В Бразилия, страната на оскъдните бикини, ислямското було настъпва

„Салам алейкум!“, провиква се Омар на влизане в Джамията на светлината – първия мюсюлмански храм на Рио де Жанейро, разположен в северната част на града, чието изграждане почти приключва. Това са малкото думи, които Омар може да каже на арабски, и затова той продължава разговора на португалски с другите богомолци, които като него са предимно бразилци, приели исляма в най-голямата католическа страна в света.

Омар допреди четири години беше все още кюре в местна църква. „Открих в исляма всичко, което винаги съм търсил. Срещнах Бог такъв какъвто е, а не какъвто е според интерпретациите“, признава този 34-годишен специалист по графичен дизайн. Облечен с джебала, Омар не казва как е истинското му име, а се представя само с мюсюлманското си име – Омар Исмаил Дауд бин Ибрахим. „В семинарията вие научавате, че ислямът е една от четирите монотеистки религии. Там няма никакви предубеждения към тази религия“, казва Омар, застанал до съпругата си Алесандра Фария, която след приемането на исляма вече се нарича Фатима и носи ислямско було.

„В началото майка ми умираше от срам, когато трябваше да излиза навън с мен. Носех ислямското було, за да подчертая, че вече съм мюсюлманка, че вече напълно съзнателно съм избрала да бъда част от едно малцинство“, казва Фатима. В действителност в Рио човек много по-често може да срещне жени с оскъдни бикини в крайбрежните квартали, но да се види забулена от глава до пети жена е рядкост. Омар и Фатима следващата година ще отидат в Саудитска Арабия, за да учат арабски благодарение на стипендия, отпусната им от саудитското правителство.

Изграждането на Джамията на слънцето в квартала Тижука, в северната част на Рио, започна преди четири години с пари на богомолците. Когато бъде готова, джамията ще може да побира 400 души за молитвата. Досега в този квартал мюсюлманите се събираха в стая с площ от 40 квадратни метра. „Броят на мюсюлманите не спира да се увеличава. В повечето случаи става дума за бразилци, които приемат исляма. Набираме нови поклонници предимно по интернет“, разказва Сами Исбел, 43-годишният говорител на Общността на мюсюлманите в Рио, основана през 1951 година.

„В Рио има петстотин мюсюлмански семейства, от които 85 процента са бразилци, приели исляма без да имат никакви арабски корени“, подчертава той. Не такъв е случаят с щата Сао Пауло и в южната част на Бразилия, където са съсредоточени онези, които са си мюсюлмани по рождение. В Бразилия мюсюлманите не са преброени официално и точният им брой си остава неизвестен. Само католиците, евангелистите, евреите, спиритистите и афробразилците се взимат предвид при преброяванията. „Мюсюлманите попадат в графата „други“ като будистите например. Няма да е неблагоразумно ако се каже, че в Бразилия има половин милион мюсюлмани“, казва Пауло Пинту, специалист по исляма в университета Флуминезе.

Най-добрият индикатор за разпространението на исляма в Бразилия е, според Пинту, умножаването на храмовете. В Бразилия вече има 127 джамии, което е четири пъти повече в сравнение с 2000 година. Парадоксално след атентатите от 11 септември 2001 г. в Бразилия се породи интерес към исляма и много хора решиха да сменят вярата си, казва Пинту. „Първоначално ислямът се възприемаше като нова форма на съпротива“, допълва специалистът.

Но една сапунена опера – сериалът „Клонинг“ – чиято премиера беше три седмици след атентатите от 11 септември, стои всъщност в основата на любовта на бразилците към исляма. „Действието в популярния сериал „Клонинг“ се развиваше в Мароко и филмът представяше Ориента в положителна светлина, а мюсюлманските герои в него бяха добронамерени“, припомня Пинту.

„Човек е склонен да вярва, че бразилската култура със своята чувственост и освободеност противоречи на правилата на исляма. Но в действителност в бразилската култура има много консервативни правила, в това число и правилата за сексуалността. Достатъчно е човек да си спомни, че в Бразилия евангелистките движения имат голям успех“, казва Пинту.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.