Новото Гоце – по-млад, фризьорът му е същият

Шегите на пиара и политиката

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Дългоочакваният кандидат на ГЕРБ за президент, освен че е родом от Гоце Делчев, донякъде прилича външно на Георги Първанов – Гоце в предизборния си клип. Същите жестове и заучено ръкомахане, същата прическа, добре изгладени послания. Фризьорът, фотографът, пиарите им сякаш са едни и същи. Или са учили на едно и също място. Дори премиерът Борисов каза пред журналистите, че клипът с Плевнелиев бил „като за БСП”. Тия имиджмейкъри, където и да специализират и се учат, сякаш произвеждат едно и също. Може би недоволството на Борисов стана причина клипът да изчезне от YouTube часове, след като беше пуснат.

Но иначе, за разлика от старото Гоце, Плевнелиев е технократ и чужд на политиката. Самият той каза преди няколко месеца – аз не съм политик, не съм член на партията, не се стремя да ставам президент. Нещо го е накарало да промени това решение.
Симпатизанти на ГЕРБ са разделени. Една част се радват, че Плевнелиев и Попова са кандидатите, друга смятат, че правителството губи двамата си най-свестни министри. Действително, президентският пост, за който преди време Бойко Борисов каза, че не е толкова важен за ГЕРБ, стана причина правителството да се раздели с най-популярния си министър. Той беше с най-висок рейтинг в кабинета, най-харесван и от хора, които не са привърженици на ГЕРБ – технократ, успял бизнесмен, конструктивен, без политически изхвърляния и нападки.

Добрата новина е, че изборите са чак след втората година на управлението на ГЕРБ. Защото преди една година за президент щеше да бъде издигнат Цветан Цветанов и щеше дори да спечели. Дори Борисов каза на представянето на кандидатите на ГЕРБ, че предпочитаната от него кандидатура била на Цветан Цветанов, а тези двамата щели да бъдат независими.
Двете години управление охладиха малко политическата запалянковщина и сега ГЕРБ се принуди да избере по-нормална кандидатура от Цветанов. В нейното издигане обаче има нещо не съвсем наред. Борисов обяви, че двамата министри Плевнелиев и Попова ще подадат оставки веднага, а до дни ще обяви и новите министри. Тоест – той иска да каже, че те задължително ще спечелят изборите. Ами ако нещо стане и не спечелят? Това са избори, всичко се случва. Плевнелиев е един от тримата фаворити сред кандидатите, но със сигурност ще се яви на балотаж.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Затова някои по-подозрителни смятат, че така Борисов се освобождава от двама неудобни министри. Особено Попова, която съвсем не свиреше фанфари на атаките на Цветанов срещу съдебната власт, подслушването и опитите му (някои успешни) за полицейски промени в законите. А Плевнелиев стана прекалено силен с високата си популярност, в неговия сектор има много апетити, които вероятно не са удовлетворени под прагматичното му управление.

Борисов го праща на престижна, но представителна работа, без особени правомощия. И с унизителна предварителна декларация, че самият той ще стане президент след 5 години. Тоест – Плевнелиев ще му топли мястото. Ами ако Плевнелиев стане успешен президент и хората искат да го преизберат?
Ситуацията малко напомня тази в Русия – Путин си издигна президент от своите, а той стана премиер. Там президентът има реална власт, за разлика от България, но в Русия Путин е силният човек. Тук Борисов е силният човек, с реалната власт, той реди пешките и показва, че не признава разделение на властите и няма да допусне други партии да печелят институции. И затова ще се лиши от кадърен министър, само да не изгуби. А може би и да се отърве от него, че пречи с нещо.

Но ако Плевнелиев пък евентуално стане президент, това го превръща в силна фигура с бъдеще в политиката. Той се очертава и като бъдещ премиер, ако си размени мястото с Борисов след 5 години. Съвсем по путински. Или поне има повече шансове от Борисов в бъдещи правителства, защото е извън ГЕРБ, с негативите, които е натрупала и тепърва ще натрупа още тази партия.
Също така не гарантирано, че Плевнелиев, ако стане президент, ще продължи да играе по свирката на Борисов. Вече има такива прецеденти с другите партии, чиито президенти влизаха в конфликт със своите правителства. Това се случи и с Петър Стоянов, и с Георги Първанов. А преди тях и с Желю Желев.

Изборът все пак не е предрешен. На втори тур Плевнелиев ще се бори с Меглена Кунева или Калфин. ГЕРБ очевидно вижда в Кунева по-голяма заплаха, защото именно тя беше очерняна няколко месеца наред в обслужващите правителството вестници като „Уикенд”,”Шоу”, „Торнадо”, „Телеграф”, „Всеки ден” и др. Калфин мина метър в това отношение.
А Плевнелиев може да се радва на пълен медиен комфорт. Но въпреки популярността си, той идва на вълната на Борисов и е сравнително непознат, въпреки че е повече от 2 години министър.

Във Великото народно събрание покойния стар земеделец, поетът Йосиф Петров, в един момент на полемики, каза от трибуната, че Стоян Ганев е „най-ваклото агне в СДС”. Тогава СДС беше млада партия, още не се знаеше кой кой е, от кого какво ще излезе. Е, от „ваклото агне” Стоян Ганев излезе голям демагог и одиозна фигура.
Сега Плевнелиев е „най-ваклото агне” на ГЕРБ. Дано не разочарова, защото тепърва хората ще научават какъв е. Тепърва започва интерес към биографията му, приятелите му, бизнесът му… Тепърва ще гърмят скандали с качеството на строителство на магистралите – от това никой не е застрахован, дори да е симпатичен министър.

Росен Плевнелиев – най-богатият в кабинета

Според имотната декларация пред Сметната палата, Росен Плевнелиев и съпругата му притежават пет къщи. Две от тях са в София, други две – в Разлог и Созопол. Плевнелиев има и имот на полуостров Халкидики, в Гърция, който е за близо 1,4 млн. лева.

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Плевнелиев се занимава с бизнес от 1990 г., когато прави първата си фирма „Ирис Интернешънъл” АД. Фирмата получава разрешително и работи на строителни обекти в Германия. По-големите обекти на фирмата му в България са: реконструкция на хотел Шератон в София, изграждане на централен офис на БНП Париба в София, център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София и др. Плевнелиев е съдружник в бизнеса с Иван Тодоров, собственик на винарна „Тодоров”. От края на 90-те участва в управлението на подразделенията на германската компания „Линднер” в България, която се занимава със строителство и недвижими имоти. Тя проектира и строи Бизнес парк София.
От 2008 г. е член на настоятелството на фондация „За нашите деца“ и става член на борда на директорите на „Американска търговска камара“. От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България“.
Плевнелиев е роден 1964 г. в Гоце Делчев. Завършва природоматематическата гимназия в Благоевград и специалност „изчислителна техника” във ВМЕИ (Техническия университет) в София. За кратко работи като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа. През 1990 г. се опитва да емигрира в САЩ, но не получава виза. Тогава започва строителен бизнес.
Владее немски и английски.
Женен е, има 3 деца, момчета.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.