10 години след 11 септември: Още разпознават жертвите

Франс прес

В лаборатория в центъра на Манхатън, съдебни лекари все още се опитват, десет години след 11 септември, да намерят име за останките на жертвите, 40 процента от които все още не са идентифицирани. „Нямаме никакво законово задължение“ за идентифициране на жертвите, „защото всички имат смъртен акт“, заяви доктор Мехтилд Принц, директорка на съдебномедицинския отдел в град Ню Йорк. До днес съдебни лекари са идентифицирали останките на 1628 от 2753-мата загинали в Ню Йорк в резултат на нападенията от 11 септември 2011 г., т.е. 59 процента.

Макар процесът по идентифицирането им да беше бърз и лесен в началото – с използването на традиционни техники като отпечатъци от пръсти, зъбни отливки и дори снимки – с времето това ставаше все по-сложно и останките на 1100-те жертви все още не са идентифицирани. „Събрали сме общо 21 817 останки от трупове“, уточнява Принц, 53-годишна германска биоложка, която работи от 1995 г. в съдебномедицинския отдел на Ню Йорк.

Десет години след атентатите в САЩ, при които загинаха общо към 3000 души, пет съдебни лекари все още се опитват да идентифицират 6314 части от човешки тела, открити на мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център. Задачата им е толкова деликатна, че залите, в които работят, са забранени за журналисти, тъй като дори говоренето създава опасност от зараза. Така че единственият начин да се наблюдава работата им е през стъкло, монтирано на вратата.

В друга стая, която е достъпна, робот има за задача да „почисти“ останките преди вземането на ДНК проба, която да се сравни с базата данни, предоставени от семействата на жертвите. „Спомням си един случай преди няколко години: ставаше дума за костица с размера на монета, открита на покрива на сградата на Дойче банк (близо до кулите близнаци). Чрез това парченце успяхме да идентифицираме човек, работил в Световния търговски център“, разказва криминологът Тейлър Дикерсън, който надзирава съдебните лекари.

И все пак най-често останките, за които разполагаме с ДНК, съответстват на хората, вече разпознати чрез други части на тялото, отбелязва 30-годишният криминолог. От 2006 г. само 31 души са били идентифицирани. Двама – едва през последните две години, а най-новото разпознаване бе през май, сочат официални данни. Има и други случаи, в които събран ДНК материал не е съответствал на нито едно лице в списъка с жертви, тъй като не всички семейства са предоставили ДНК проба или защото жертвата, която може би е била в подножието на кулите, е била незаконно пребиваваща в страната, обяснява Принц.

Според нея работата, извършвана от нейния екип далеч от камерите и която много често е без резултат, си струва усилията, заради признателността, изразявана от близките на идентифицираните жертви. „Една от разликите между тази работа и другата ни работа като криминолози, са отношенията, която установяваме със семействата“, признава тя. Тейлър Дикерсън допълва: „най-важното за мен е, че разбрах влиянието на нашата работа върху семействата и общността на съдебните лекари“.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.