Ал Каида търси нови бойни полета

в. Фигаро

Преди няколко години мароканските и френските разузнавателни служби успяха да разбият клетка на Ал Каида, пуснала корени в Танжер, която трябваше да извърши бомбено нападение. Неговите поръчители не идваха от Пакистан, където тогава се укриваше Осама бин Ладен, а от Саудитска Арабия. А в Мароко оперативните агенти на разбитата клетка, бяха вербували сутеньор, като прикритие, на когото плащаха щедро.

„Терористите са готови да се съюзят дори с хора противно на собствените си принципи“, казва шпионин, пожелал да остане анонимен. „Десет години след трагедията от 11 септември светът е изправен днес пред динамика на регионалните заплахи, породени от клоновете на Ал Каида по цялата планета“, допълва негов колега полицай. Преследвано от американски безпилотни самолети по афганистано-пакистанската граница, ръководството на Ал Каида начело с Айман аз Зауахири, който наследи Осама бин Ладен след ликвидирането му през май, вече не представлява главна заплаха за Запада.

Днес тази заплаха идва от клоновете на Ал Каида на Арабския полуостров и в Магреба. По-специално тя идва и от Африка, където „се смесва с организираната престъпност и с най-разнородни трафици“. Поставена под натиск, Ал Каида промени методите си на действие. Бин Ладен мечтаеше да извърши нов мащабен атентат, като атентатите от 11 септември 2001 година. Но сега закъсалите често пъти с парите терористи предпочитат да извършват самостоятелни самоубийствени атентати, които са по лесни за осъществяване. Или да прибягнат до отравяне, като открият в интернет необходимата им рецепта. Не бива да забравяме и взимането на заложници – метод на действие, който ще продължи да се развива, в Африка по-специално.

Сред филиалите на Ал Каида, родили се пред последните години, Ал Каида на Арабския полуостров АКАП е най-опасна главно за американците, поради исторически и географски причини. Йемен, който АКАП превърна в свой бастион след 2009 г., е родината на предците на Бин Ладен. Лидерите на АКАП – Насър ал Уахиши и Касим ал Рахими бяха съответно секретар на Бин Ладен и военен кадър на Ал Каида в Афганистан през 90-те години. Освен това Йемен е „втори Афганистан“ със своите пещери, в които терористите могат да се укриват, както и със своите проспериращи племена.

През последните години АКАП планира две нападения срещу американски градове, които се провалиха и вдъхнови млад американски войник от мюсюлмански произход да убие 13 военни в тяхната база в САЩ. Днес АКАП иска да произведе рицин, отрова, която да скрие в малки бомби. Най-изобретателният клон на Ал Каида се опитва да организира не толкова мащабни атентати, които обаче ще предизвикат паника сред американците и кръвоизлив в американската икономика, която ще бъде принудена да инвестира огромни средства, за да направи по-сигурен въздушния си транспорт. За изпълнението на мръсните си планове от „произведени у дома“ терористи АКАП и неговият американски проповедник от йеменски произход Ануар ал Ауаки разчитат на онлайн списанието си на английски език „Инспайър“ (Вдъхновение).

АКАП освен това установи контакти със сомалийските милиции шабаб от отсрещния бряг Червено море, където се стичат кандидат джихадисти от Европа и САЩ. Евентуално обединение на АКАП със сомалийските пирати, действащи в Аденския проток също тревожи Запада. Но най-вече условията на водене на борбата с тероризма в Йемен принудиха американците да намалят до известна степен ангажимента си в тази страна в полза на съседна Саудитска Арабия – втората мишена на АКАП. Американската армия изгражда сега летище за безпилотни самолети в южната част на саудитското кралство, недалеч от границата с Йемен. Летището ще е предназначено за бъдещи операции в размирния съсед на Саудитска Арабия, който от шест месеца е разтърсван от бунт с все още неясен изход.

Ал Каида в Ирак беше доста отслабена, благодарение на иракските племена. Но за сметка на това в Африка Ал Каида в ислямския Магреб АКИМ се подхранва от дейността на престъпниците, от откупите, платени за освобождаването на заложници, а в последно време и от оръдията и ракетите земя-въздух, плячкосани от казармите на полковник Кадафи.

Все още далеч от полезрението на медиите, друга заплаха върлува на юг, тази на сектата Боко Харам, в североизточната част на Нигерия. Тази интегристка секта, която отрича не само ценностите на християнството, чиито последователи са мнозинство в Нигерия, но и всички други западни ценности. Както в Йемен или в Афганистан, и Боко Харам се храни от разлагането на нигерийската държава. Именно тази секта пое отговорността за атентата срещу представителството на ООН в Абуджа, който отне живота на 18 души преди една седмица.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.