10 години след 11 септември: Дава ли Арабската пролет нов шанс на ислямистите?

ДПА

Народните бунтове в Близкия изток и Северна Африка откриват нова ера за ислямистите, след като проамерикански правителства ги потискаха през последните десет години, казват анализатори. Тази прогноза съвпада с наближаването на десетата годишнина от терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г., в момент, когато анализаторите обръщат поглед назад към десетилетието, белязано от войни, конфликти и накрая социална революция.

„Влиянието на ислямистите върху арабския свят предшестваше атентатите от 11 септември“, заяви Мустафа ал Сайед, професор по политология в Американския университет в Кайро. „Всъщност, възходът на ислямистите в региона започна в края на 60-те години, като реакция на неблагоприятните социални, икономически и политически обстоятелства в страните им“, заяви Сайед пред ДПА. „Тези обстоятелства не са се подобрили значително, но успехът на неотдавнашните революции в Египет и Тунис даде на ислямистите възможност да излязат наяве и да заработят свободно“, допълни Сайед.

На 29 юли хиляди египетски ислямисти, главно ултраконсервативни мюсюлмани, се събраха от цялата страна на площад Тахрир в центъра Кайро, за да призоват за създаване на ислямска държава в най-населената страна в арабския свят. Те разгневиха либералите и привържениците на светската държава, които ги обвиниха, че парадират с влиянието си и поляризират египетското общество.

Това беше най-масовата демонстрация на сила от ислямистите откакто бившият египетски президент Хосни Мубарак бе свален след 30 години на власт с народния бунт през февруари. „Ислямистите са по-добре организирани и влиятелни сред обикновените хора, отколкото либералите и левите. Ръководят много проекти за благотворителност и помагат на бедните“, заяви Ал Сайед. „Нормално е да се изявят отново след като потисниците им бяха отстранени“, допълва той.

Дни след свалянето на Мубарак най-силната опозиционна група в Египет – Мюсюлмански братя, забранена повече от петдесет години, бе узаконена. Освен това тя създаде своя политическа партия – Партията на свободата и справедливостта. Нейните лидери искат да състезават, за да спечелят до 40 процента от местата в изборите за новия парламент на Египет по-късно тази година. Мюсюлманските братя останаха с празни ръце след парламентарните избори в края на 2010 г., които според мнозина са били белязани с масови измами.

Според египетския експерт Емад Гад някои арабски деспотични правителства са се възползвали от пресилените американски страхове от мюсюлманските радикали след атентатите от 11 септември, за да омаловажат международния натиск за извършване на реформи. „Това бе голяма заблуда. Мубарак манипулираше пресилените страхове на Вашингтон за влиянието на ислямистите, за да укрепи властта си и да продължи да потиска опонентите си. Други арабски лидери направиха същото“, допълни Гад.

В годините след атентатите на 11 септември проамерикански арабски правителства системно репресираха ислямисти и измъчваха мнозина от тях заради подозрения, че имат връзки с Ал Каида. Емад ги определя като опортюнисти и смята, че ислямистите пречат на демократичните промени в арабския свят.

„В началото на арабските революции срещу автократичните правителства ислямистите твърдяха, че подкрепят светска държава. По-късно свалиха маските и призоваха за създаване на религиозен режим“, допълни той. „Кроежите им създават разделения сред политическите сили и вдигат цената, която арабите трябва да платят, за да постигнат истинска демокрация.

Арабските антиправителствени бунтове, наречени Арабска пролет, започнаха в Тунис на 18 декември 2010 г., когато търговецът Мохамед Буазизи се заля с бензин и се самозапали в град Сиди Бузид, след като редовно бе тормозен от властите за продажбата на зеленчуци на улицата. След това протестите обхванаха Либия, Бахрейн, Сирия, Йемен, Йордания, Алжир и Мароко, където хората излязоха по улиците, за да изразят недоволство от правителствата си.

Ислямистите се стремят към водеща роля в тези бунтове. Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, заяви, че семейството му е сключило съюз с ислямистки бунтовници срещу битката на либералната опозиция за сваляне на баща му. Той каза неотдавна пред в. „Ню Йорк таймс“, че ислямистите са истинската сила в района. „Шансовете на ислямистите може би са големи в страни като Либия, Йордания и Йемен“, заяви Гад, анализатор в каирския център за стратегически изследвания „Ал Ахрам“ . „Но те няма да надделеят в Египет и Тунис, където има влиятелни групи на гражданското общество“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.