десятка се нареждат още два австралийски града – Пърт и Аделаида. Към тях се прибавят и канадските Торонто и Калгари, финландският Хелзинки и най-големият новозеландски град Окланд. Авторът на проучването Джон Коупстейк отбелязва, че Ванкувър е изгубил първото място за първи път от почти десетилетие.

Австралия, с ниската си гъстота на население и относително ниското равнище на престъпност, продължава да предлага някои от най-добрите за живеене градове, посочи той в съобщение. „Въпреки нарастващата цена на живота заради силния австралийски долар, тези градове предлагат редица фактори, които ги правят привлекателни“, допълва той.

Градовете са оценени на базата на политическата и социална стабилност, равнище на престъпност, достъп до качествено здравеопазване, културен живот, околна среда, инфраструктура и обучение. Париж е на 16-о място, Токио – на 18-о място, а най-добре представеният американския град в подреждането е Хонолулу – 26-о място. Лондон е на 53-то място след Сингапур. Атина заема 67-мо място, а на последно място заедно са столиците на Бангладеш – Дака, и на Папуа Нова – Гвинея Порт Морсби.

Лондон може да се смята за столица на света по пет основни критерия за развитие, качество на живот и влияние върху международните процеси, според класация на списанието „Интелиджънт лайф“, издание на групата „Икономист“. Критериите са власт и политическо влияние, доход и богатство, равнище на образование, глобални връзки и равнище на култура. Изследването е извършено в 9 крупни мегаполиса – Пекин, Шанхай, Токио, Делхи, Мумбай, Мексико, Вашингтон, Ню Йорк и Лондон.

Според тези критерии Лондон събира 22 точки и получава званието „столица на света“. На второ място с 21 точки се нарежда Ню Йорк, а третото място делят Токио и Вашингтон с по 17 точки. След това следват Шанхай, Мексико, Пекин, Мумбай и Делхи.

Изданието отбелязва, че за всички световни столици, започвайки още от древността, първостепенно значение е имала властта, икономическото мъгъщество, космополитизмът, разцветът на науката. Важен критерий е бил и способноста да бъдат пример за подражание, както и източник на нови идеи. Естествено при определяне на световната столица не всички кандидати за почетното звание могат да се похвалят с високи балове по всичките изброени критерии.

Така например в Пекин ясно се проследява концентрацията на национални ценности и това до голяма степен се дължи на факта, че в китайската столица чуждестранните жители са едва около един процент от населението. В същото време Вашингтон, макар и да обладава огромна икономическа и политическа власт, не притежава необходимата харизма, за да се превърне в лидер след изследванията.

Най-общо казано Лондон грабва титлата, защото е удовлетворил всички изисквания на авторите на рейтинга. В британската столица живеят много чужденци, проповядват се космополитски идеи, има силно развит финансов пазар, научните, образователните и културните учреждения притежават високо ниво на глобални връзки.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.