Невероятното потомство на американските донори на сперма

Жителите на САЩ са шокирани от появилите се в американски медии информации, че американски донори на сперма са станали бащи на 150, ако не и на повече деца, пише в. „Фигаро“.

Американците обвиняват липсата на ограничения в тази насока и призовават за реформи на механизма за даряване на сперма, които ще намалят броя на наследниците на дарителите.

В САЩ всеки донор на сперма получава номер, който после се предоставя и на родителите, сдобили се с дете с негова помощ. Така донорите и техните потомци могат да се запознаят след време за разлика от други страни, като например Франция, където донорите остават задължително анонимни.

Преди седем години американката Синтия Дейли и съпругът й се сдобили с дете, чрез донорска сперма и днес решили да научат колко братя и сестри има детето им. Те открили страница във Фейсбук и на призива им откликнали досега 150 души. Това направо потресло Синтия и съпруга й. Този пример обаче не е изолиран случай в САЩ, отбелязва в. „Фигаро“.

Измамени се чувстват и самите донори, които сега научават, че са станали бащи на десетки отрочета, след като лекарите са ги уверявали, че семенната им течност ще послужи за зачеването на не повече от 10 бебета.

Липсата на ограничения във връзка с даряването на сперма има положителни страни, ако потомците са от различни държави. Когато те се запознаят с множеството си братя и сестри, пред тях се откриват възможности за посещения на непознати места.

Проблеми има, когато потомците на дарената сперма са от малък район в САЩ. Тогава се създава риск от кръвосмешения.

Децата в САЩ – плод на донорска сперма – могат да открият колко братя и сестри имат и в създаден през 2000 г. интернет сайт, наречен Регистър на братята и сестрите от донорска сперма. В него вече има регистрирани 32 000 души, сред които и чужди граждани.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.