Как скъсаха Турция и Израел

Tурция експулсира израелския посланик в Анкара и прекъсна всички военни връзки с Тел Авив заради отказа на Израел да се извини за миналогодишната смъртоносна акция срещу плаващата към Ивицата Газа флотилия с хуманитарна помощ. Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу обяви, че Анкара ще понижи още повече равнището на дипломатическото си представителство в Израел до втори секретар. Останалият дипломатически персонал ще бъде върнат в родината си в идващата сряда.

Острата реакция на Анкара дойде след като във в. „Ню Йорк Таймс“ изтече докладът на комисия на ООН за случая от 31 май м.г., при който бяха убити деветима турски граждани. Според заключенията в доклада израелската блокада над Газа е законна, нещо което Турция не приема. В същото време се признава, че Израел е използвал прекомерна сила. „Докладът за нас е нищожен и невалиден”, заяви турският президент Абдуллах Гюл.

Отношенията между Израел са замразени от миналата година, но сега слязоха до най-студената си фаза. Публикуването на доклада бе забавено с цел да се окуражи помиряването между Израел и Турция, но това не се случи. Давутоглу заяви, че някои от заключенията в доклада са „неприемливи“. Той подчерта, че исканията на неговата страна са известни и че ако не бъдат изпълнени, отношенията между двете държави няма да се нормализират.

„Време е Израел да плати цената за действията си“, заяви Давутоглу. Дипломатът обяви и други мерки, които Турция възнамерява да предприеме срещу Израел. Анкара предвижда да замрази всичките си военни споразумения с Израел и да „предприеме всякакви мерки, които сметне за необходими, във връзка със свободата на плаване в турското Средиземноморие“. Освен това ще окаже всякаква подкрепа на съдебни постъпки, които ще бъдат предприети от пострадалите от израелския рейд турци и чужденци.

Въпросът за искането на Турция да получи извинение от Израел за рейда, при който на борда на хуманитарния кораб за ивицата Газа бяха убити деветима турци, бе повдигнат в четвъртък при среща между турския министър на външните работи Ахмет Давутоглу и американския държавен секретар Хилари Клинтън в рамките на „Конференция на приятелите на Либия“ в Париж, коментира по-рано в. „Хюриет дейли нюз“.

По време на срещата си с Клинтън Давутоглу още веднъж даде ясно да се разбере, че Турция ще приложи „План Б“ срещу Израел, ако той не се извини официално и не изплати компенсации на семействата на жертвите от кораба „Мави Мармара“, посочват източници на в. „Хюриет дейли нюз“. Изданието научи също така, че в Анкара днес е планирано да се състои важна среща под председателството на Ердоган и с участието на Давутоглу и други висши представители на правителството.

Турският План Б предвижда допълнително сваляне на нивото на дипломатическото представителство в Тел Авив, най-вероятно до равнище втори секретар; преустановяване на всякакви политически и военни отношения; предприемане на нова съдебна кампания срещу Израел в международен план.

Вашингтон положи значителни усилия, за да убеди Израел да се извини на Турция, но израелското коалиционно правителство не успя да постигне консенсус в кабинета по отношение на исканията. Деветима турски граждани бяха убити от израелски командоси на 31 май миналата година на борда на кораба „Мави Мармара“, част от хуманитарната флотилия за ивицата Газа. ООН предприе разследване във връзка с инцидента, а двете държави осъществиха тайни срещи в опит да разрешат противоречията помежду си. Датата за огласяването на доклада на ООН бе отлагана три пъти от май насам.

Тази седмица Давутоглу подчерта, че крайният срок за извинението от страна на Израел, което Анкара постави като условие за помирението между двете страни, е датата на публикуването на доклада на ООН. Израелският премиер Бенямин Нетаняху помоли ООН да отложи публикуването на доклада с още шест месеца, за да може израелското коалиционно правителство да постигне консенсус по въпроса за поднасянето на извинение на Турция, съобщиха израелските медии преди време.

„Ние чакахме да стигнат до решение. Очевидно е, че Израел е затруднен при взимането на решение. Турция вече определи позицията си по въпроса. Ние заявихме, че не можем да приемем това“, посочи Давутоглу. ООН до момента не е съобщила за евентуално отлагане на доклада, заяви за „Хюриет дейли нюз“ турски дипломат, допълвайки, че ако Израел не се възползва от тази възможност, Анкара ще втвърди позицията си към Израел.

ООН вече на няколко пъти отложи публикуването на доклада, за да осигури на Израел време за постигане на компромис с Турция по отношение на противоречията между двете страни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.