Ликвидирането на социализма ликвидира политиката

Историята на прехода може да се чете и така

Оптимистично четиво са съставили историчките Искра Баева и Евгения Калинова: „Социализмът в огледалото на прехода” (изд. „Изток-Запад”). История на обработването на темата „социализъм” през последните 20 години, на институционалните опити за формиране на обществена памет.

Оценяване на онези „45 години”, съдене на онези величия, подмяна на  паметници, наименования, празници, учебници, закони за полулустрация, за цяла лустрация, за ликвидиране на земеделието, досиета на ДС и т.н.

Плюс „приложен” раздел с документи – закони, декларации, списъци. Може авторките да не си дават сметка, но са съставили политическа история на прехода. Не единствената възможна, но сигурно най-важната.

История като всяка история: болезнена и с отдалечаване все по-слабо разбираема. Нелепости, щуротии, но историята си е свършила работата. Излиза тези дни Иван Костов и обявява, че доходите на населението са станали социалистически – само от заплата. И никой се не сеща да го пита какво му е некапиталистическото да продаваш труда си и купувачът да ти плаща нещо.

Ах, да, няма ги доходите от друга собственост, но  сеща ли се някой да го пита кой беше онзи, дето се самообяви за главен идеолог и практик на българската приватизация и българската реституция? Костов знае повече от всички читатели на този вестник, че след обработката на социализма прилагателното „социалистическо” е достатъчно за да посочиш правилния властник.

Няма политика, има шаманство. Подмяна на живота с думи. Без обработката на социализма щеше да е невъзможен и онзи с „опороченото детство”. Щеше да е нужна политика. Тя ще е нужна след поне едно поколение.

Оптимизмът е в студентите. Този път Баева цитира не кандидатстудентски бисери, а техни разсъждения по темата от собствени анкети. Крайните „за” и „против” социализма са по 10-ина процента.

Масата не иска младостта на своите родители, но иска да разбере миналото. Тяхното желание води предположението, че политиката ще измести шаманството поне след едно, а не поне след две поколения.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.