Циганинът с Ленин ще разсекрети всички грами на сем. Уорлик

Открито писмо до Негово Превъзходителство посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик

Авторът Атанас Чобанов с плаката си отзад. Снимка: Биволъ

Ваше Превъзходителство,

Преди една година Вие откривахте мост към ромския квартал в Царево. Стояхте пред публиката между кмета на Царево Петко Арнаудов и областния управител Константин Гребенаров. И двамата са бивши членове на престъпната според българския закон организация БКП и агенти на зловещата комунистическа Държавна Сигурност.

Зад Вас стоях аз с голям портрет на Ленин, на чийто гръб беше написано „Уберите посла, верните Вождя. Агент ДС „Гоце“ и Агент ДС „Иванов“ град Мичурин“. Надявах се Вие лично и присъстващите медии да забележат плаката и да ме попитат защо съм там и какво означава тази любопитна инсталация. Но преди Вас ме забеляза кметът и се възмути: „Кой е циганинът с Ленин?“

Дойдоха полицаи и ме отведоха в районното, където ми написаха предупреждение да не нарушавам обществения ред, макар че аз нищо не бях нарушавал. Конфискуваха ми и надписа. Предполагам, че през това време агент „Иванов“ (Петко Арнаудов) Ви е отвел на банкет, където сте вдигали наздравици за ромската интеграция.

Минута преди да ме отведат полицаите видях как се прегърнахте и се разцелувахте с агент „Иванов“. Беше покъртително. Ромите ръкопляскаха, общинските работнички дишаха дълбоко и бяха развълнувани.

Още тогава Ви написах открито писмо, публикувано в много медии. В писмото питах дали се целувате с агент „Иванов“ заради протокола, заради непроницаемите интереси на Великия враг на комунизма и тиранията САЩ, или поради други причини.

Отговор така и не получих, и се примирих с височайшето Ви пренебрежение.

Преди няколко дни обаче Ви видях на посещение в „Лукойл“ редом с Валентин Златев, да сипете похвали за тази фирма, която нарушава българските закони като не монтира измервателни уреди за акцизните стоки, които внася, преработва и изнася.

За Валентин Златев Вашият предшественик на поста Джеймс Пардю пише в секретен доклад следното:

„Представител на ЛУКОЙЛ за България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на нефт за България. Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.“

А посланик Джон Байърли допълва картината със следните думи:

„Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.“

Проявената от Вас безпрецедентна самоотверженост в защита на българския премиер, уличен от Байърли като  участник в незаконен трафик на амфетамини през България вероятно ще остане сред най-куриозните реакции (в световен мащаб) от американски посланик на информация от грамите. Дали има личен мотив за подобна „сляпа“ и емоционална защита, или Ви е мотивирало споменаването на загадъчното SIMO, потвърдило тази информация, предстои да разберем.

След Вашата изява редом със Златев очаквам с нетърпение да се появите на строежа на магистрала „Тракия“ редом с Васил Божков – Черепа, когото Вашите сътрудници в посолството считат за най-опасния гангстер в България, да похвалите извършената работа и да изтъкнете, че Божков е ключов бизнесмен в българската икономика.

Няма да се удивя, ако Ви видя и на сбирка на възстановения по Ваша инициатива Клуб „Възраждане“. Подхвърлям Ви идеята да инициирате издигането на скромен паметник на застреляния Емил Кюлев, определен от Вашите служби като „топ-перач на пари“.

С настъпването на зимния сезон не се съмнявам, че ще се повозите на незаконните лифтове на Цеко Минев, чиято банка ПИБ е цитирана като перачница за мафиотски капитали в грама на Джон Байърли, и ще похвалите мащабните инвестиции на „Юлен“ в Пирин.

В очакване на тези събития, в следващите дни възнамерявам да предоставя на българската публика всички дипломатически доклади подписани от Вас и благоверната Ви съпруга, която е посланик в Белград, налични в Уикилийкс.

За съжаление не мога да кажа, че Вашата проза блести с даровитост на фона на докладите изпратени от предишните посланици в София. Докладите Ви определено отстъпват по стил, прецизност и съдържателност дори и на текстовете на Вашата съпруга, лейди Уорлик.

Нямам обаче съмнения, че ще компенсирате този дефицит с ярко присъствие на модни, светски и културни събития в нашата страна и през следващата година, ако не се случи нещо непредвидено в кариерата Ви, например да бъдете издигнат на поста посланик в Подгорица.

С уважение,

Циганинът с Ленин

журналист в „Биволъ„, партньорски сайт на „Уикилийкс“ за Балканите

От Биволъ

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.