Залезът на Елена Великая или как се прави и руши бизнес в Русия

в. Газета виборча

Елена Батурина. Снимка: роспрес

Най-богатата рускиня, съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков, само една година след уволняването на мъжа й бе принудена да се откаже от бизнеса си в руската столица. И както подобава на милиардерка, излезе от бизнеса без много шум.

Главните активи на Елена Батурина, типично за днешна Русия, бяха не стотици хектари ужасяващо скъпа земя в руската столица, нито двата добре работещи строителни концерна, а мъжът й и тези, които стояха зад него, или както казват в Русия – административният потенциал.

Преди няколко седмици фирма от белогородска област пусна предназначена за западните инвеститори рекламна брошура. Хвалейки се с постиженията и възможностите си, започна не с информация за оборота, печалбите, модерните си машини или други подобни дреболии, а от най-важното – от това, че на нея с добро око гледа местният губернатор и следователно – помага й местната администрация.

И това е най-сериозната гаранция, че предприятието ще работи, поне докато не се смени господарят на региона. Гаранция, че неговите шефове и собственици ще си останат шефове и собственици, а няма да споделят съдбата на пребиваващия в лагер Михаил Ходорковски, чиято национализирана компания „Юкос“ отиде в ръцете на хора, мили на властта.

Мой познат, уважаван московски икономист, така обяснява на бизнесмените от чужбина тайните на това да правиш бизнес в Русия: Ако при теб идва инспекторът по пожарна безопасност и започва да се заяжда, че ламперията в кабинета ти е леснозапалима, проблемът се решава с бутилка водка и малко рубли.

Появата на полковник от милицията, който има претенции, че колите ти не са снабдени с правилните пожарогасители, означава, че трябва да подариш пачка банкноти, да дадеш скромен банкет, а след това любезно да откараш полковника в изтрезвителното, което е на негово подчинение.

Ако обаче ти се обаждат хора от администрацията и твърдят, че преди три години не си платил някакъв данък, това значи, че имаш голям проблем, защото на пазара се е появил конкурент, подкрепян от губернатора. С една дума, спукана ти е работата.

Допреди една година бизнесът на Батурина според експертни оценки струваше 3 милиарда долара. Веднага след като президентът Дмитрий Медведев отне на Лужков поста, който заемаше 18 години, оценката на собствеността на Батурина спадна на 1.5 милиарда долара. Но това бе само началото на плъзгането по наклонената плоскост.

Самата бивша кметица се жалваше в едно интервю, че я боли като гледа как „хората се отдръпват от нас, страхувайки се, че и те ще изпаднат“ в немилост. Строителната фирма на Батурина „Интеко“, която без усилия печелеше всички търгове за парцели и за инвестиции в столицата, сега губеше договор след договор и вече не печелеше нищо. А доскоро московчани се шегуваха, че ако Кремъл обяви конкурс за нов държавен химн, със сигурност ще го спечелят Батурина и нейните строителни предприемачи.

Преди за „Интеко“ не можеше да се каже и една лоша дума, защото столичните съдилища обявяваха всяка критика за клевета. А сега и Лужков, и жена му, и нейната фирма в същите тези съдилища не могат да спечелят нито едно дело, защото и съдиите „са се отдръпнали“. Преди столичните банки подсилваха бизнеса на най-богатата рускиня с неограничени кредити, без да питат дори за какво са. А сега банките поискаха да им върнат дълговете.

Бившата кметска съпруга разбра, че няма изход. Както писаха тези дни московски вестници, тя продаде „Интеко“ на хора, които са мили на властта, и получи за строителната си империя всичко на всичко 200 милиона долара. За едни това са си големи пари, но за нея това е една петнадесета от това, които наистина притежаваше преди една година.

Бизнес провалът на жената на Лужков показва какви са всъщност руските крезове, чието разточителство е любима тема на лъскавите списания по цял свят. Уж са милиардери, защото толкова струват акциите им в петролните фирми, металургичните комбинати, тръбопроводите или въгледобива. А всъщност не притежават всичко това, защото ако изпаднат в немилост пред властта, светкавично могат да бъдат превърнати в неинтересни за никого милионери.

В действителност имат само това, което са успели да изнесат зад граница, защото не могат да сложат в куфара петролните полета или медните мини. И затова от Русия като пълноводна река изтичат десетки милиарди долари, с които милиардерите си купуват дворци, имения и луксозни къщи, най-добре в страни, които не връщат на Москва хора, за които тя е издала заповед за арест. Батурина и Лужков преди време също си купиха някой друг елегантен имот в Австрия и в Лондон, където навярно ще прекарат тихи старини.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.