Кой ще лапне „Булгартабак” и защо евтино? Де ги сега Доган и Тошев?

България е комедийна държава. Европейският съюз още в края на 90-те й препоръча да приватизира тютюневата си промишленост, като стъпка към присъединяване. Мотивът беше свързан с поредицата мерките против пушенето в ЕС. България обаче е на път да приватизира „Булгартабак” над 10 години по-късно и 4 години след като стана член на ЕК. И още не се знае.

Този път цената е най-ниската възможна от всичките опити досега – 100 млн. евро. Кандидатът е само един – неясен субект, новорегистрирано дружество, с пари на руска банка, зад което седи българин, работил в западни банки в Лондон. А кой седи зад него – версии много – Цветан Василев на Корпоративна банка, Милен Велчев и т. н.

Най-вероятно обаче да е човек на сегашната власт и свързан с руски капитали. Иначе защо сегашните ще правят такава приватизация с един кандидат и с толкова евтина цена?

Впрочем, че нещо не е наред си личи по обясненията на министър Трайков, който започна веднага да хвали сделката и обясни, че цената от 150 млн. евро (?) била добра. Този пък откъде извади такава цена, като офертата е за 100 млн.? Комедийна държава.

Нека в този исторически момент, когато за може би четвърти път България опитва да приватизира „Булгартабак”, да припомним главните герои на досегашното протакане.

Първо – Иван Костов. Той за 4 години като премиер предпочете да задържи тютюна като държавен монопол, за да може с дистрибуцията на цигари да се разпореждат „подходящи” фирми. А Костов не беше зависим от Доган в парламента и изпълнителната власт, и можеше да приватизира „Булгартабак”.

Следващото правителство на Симеон се опита на два пъти да приватизира „Булгартабак” и на два пъти коалиционният партньор Доган блокира приватизацията. Втория път цената беше 260 млн. евро. Тогава за малко да падне правителството. Двама министри си загубиха главите заради Доган. И кандидатът „Бритиш америкън табако”, с когото дори имаше подписан договор, отиде и купи завод в Румъния и започна да внася оттам у нас евтини цигари „Ротманс” и др.

Заслуги за провала на приватизацията има и един медиен бос – главният редактор на „Труд” Тошо Тошев, който месеци и години наред водеше кампания и пускаше камари публикации колко евтино щели да продадат „Булгартабак”. Дори пускаше цели страници компроматни записи на разговори за приватизацията, подхвърлени оттук оттам. Един такъв разговор беше записан и подхвърлен на „Труд” от Майкъл Чорни, който беше също кандидат. Всички тези успяха да спрат приватизацията.

Сега къде са Доган и Тошев да кажат, че продават евтино „Булгартабак”?

Така заради тия фанфарони България загуби милиони.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.