Руски експерт: Самолетите ще падат отново и отново

Останките от падналия Як-42. Снимка: кремлин

Руските органи трябва да съкратят рязко броят на действащите в Русия авиокомпании, заяви руският президент Дмитрий Медведев в четвъртък, ден след поредната авиокатастрофа в страната, този път на самолет Як-42, при която загинаха 43-ма души. Правителството на Русия трябва да се заеме с обновяването на самолетите, като приоритет не трябва да бъде интересът на руските самолетостроители, а животът на пътниците, каза Медведев на заседание на оперативния щаб за преодоляване на последиците от катастрофата.

Само през 2011 г. в Русия имаше осем самолетни катастрофи, които взеха човешки жертви, включително шест от юни до септември. По данни на „Росавиация“ в Русия работят 138 авиокомпании, 15 от които превозват 80% от пътниците, предаде РИА Новости.  Медведев призна, че правителството трябва да вземе „много трудно решение“, но по думите му „стойността на човешкия живот трябва да стои по-горе от „особените съображения“, в включително поддръжката за родните производители“. Президентът добави, че ако руските производители на авиационна техника не съумеят „да се разгърнат“, трябва да се купува техника от чужбина, за което ще трябват „големи пари“.

Президентът обяви още, че ще възложи на правителството на премиера Владимир Путин задачи в тази насока. „Ситуацията в гражданската авиация в Русия трябва да бъде радикално променена“, каза Медведев. Той посочи, че с разследването на последната катастрофа на Як-42 край Ярославъл ще се заеме специална комисия, а резултатите от проверката ще бъдат публични.

След поредицата самолетни крушения в Русия, случили се от началото на тази година, „Росавиация“ вече предложи да се въведат ограничения за авиокомпаниите, изпълняващи редовни полети. По-рано президентът на Русия предложи забрана за полети на самолетите Ан-24 и Ту-134, тъй като те са морално и физически остарели.

Последният случай на самолетна катастрофа в Русия се коментира широко в световния печат. Авиокатастрофата край Ярославъл е удар не само върху професионалния хокей, но и поредното страшно свидетелство за проблемите със сигурността на авиотранспорта в Русия, пише в четвъртък в. „Ню Йорк Таймс“. Вестникът обаче напомня и друг трагичен факт, че при катастрофата край Ярославъл загина цял хокеен отбор. Направен е паралел с авиокатастрофата през 1961 г. , когато целият отбор по фигурно пързаляне на САЩ загива на път за световното първенство в Прага.

Катастрофата сигурно ще нанесе силен удар по руския хокей, продължава вестникът. Бизнесът и държавните компании влагат много средства в континенталната хокейна лига, включително и за привличането на чужди играчи. След катастрофата звездите ще се замислят дали да приемат такива предложения, предполага изданието.

„Лос Анжелис Таймс“ цитира думите на зам.-министъра на транспорта на Русия Валерий Окулов, според който от 1 януари ще бъдат свалени от експлоатация пътническите самолети, които не са снабдени с автоматични устройства за предупреждение за потенциални опасности от сблъсък със земята или други обекти.

Изданието цитира мнението на експерт, който счита, че това не е достатъчно. Не всички самолети руско производство могат да бъдат заменени с чужди, защото за чуждите машини у нас няма подходяща инфраструктура, пояснява бившият летец изпитател Алексендър Акименков. Според него и пилотите не минават необходимото обучение за управление на самолета в кризисни ситуации при наличието на минимална бордова електроника.

„Не ми се иска така да говоря, но положението е лошо и самолетите ще падат отново и отново“, заключва Акименков.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.