Полша възражда „Солидарност“ – в Беларус

ДПА

Полска организация се надява беларуските активисти да почерпят вдъхновение от опита на Полша в борбата с режими в момент, когато Варшава се кани да удвои усилията си в подкрепа на демокрацията в Беларус, както и да компенсира за неотдавнашния дипломатически гаф. Организацията Солидарност с Демократичен Беларус, спонсорирана до голяма степен от полското правителство, се надява активистите от Минск да се поучат от полския опит от миналото в отхвърлянето на комунистическия режим.

Усилията на организацията идват в момент, когато Полша, от доста време поддръжник на беларуската демокрация, оглавява шест месечното ротационно председателство на Европейския съюз. Варшава неведнъж призова Минск да подобри политиката си в областта на човешките права. Полша ще удвои усилията си за подпомагане на беларуската демокрация, заяви наскоро външният министър Радослав Шикорски след неотдавнашен дипломатически гаф, при който Варшава погрешка предаде на Минск банкова информация за беларуски активист.

Миналото на Варшава би могло да вдъхнови младите активисти да се борят за свобода в Минск, заявиха от организацията. Организацията планира организирането на срещи на млади беларуски активисти с активисти от полския профсъюз „Солидарност“, известен с антикомунистическите си протести, водени от Лех Валенса през 80-те години.

Подготвя се и обиколка с образователна цел за беларуски активисти и журналисти. Пътуването ще даде възможност на беларусите да наблюдават парламентарните избори в Полша на 9 октомври и да видят как изглежда демократичният процес. Работещ в тесен офис в центъра на Варшава, шестчленният екип започна да действа през януари, седмици след протестите от 19 декември срещу авторитарното 17-годишно управление на президента Александър Лукашенко.

На този ден около 2 000 протестиращи излязоха на улицата, след като критиците обвиниха Лукашенко в манипулиране на президентските избори. Други 1 800 души бяха арестувани през юни, когато малки групи от протестиращи започнаха да оспорват властта на Лукашенко с „мълчаливи протести“, при които те иронично ръкопляскаха на официалните лица.

Изминаха месеци, откакто репресиите станаха водещи новини, но организацията се надява, че Европа ще задържи вниманието си върху Беларус, докато страната се бори с финансовата криза и увеличаващите се репресии срещу независимите медии. Организацията миналата седмица отвори информационен офис, който за първи път предлага седмични коментари и анализи на английски език, които се изпращат до около 700 политици, журналисти и неправителствени организации.

„Разширяваме дейността си“, каза за ДПА координаторът на проекта Татяна Нетбаева. „Преди част от тази информация беше достъпна само на беларуски и на руски или пък трябваше да четеш и да търсиш, за да я намериш.“ Беше от жизненоважно значение Европа да запази твърдата си позиция, която зае срещу Лукашенко през декември, заяви директорката Юлия Слуцкая. „Беларусите живеят с това всеки ден“, заяви Слуцкая. „И е важно за нас в следващите пет години, когато няма избори, вниманието да остане съсредоточено върху това.“

Слуцкая заяви, че най-голямото предизвикателство, пред което Беларус се изправя, е финансовата криза, докато се бори с най-тежката икономическа криза от 20 години насам, растяща инфлация и безработица. Лукашенко твърди, че авторитарното управление е нужно, за да се движи икономиката. „Надяваме се, че Европа няма да си позволи да отстъпи в играта“, заяви Слуцкая. „И че няма да се предаде.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.