Какво да се прави с Кадафи

в. Ню Йорк таймс

Водачите на либийските бунтовници казват, че искат полковник Муамар Кадафи, ако и когато бъде заловен, да бъде изправен пред либийски съд. По принцип либийците заслужават удовлетворението, което може да им даде единствено тяхното правосъдие. Съдебни процеси в Либия биха издигнали върховенството на закона и биха предоставили на либийците пълен контрол над политическия преход.

Има обаче проблем: Международният наказателен съд МНС , който е на 2200 км – в Хага, вече издаде заповеди за арести на полковник Кадафи, на неговия син и втори човек във властта Сейф ал Ислам, както и на шефа на разузнаването Абдула ас Сенуси. Съветът за сигурност на ООН, приемайки, че предполагаемите престъпления на полковник Кадафи не са извършени само срещу либийците, а и срещу човечеството, през февруари сезира МНС, за да разследва положението в Либия. Сега МНС законно иска да съди тримата за зверствата, извършени, откакто въстанието в Либия започна миналата зима.

Някои твърдят, че новото либийско правителство ще е правно задължено да изпрати полковник Кадафи и приближените му в Хага. Други твърдят, че МНС трябва да отстъпи пред либийските власти, ако те искат и имат капацитет за справедлив процес срещу полковник Кадафи честно в собствените си съдилища. Една по-добра възможност би удовлетворила както поддръжниците на МНС, така и новите либийски лидери: да се позволи на МНС да съди обвиняемите, но да го направи в Либия.

Колкото и да е важно съдебните процеси да са в Либия, поне в краткосрочен план тя няма да разполага с инфраструктурата, необходима за подобно сложно правораздаване. Както в Ирак скоро след прогонването на Саддам Хюсеин, готовността да се спазват основните правила за справедлив процес могат да бъдат подложени на сериозно изпитание.

МНС разполага с опит, знания и правна инфраструктура, за да съди престъпления с масов характер. Той положи големи усилия в разследването, за да документира престъпленията, извършени от средата на февруари. Справедлив процес би могъл да започне сравнително скоро. Къде трябва да протекат процесите, е отделен въпрос.

Процес в Хага ще се сблъска с някои ограничения. Делата в МНС обикновено протичат далеч от местопрестъплението, на чужд език, често пъти според правила и процедури, които може и да бъдат неразбираеми за общностите на жертвите. На други места в Африка Съдът срещна трудности в разясняване на естеството на работата си пред местните общности. Този проблем не стоеше пред Специалния съд за Сиера Леоне във Фритаун и Извънредния международен трибунал за Червените кхмери в Пном Пен – хибридни съдилища с елементи както от международното, така и от националното право, съдиите и прокурорите в тях.

Процес на МНС в Триполи би донесъл практични и символични ползи. Най-важната е, че той ще бъде по-близо до общностите, които изпитват най-голяма нужда от справедливост. Той може да включи повече либийци в съдебните заседания, стъпка, която би дала на МНС по-голям достъп до жертвите и би дала опит на млади либийски адвокати и на други професионалисти за работа със съвременна правна система. Освен това членовете на МНС ще могат да се ангажират пряко с обществото, за което вършат своята работа, изпълнявайки ролята на платформа на международната общност за оказване на помощ на Либия при възстановяването на върховенството на закона.

Процес в Триполи със значително либийско участие също така би могло да даде знак, че Либия поема по нов път – зачитане на върховенството на закона и интеграция в международните институции. Това може да насърчи съдебното преследване на престъпления на по-ниско ниво, процеса на разкриване на истината и на помирение на национално ниво, както и разследванията на всякакви сериозни престъпления, извършени от бунтовническите сили – знак, че новото правителство се опира на справедливостта в единно общество.

Това би позволило на новите либийски лидери да си отдъхнат, докато изграждат новата система, без да им попречи по-късно самите те да съдят Кадафи за престъпленията през последните четири десетилетия.

За процес на МНС в Триполи несъмнено би бил необходим значителен ресурс, за да се построят или ремонтират сградите на съдилищата. НАТО и другите сили, действащи с благословията на Съвета за сигурност, биха могли да помогнат за охрана на сигурността на подсъдимите в ареста. Самият МНС ще има нужда от засилени мерки за сигурност, в случай, че стане мишена на хора от стария режим. Съветът за сигурност, който позволи Либия да бъде разследвана, сега трябва да помогне, като одобри такава помощ и като посочи източници на финансиране и на експертен потенциал за процеса.

В същото време не е задължително всички съдебни заседания да се състоят в Либия; онези, които ще предхождат делото, могат да започнат в Хага, докато напредне подготовката за същинския процес в Триполи.

Във всичко това няма нищо необичайно. Въздействието на Нюрнбергските процеси след Втората световна война се дължеше до голяма степен на факта, че те се състояха в страната, отговорна за най-тежките престъпления на 20-ти век. А уставът на МНС – Римският статут, оставя отворена възможността за процеси извън Хага.

След десетилетия потисничество и шест месеца война либийците заслужават да получат възможността да изправят пред съда своите потисници. Международната общност трябва да подкрепи подобни усилия, както и да ги насърчи, като осигури прилагане на основните норми на международното право. Процес на МНС в Триполи трябва да помогне на либийците да поемат съдбата си в свои ръце.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.