Над новия Световен търговски център ще тегне споменът за атентата

ДПА

Проектът на Даниел Лебескинд за нов Световен търговски център. Илюстрация: личен сайт

Фил е строител и сега също работи на строителна площадка – работа като всяка друга, но не съвсем. „Тук е различно, тук е нещо специално“, казва той с донякъде тържествен глас. „Това е чест!“ Сега Фил работи заедно с още 3500 души по изграждането на Световния търговски център 1 на Кота Нула. На мястото на унищожителните атаки от 11 септември 2001 г. от години израства нова кула. Предвидено е тя да бъде най-високата сграда в САЩ, но засега нюйоркчани не изпитват особено възхищение от гигантския проект.

Непосредствено след като ислямски терористи взривиха два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център преди 10 години, мнозина призоваваха за изграждането на нова кула, която да е по-голяма, за предпочитане най-голямата. Посланието беше, че ние няма да бъдем победени от терористите.

Мнозина други искаха на мястото да бъде изграден възпоменателен парк. Но това е един от най-търсените терени в Манхатън и паркът щеше да бъде много скъп. Предложенията за ново строителство бързо бяха сложени на масата, макар че всичките бяха отхвърлени като лишени от въображение.

Необходим бе втори конкурс, в който имаше солидни проекти като например за сграда, достигаща 700 метра над земята. Но победилата оферта бе на родения в Полша израелско-американски архитект Даниел Лебескинд. Проектът му напомняше за Статуята на свободата и беше елегантен, дързък и модерен – съвършено отговарящ на вкусовете на нюйоркчани. Същевременно той беше огромен и наситен със символика, каквото искаше общественото мнение.

Навремето Лебескинд охарактеризира своя проект като утвърждаване на живота. Но той остана само план. Вместо да бъде завършен на петата годишнина от нападенията, тоест през септември 2006 г., както първоначално беше предвидено, проектът беше подложен на големи изменения.

Елегантното, но вероятно по-малко използваемо съоръжение от оригиналния план стана сериозна, но практична кула. Нюйоркските нормативи за строителство изискваха по-голям бетонен фундамент. Този „бункер“ направи сградата по-сигурна, но премахна последните елементи от нейната елегантност. Освен това названието „Кула на свободата“ от предишните дни сега ще бъде заменено от простото „1 СТЦ“ (Световен търговски център 1). Не може да се измисли нещо по-сериозно от това.

„Това ще бъде най-безопасната офис сграда, която някога е била построявана“, казва Лари Силвърстейн, вторият по известност след Доналд Тръмп предприемач на недвижими имоти в Ню Йорк. Само шест седмици преди атаките от 11 септември 2001 г. Силвърстейн придоби срещу 3,2 милиарда долара правото да ползва кулите близнаци. Оттогава той полага много усилия да направи бизнес отново с абревиатурата СТЦ (WTC на английски).

Всъщност никой не знае колко ще струва осъществяването на проекта. Само за главната кула се предполага, че ще отидат 3-4 милиарда долара. Целият комплекс с пет големи сгради, от които три трябва да надвишават „Емпайър стейт билдинг“, може да струва 5, 7 или даже 15 милиарда долара. Освен това остава да видим кой ще се нанесе на офисната площ от 1,3 милиона квадратни метра.

„Животът се върна в Долен Манхатън“, възкликна през август Силвърстейн. Но това едва ли може да се смята за сигурно. След атаките много фирми се преместиха в Централен Манхатън. Районът около гарата „Гранд сентрал“ е по-лесно достъпен, което може да означава, че спестява до един час пътуване през пиковите часове. И въпреки че „WTC“ има символично звучене, то звучи и плашещо за някои. Мнозина жители на Ню Йорк се боят да работят в офис на 60-ия, 80-ия или 100-тния етаж.

Самият Фил се зарича, че никога няма да работи в канцелария и най-вероятно той не може да си позволи апартамент в южната част на Манхатън. Но това не е проблем за него. Той все пак е горд да работи по новата кула. „Аз съм нюйоркчанин и бях точно тук до Световния търговски център, когато той беше нападнат“, спомня си той. „Сега строим нова кула, по-хубава. Скръбта никога няма да изчезне. Но оптимизмът, смелостта вече се върнаха“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.