Обама за работните места – предизборна стратегия?

Ройтерс

Барак Обама представя пред двете камари на Конгреса програмата си за създаване на работни места. Снимка: Белия дом

Намерението на американския президент Барак Обама да използва съвместно заседание на двете камари на Конгреса, което рядко се случва, за да предложи своята програма за създаване на работни места, отразява политическата му стратегия да се опита да хвърли върху републиканците вината за състоянието на икономиката, заплашена да изпадне отново в рецесия.

С избора на мястото – контролираната от републиканците Камара на представителите, той цели да изпрати ясно послание към избирателите, че ако планът му за намаляване на високата безработица бъде блокиран от Конгреса, това ще означава, че не Белия дом, а републиканците пречат на увеличаването на заетостта.

Речта на Обама, идваща във време, когато безработицата упорито расте, а повечето американци са недоволни от подхода му към икономиката, е част от стратегия за изборите през 2012 г., целяща да измести донякъде вината за изпитващата затруднения икономика към Конгреса и да го представи като обструкционист.

„За президента е много важно да се обърне към Конгреса от самото начало на този рунд от дебатите за работните места“, каза Джаред Бърнстейн, който до април 2011 г. беше главен икономически съветник на вицепрезидента Джо Байдън.

„Защото ако Конгресът като цяло и Камарата на представителите в частност блокират неговия дневен ред, той трябва да може да обясни на американския народ кой стои между тях, работните им места, заплатите им и икономическите им възможности“, заяви той.

Републиканците отхвърлят възгледа, че са обструкционисти. Те казват, че Обама е похарчил почти 1 трилион долара, за да се опита да стимулира икономиката, но вместо да създаде работни места, това драматично е увеличило държавния дълг.

Политическият анализатор Дейвид Гъргън, който е бил съветник на четирима американски президенти, заяви, че използването на съвместно заседание е „първо и най-важно опит да бъдат направени републиканците съвместно отговорни за състоянието на икономиката“.

„На практика той отива в бърлогата на лъва и поглежда републиканците в очите. Това е доста лично. Той иска да каже: „Аз се опитвам да направя нещо – а вие?“ Това е предизвикателство. Това е начин да ги засрами“, каза Гъргън, който е съветвал и демократически, и републикански президенти.

Служители от Белия дом казват, че речта ще бъде произнесена в Капитолия, защото много от предложенията за създаване на работни места, които ще направи Обама, ще изискват одобрението на Конгреса, който контролира отпускането на пари.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че предложенията би трябвало да получат подкрепа и от двете партии, „ако членовете на Конгреса наистина искат да се опитат да помогнат на икономиката, което според нас е тяхно първостепенно задължение“.

Мястото носи рискове

Все пак решението на Обама да произнесе своята решаваща реч за работните места на съвместно заседание на Камарата на представителите и Сената, с цялата пищност и церемониалност, свързана с подобно събитие, носи значителен риск, ако тя разочарова или бъде възприета като прекалено партийна.

Дъглас Холц-Икин, който беше главен съветник на републиканския кандидат за президент през 2008 г. Джон Маккейн, каза, че според него Обама използва мястото, защото „като цяло то му позволява да се изправи срещу Конгреса“ на президентските избори следващата година.

Холц-Икин обаче заяви, че Обама има деликатната задача да произнесе реч на толкова елитно и официално място, без тя да изглежда твърде политическа. „Има много неудобства от гледна точка на породените очаквания. Струва ми се, че тук има доста голяма несъразмерност между общественото внимание и съдържанието“, добави той.

Повечето анализатори не очакват речта да съдържа някакви смели нови предложения, но вместо това в нея да има мерки за създаване на работни места, които вече са били обсъждани след финансовата криза от 2008 г., като допълнително намаляване на данъците и отпускане на пари за инфраструктурни проекти.

„Когато искаш съвместно заседание, ти се гмуркаш от високо – трябва да представиш нещо. А той поема истински риск да предизвика понижение на пазарите на следващия ден“, каза Гъргън.

Дългогодишният специалист по финансова и валутна политика в изследователския институт „Брукингс“ Бари Босуърт заяви, че изборът на място, който е направил Обама, е „много опасен, ако той извърши нещо, което бъде възприето като чисто политическо“.

„Ако той не обяви нещо голямо, ако не предложи нещо по-конкретно, много външни хора ще възприемат това като неуместно използване на съвместно заседание“, каза той.

Американските президенти рядко свикват съвместни заседания на Конгреса. Освен за годишното обръщение „За състоянието на съюза“ тази сцена се използва доста пестеливо.

Според деловодството на Камарата на представителите за осемте си години на поста демократическият президент Бил Клинтън е свикал два пъти съвместно заседание, за да изнесе речи за икономиката и за здравната реформа.

Републиканският президент Джордж У. Буш е използвал тази сцена само веднъж – девет дни след терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Преди две години Обама използва сцената, за да подкани Конгреса да приеме плана му за здравна реформа.

Бивш републиканец от Капитолия и висш сътрудник, поддържащ тесни връзки с лидерите на републиканците в Камарата на представителите, заяви за Ройтерс, че сред републиканците вече се усеща отношение на цинизъм към тази реч, която те разглеждат като предъвкване на стари идеи.

„От съвместно заседание има полза, ако наистина издигаш нещата на ново ниво. Но ти пораждаш очаквания за нещо ново и смело. Ако това не е така, дори средният американец ще погледне на това с известна доза цинизъм“, каза бившият сътрудник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.