Ал Каида в Ирак се прегрупира

Ройтерс

Ал Каида отново изплува на повърхността в бившите си иракски бастиони, които и без това са под заплахата на по-силните и организирани шиитски милиции и то в момент, когато американските войски се готвя за изтегляне, казват иракски представители. Въпреки ликвидирането на техни лидери и натиска от страна на американците и иракските сили за сигурност, сунитските бунтовници от Ал Каида извършват по-дръзки нападения, за да държат в страх местните сили за сигурност, казват иракчаните.

Американски официални представители заявиха, че вторият човек в Ал Каида Атия Абд ал Рахман – либиецът, изиграл ключова роля в установяването на връзка между ръководството на световната терористична мрежа и Ал Каида в Ирак – е бил убит в Пакистан миналата седмица. Но активизирането на Ал Каида, както и на шиитските милиции, които често пъти са финансирани и въоръжавани от Иран, създава опасна религиозна ситуация за Ирак в момент, когато съседна Сирия кипи, а американските войски имат намерение да се изтеглят до края на тази година.

„Смяташе се, че Ал Каида вече не действа в Ирак. Напротив, те се прегрупираха и сега третото поколение на Ал Каида активно се реорганизира, въоръжава и обучава“, каза за Ройтерс генерал-лейтенант Хюсеин Камал, заместник-министър на вътрешните работи. „Те все още са голяма заплаха за сигурността и обществото в Ирак“, каза той.

Ирак се превърна в бойно поле за Ал Каида след нахлуването на американците през 2003 г., което свали Саддам Хюсеин, но числеността й и териториите, в които тя действа, се свиха след периода 2006 – 2007 г., когато сунитските племенни вождове обединиха силите си с американските войски. Иракското крило на Ал Каида прерасна в местна бунтовническа организация, състояща се предимно от иракски бойци, минали през американските затвори, казват иракски представители.

Иракското крила бавно се завръща в някогашните си бастиони и разпространява листовки в Багдад, призовавайки хората да се присъединят към джихада – свещената война. Някои фракции се съюзиха със старата гвардия на Саддам. Миналата седмица 70 души в Ирак бяха убити от коли-бомби и крайпътни бомби, а докато местният клон на Ал Каида „Ислямска държава в Ирак“ нареди на членовете на сунитските милиции „Сахуа“ да се върнат в редиците й.

Бунтовниците все още се държат в западната провинция Анбар, където мнозина смятаха, че са загубили силата си, след като шейховете от сунитските племена се обърнаха срещу тях. Генерал-майор Тарек ал Асал от вътрешното министерство каза, че сигурността в Анбар е пострадала от политически битки и от корупцията. „Полицаят и войникът се нуждаят от сътрудничеството на гражданите, когато им е нужна информация“, каза той.

Въоръжени групи, свързани с Ал Каида, сега нападат провинциални съвети, магистрали, свързващи Ирак със съседните държави, отвличат полицейски патрули и използват оръжия със заглушители, казва Асал. Ал Каида продължава да действа и в северната провинция Ниневия, в Салах ад Дин и в Диала, където , казват иракски представители. Тя също така набира сила и в иракската столица и близките южни околии.

Главният град на провинция Ниневия, Мосул, е смятан за един от последните бастиони в градски район на иракската Ал Каида. Провинцията финансира операциите чрез изнудване и други престъпления, след като притокът на пари от чужбина спря. „През 2010 и 2011 г. имаше по-малко нападения в Мосул, защото там Ал Каида не иска да привлича внимание към себе си“, каза Зухаир ал Араджи, депутат в парламента от Мосул. „Но финансовата подкрепата за „Ислямска държава в Ирак“ в Багдад, провинциите Салах ад Дин и Анбар идва от Мосул.“

В Ирак има десетки сунитски и шиитски въоръжени групировки, борещи се за зони на влияние. Според иракски представители бунтовниците са хиляди. Освен свързаните с Ал Каида организации в Ирак има и групировки, свързани със забранената партия „Баас“ на Саддам, както и отцепници от шиитската „Армия на Махди“ на антиамерикански настроения духовник Мухтада Садр – двете най-известни фракции са подкрепяните от Иран „Асаиб ал Хак“ и „Катаиб Хезбула“.

Борбата на силите за сигурност в съседна Сирия, които опитват да се справят с антиправителствените протести, организирани предимно от сунитите, които са мнозинство, може още повече да наруши и без това деликатния баланс между отделните религиозни общности в Ирак.

Мнозина иракски членове на партията „Баас“ потърсиха убежище в Сирия след падането на Саддам и заместник-министърът Камал заяви, че влошаването на ситуацията там ги е подтикнала – тях и свързаните с Ал Каида групировки – да демонстрират силата си в Ирак. „Ситуацията в Сирия ги окуражи да отворят нов фронт в Ирак, защото ако режимът в Сирия падне, къде ще отидат те?“, каза той.

Ирак наскоро нареди да бъде затворен лагер на ООН за бежанци от Сирия, след получени сведения, че там вероятно се укриват сунитски бойци, заявиха правителствени и политически източници. Американските и иракските представители предупредиха за още една надигаща се опасност за стабилността на Ирак – по-добре въоръжените и обучени шиитски милиции, подкрепяни от силни регионални играчи като Иран.

„Иракските сили за сигурност атакуваха много повече Ал Каида, отколкото шиитските милиции, и това отслаби доста Ал Каида“, каза високопоставен представител от силите за сигурност. „Шиитските милиции, в последно време, са по-силни и по-организирани от Ал Каида и дори са по-опасни.“ Генерал-майор Джефри Бюканан, говорителят на американските военни в Ирак, заяви, че милициите, които са признателни на иранското елитно подразделение „Кудс“, специализирано за операции в чужбина, представляват по-голяма заплаха за Ирак от Ал Каида.

Дори и така да е, американските и иракските власти казват, че бунтовниците и въоръжените групировки ще продължат да извършват големи нападения, но те няма да са със същата честота, както в миналото. „Очакваме, че тук-там ще има нападения“, каза Камал.“Но да се отразят на политиката и правителството на Ирак, не, това няма да се случи.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.