Евродръва

Румен Белчев

Дърво – това звучи гордо!

Дървото е нещо голямо, красиво, високо, разклонено, разлистено, нещо, което цъфти напролет, дава сянка през лятото и плод през есента.

Дръво – всички знаем какво е. Нещо безполезно, чворесто, толкова криво, че даже и в печката не може да се набута.

Ние, българите, се отнасяме доста самокритично към себе си. Добре, че е българоезичната преса, та да ни умие очите! „ТРУД“ гордо ни съобщава, че „Наш дъб е кандидат за евродърво“.

Да пожелаем на дъба успех в евроконкурса! Поне на дървета да го докараме! Че на хора нещо май не случваме напоследък.

„СТАНДАРТ“ направо ни стряска с новото в политическите ни нрави – „Доган реже глави за дружба с ГЕРБ“. Пак добре, че само шатка на патката главата, защото в Русия има и по-лошо! В същия брой на стандартната газета с ужас четем как в Мурманск града голяма  „Канибал си направи наденички от гей“.

Широка и загадъчна е руската душа! И с добра вместимост – би добавил „ТРУД“. Според вестника на трудовия народ „6 руснаци изпиха шампанско за 86 000 евро и не платиха“. Дотук – добре, да му мисли келнерът, на когото са спретнали тая бомба. Но истинско възхищение буди уточнението на газетата – че компанията изплюскала „92 бутилки от пенливото вино, като освен това поръчала ром и уиски“! Както и да го смята човек, на зурла се падат по петнайсет шишета и нещо! За една вечер! При това положение наистина е за възхищение, че на сутринта тайфата е успяла да се изниже на собствен ход!

Не като калифорниеца, прославян от „СТАНДАРТ“, който се покатерил на габровски мост, за да пусне една среднощна вода, но цопнал в реката. В резултат се случва чудо – когато полицаите дошли да го извадят, „мъжът вместо да благодари, изсипал дузина ругатни на американски по тях“. Какво не правят две излишни ракии – насред Габрово проговарят на американски език!

Но не само алкохолът и дърветата ни прославят по широкия свят – и с други хубавини се увираме в очите на хората – „Черната Златка и „Мис Дупе“ се забъркаха в гол скандал“ – просвещава ни „МОНИТОР“. Още по-забавно е твърдението, че „Двете най-красиви BG задни части и няколко моделки също са вътре“.

Напорист народ сме ние, българите – като не успяваме да вкараме цели красавици в скандала, вкарваме поне лауреатските им дупета!

И съобразителен – в това ни убеждава отново „МОНИТОР“, който популяризира челния бабешки опит в преодоляване на последиците на световната финансова криза и ниските пенсии – „Баби пълнят гащите с луканка“. В хипермаркетите, разбира се, където не винаги внимават кой какво и къде си набутва.

От дърветата правят хартия. От хартията – вестници. Вестник – това звучи гордо. Вестникът е нещо голямо, красиво и умно, във вестника умни и интелигентни хора говорят с нас като с умни и интелигентни читатели, във вестника четем обективна информация, която ни помага да се ориентираме в объркания ни свят, да различаваме доброто от злото, добронамерените от злонамерените, почтените хора от търгашите.

Газетата не е вестник. Тя е стока – производителят є смята, че колкото повече от нея продаде, толкова по-добре. Газетата се пълни с дупета и клюки, изсмукани от пръстите, с думички, които навремето пуберите тайно изписваха по стените на кенефите, с откровени лъжи – къде повече, къде по-ниско платени, с новини, които ни зомбират, за газетата човекът е ценен и интересен само с червата си, които ТИР може да размаже по околовръстното, и с главата, която може да пръсне със законно притежавания си пищов, за радост на криминалния репортер.

Все ми се иска да вярвам, че хартията за нашите газети не се прави от истински дървета.

А от дръва.

Някак – по съответства на съдържанието им.

От в. „Стършел“ и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.