За какво мечтаят богатите китайци

Асошиейтед прес

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Каква е мечтата на богатите китайци? Да напуснат Китай. Китайският милионер Су строи небостъргачи в Пекин и е един от хората, които зареждат с гориво националната икономика по нейния път към превръщането й в най-голямата в света.

Той е част от върхушката на страна, чиято икономика преживява бум, влиянието й се засилва, а военната й мощ нараства и се очаква тя да се наложи като световен лидер през 21-и век. Строителният предприемач обаче споделя едно желание с изненадващо голям брой новобогаташи в Китай: Су очаква с нетърпение деня, когато ще може да емигрира.

Неговите причини: иска да защити активите си, трябва да внимава какво говори в родината си и желае второ дете, нещо, което е забранено на много китайци. Милионерът се съгласи да говори пред Асошиейтед прес, при условие че ще бъде разкрита само неговата фамилия, поради опасения от репресии на властите, които биха могли да навредят на неговия бизнес.

Най-богатите китайци все повече инвестират зад граница, за да получат чуждестранен паспорт, да правят международен бизнес и да пътуват по-лесно, но и за да намерят по-лесен път за излизане от Китай.

Съединените щати са най-популярната дестинация за китайските емигранти, като богатите китайци хвалят тяхната образователна и здравна система. Миналата година близо 68 000 души, родени в Китай, придобиха право на постоянно местожителство в САЩ – 7% от общия брой хора с такова разрешително и на второ място по този показател след мексиканците. Канада и Австралия също са популярни.

Това е тягостна тенденция за комунистическите ръководители на Китай, които крепят легитимността на еднопартийната система върху управление за осигуряването на бърз икономически растеж и на повишаване на стандарта на живот. Те успяха да извадят десетки милиони обикновени китайци от бедността и едновременно с това създадоха една нова класа на свръхзаможни хора. Богатството само по себе си обаче съвсем не е достатъчно за китайците, които имат необходимите средства, за да живеят другаде.

Въпреки по-голямата икономическа свобода комунистическият режим не изпуска от здравата си хватка много други страни от всекидневието. Китайските лидери наказват, понякога сурово, общественото несъгласие и всички действия, възприемани като предизвикателство към тяхната власт, те цензурират печатните издания и интернета. Авторитарното управление междувременно се оказва неефективно за справяне с отдавнашните проблеми със замърсяването на околната среда и храните и със „скърцащата“ здравна система.

„В Китай, нищо не ти принадлежи. Да вземем за пример купуването на къща. Човек я купува, но след 70 години тя ще бъде собственост на държавата“, обяснява Су, като се оплаква от правителствената система за даване под аренда на земя. „В чужбина обаче, ако човек си купи къща, тя му принадлежи завинаги“, прави сравнение той. „И бизнесмените, и държавните служители са в това положение. Те се безпокоят за сигурността на своите активи.“

Лъо Лю, маркетинг мениджър в Goldlink, казва, че забелязва засилваща се тенденция богатите китайци да искат да емигрират, по-специално в Канада. Компанията е създадена преди 15 години в Пекин и дава консултации за емигриране. Основните причини, поради които хората искат да се преселят в чужбина, обяснява той, са образованието на техните деца и по-доброто здравеопазване.

Някои искат да напуснат Китай, тъй като са придобили парите си по незаконен път, като корумпирани чиновници и бизнесмени, а други са увлечени от примера на приятели, които вече са имигрирали в Съединените щати. „А някои от тях просто обичат живота в друга страна, западния стил“, допълва Лю.

В Китай има истинска пропаст между бедни и богати, което предизвиква негодувание и кара някои от заможните да се чувстват неудобно. Неравномерните скокове на страната към капитализма през последните три десетилетия създадоха десетки милиардери, но Китай едва влиза в първата стотица в класацията на Световната банка на държавите по доход на глава от населението.

Получаването на чуждестранен паспорт е като „придобиване на застрахователна полица“, отбелязва Рупърт Худжуърф, който прави списъка на богатите Хужун – китайската версия на класацията на американското списание „Форбс“.

„Ако има политически вълнения или нещата внезапно се променят в Китай, а понеже това е голяма страна, нещо може да се обърка – те вече имат паспорт, за да отидат в чужбина. Това е допълнителна предпазна мярка“, обяснява той.

Сред 20-те хиляди китайци с най-малко 100 милиона юана (15 милиона долара) лични инвестиционни активи, 27% вече са емигрирали, а 47% обмислят такава стъпка, според публикуван през април доклад на Китайската търговска банка (КТБ) и американската консултантска компания Bain&Co. Близо 60% от анкетираните посочват, че безпокойството за образованието на техните деца е причина да искат да напуснат Китай.

Милионер, чийто бизнес е във въгледобивната промишленост и също пожела анонимност, обясни, че основният мотив за плановете му да емигрира е образователната система, основаваща се на тестове. Тя е критикувана често, че произвежда студенти, които могат да изкарват изпити, но нямат работни умения.

„САЩ имат добра образователна и отлична здравна система“, уверен е 39-годишният предприемач, който има в Китай три жилища и активи за 5 милиона долара, но иска да се премести в Съединените щати със 7-годишния си син, след като той завърши международно училище в Пекин, където се преподава на английски език.

Други основни мотиви, споменати в изследването на КТБ, са защитата на активите и подготовката за пенсиониране. Желанието за повече деца и по-големите възможности за бизнес в чужбина също са причини китайците да се стремят да се заселят в чужбина.

Наред с нарастващата емиграция в Китай се забелязва още сериозно изтичане на частни пари въпреки строгия валутен контрол. Докладът посочва, че богатите китайци – с активи над 10 милиона юана – имат около 3,6 трилиона юана (564 милиарда долара), инвестирани в чужбина.

„Китайската икономика сега изглежда като огромна фуния“, прави сравнение Чжон Дацзюн, директор на неправителствена организация Dajun Center for Economic Observation & Studies, чиято централа е в Пекин. Той отбелязва, че предимно корумпирани чиновници прехвърлят зад граница цели състояния, тъй като са били придобити по незаконен път, и „те имат опасения и се чувстват виновни“.

Заможните руснаци също се установяваха в чужбина през изминалото десетилетие, в търсене на „сигурно убежище“ за парите и деца си. През последните години тази тенденция обхвана и зараждащата се в Русия средна класа. Нейните представители не могат да си позволят да инвестират в Лондон – любима дестинация за руските милиардери и милионери, така че придобиват второ жилище в по-малко скъпи европейски държави като Чехия, които някога бяха част от съветския блок.

Строителният предприемач Су възнамерява да остане в Китай и да продължи да строи жилищни небостъргачи и офис сгради още 10 години, тъй като се опасява, че ще е прекалено трудно за него да възпроизведе своя бизнес успех в чужбина.

Съпругата му обаче вече е в САЩ, като очаква второто им дете. В съответствие с китайската политика на едно дете, която е водена през последните три десетилетия, за да бъде контролиран растежът на населението, двойките могат да бъдат наказани, ако имат повече от едно дете. В Пекин наказанието е еднократна глоба, превишаваща от три до 10 пъти средния доход в града, т. е.максимум 250 000 юана (40 000 долара).

„Условията за живот в чужбина са по-добри, като жилищни условия, безопасност на храните и образование“, казва милионерът, докато вечеря във ВИП залата на пекински ресторант. Като снижава глас, той доверява, че много богаташи се безпокоят от авторитарния режим. „Това е много деликатна тема. Всички знаят това. В чужбина е по-свободно и справедливо.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.